Ringkøbing-Skjern: Telenor er ikke droppet – endnu

Telenor er måske stadigvæk inde i varmen hos Ringkøbing-Skjern kommune. Måske er forældede telefoner årsagen til dækningsproblemer.

SAGEN KORT:
Telenor blev i 2014 valgt som nyt mobilselskab i bl.a. Ringkøbing-Skjern kommune. De ansatte har siden haft bøvl med dækningen og mangelfuld adgang til vigtige IT-systemer. Kommunen vil skifte tilbage til TDC, forlød det tidligere på ugen. Dette ville koste 270.000 kroner om året plus en engangsudgift på 40.480 kroner. Nu er Ringkøbing-Skjern kommune gået i dialog med Telenor. Måske ligger problemet i telefoner, der er teknologisk forældede.

Dialog med Telenor

I tirsdags kunne vi på MereMobil.dk fortælle, at Ringkøbing-Skjern kommune overvejede at droppe Telenor til fordel for TDC. Specielt hjemmehjælperne i kommunen har haft massive problemer med deres smartphones, og dertilhørende systemer, efter skiftet til Telenors mobilnetværk.

Forhistorien: Kommune vil droppe Telenor – TDC kommer tilbage i varmen

Til MereMobil.dk oplyser Telenors pressechef, Anne Faigh Rydell, at teleselskabet er i dialog med kommunen om at finde en fælles løsning på sagen, og det tyder på, at Ringkøbing-Skjern kommune alligevel har valgt dialogen frem for at droppe samarbejdet med Telenor.

Samsung xCover 2 (Foto: Samsung)

Samsung XCover 2 (Foto: Samsung)

Social- og sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern kommune har på et møde onsdag den 26. april igangsat en analyse, og besluttet at afholde et møde med Telenor. Derudover blev sagen taget til efterretning, som det hedder i referatet fra mødet.

Der igangsættes altså en analyse, herunder en kerneårsagsanalyse til brug for det kommende udbud. Desuden afholdes et møde med Telenor.

Der var ellers lagt op til, at man skulle skrotte aftalen med Telenor selvom kommunens kontrakt med Telenor løber frem til 1. november 2017 (med mulighed for 1 års forlængelse). Det ville med et trylleslag gøre den indgåede kontrakt værdiløs, selvom et notat, der er udarbejdet af kommunen, ikke tilnærmelsesvis dokumenter, at Telenor ikke har levet op til kontraktens ordlyd.

Telefoni-problemerne for hjemmehjælperne i kommunen har ifølge notatet været massive, og disse problemer kan politikerne selvfølgelig ikke se bort fra.

Gamle telefoner er årsagen til problemerne

Ifølge kommunes notat skyldes de massive problemer en kombination af kommunens smartphones og Telenors mobilnetværk. Fejlene, som kommunen oplever, er således ikke udelukkende et spørgsmål om manglende radiodækning, men at netværk og smartphone har problemer med at kommunikere med hinanden.

Det er vigtigt at differentiere imellem dårlig dækning (radiodækning) og eventuelle problemer i kommunikationen mellem telefon og netværk, da det ikke nødvendigvis er to sider af samme sag.

Kommunens hjemmehjælpere benytter Samsung XCover 2 smartphonen, som deres primære telefon, og ifølge et notat har andre kommuner i landsdelen oplevet lignede problemer med netop denne smartphone. Løsningen i de andre kommuner har været at skifte til nyere smartphones.

Derudover bliver vi på MereMobil.dk nødt til at bemærke, at Samsung XCover 2 er en 2G/3G smartphone. Man kan med smartphonen således ikke få adgang til Telenors 4G LTE mobilnetværk. I en geografisk stor landkommune som Ringkøbing-Skjern virker det (for os) meget underligt, at man fravælger denne nøgleteknologi i hjemmehjælpernes smartphones.

Da kommunen indkøbte Samsung XCover 2 tilbage i 2014, havde der været 4G LTE mobilnetværk i Danmark i små fem år. Det virker meget underligt, at man på daværende tidspunkt indkøbte telefoner, der allerede på tidspunket ikke var tidssvarende – specielt ikke, hvis man forventede, at telefonerne skulle bruges mere end et par år.

Ingen 4G kan give udfordringer

Valget virker fuldstændig vanvittigt – specielt når der kun kan opnås tilfredsstillende datadækning i store dele af kommunen, hvis smartphonen understøtter 4G LTE på 800 MHz frekvensbåndet.

En stor del af de fejl, der beskrives i notatet, kan meget muligt tilskrives den manglende 4G LTE understøttelse. Datakrævende applikationer og 2G er bare en enorm dårlig kombination.

Derudover har TT-netværket, som er Telenor og Telias fælles mobilnetværk, i visse landkommuner prioriteret at udrulle 4G LTE på 800 MHz frekvensbåndet, før udrulningen af 3G på 900 MHz. De langtrækkende frekvenser er netop optimale, når der skal sikres tilstrækkelig mobildækning langt fra sendemasterne ude på landet.

Dette har også været tilfældet i Ringkøbing-Skjern kommune, hvor man kunne opleve, at have fuld 4G datadækning på en 4G LTE kompatibel telefon, mens en 3G telefon måske kun har haft sporadisk 3G-dækning, og hvor telefonen tit ville falde tilbage på det snegle-langsomme 2G netværk.

Dette vil de fleste normale mobilbrugere sikkert ikke bemærke, da 4G LTE kompatible telefoner har været på markedet i årevis, og de bedst sælgende smartphone modeller de seneste mange år har alle været 4G LTE kompatible.

Tilbage står faktisk et spørgsmålet om, hvorfor kommunen ikke blot udskifter sine teknisk forældede smartphones? Det har andre kommuner gjort, så hvorfor har man ikke bare gjort det samme i Ringkøbing-Skjern kommune?

Mere til historien

I bilag 1 af kommunens notat kan man læse en skrivelse fra kommunikationsmedarbejder Jesper Lemming til Ringkøbing Skjern kommunes borgmester, Iver Enevoldsen. Heri fremgår det, at kommunen bør presse Staten til at sikre bedre dækning ved kommende udbud af mobilfrekvenser. Der skal fra MereMobil.dk lyde en opfordring til, at kommunen i samme ombæring så også sørger for at indkøbe smartphones, der er i stand til at kunne benytte den forbedrede mobildækning!

Forbruget af mobildata stiger fortsat

Danskernes forbrug af mobildata stiger fortsat, hvilket får TDC Erhverv til at give gratis data sommeren over.

(mere…)
Telenor taber mobilkunder og millioner

Telenor Danmark har store forventninger til 5G.

(mere…)
Er TDC’s 10 Gbit/s forbindelse til private nødvendigt?

KOMMENTAR: Nu bliver jeg småsur! 10 Gbit/s er unødvendigt og udbyderen ikke fortæller kunderne hele historien om deres forbindelse.

(mere…)
Lukningen af fastnettet i Danmark starter til årsskiftet

TDC Net trækker ved årsskiftet de første stik til fastnettet i Danmark.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram