Blev YouSee hacket? Mand anholdt

0

KOMMENTAR: Politiet har anmeldt en mand ifbm. YouSees nedbrud. En ”bevidst skadelig handling,” oplyser TDC.

Pernille Erenbjerg TDC
Pernille Erenbjerg, koncernchef, TDC Group, mener YouSee nedbruddet er en “bevidst skadelig handling”. (Foto: Teis Bruno)

Det er et definitionsspørgsmål om man tror på et hackerangreb mod YouSee eller ej.

TDC har i en pressemeddelelse netop meddelt, at de anser sagen om nedbruddet nytårsaften, som en ”bevidst skadelig handling begået mod YouSee”.

Som jeg ser det, er der nu to muligheder, der er de mest sandsynlige.

1/ YouSees kabel-TV netværk har været udsat for et regulært hackerangreb
2/ Sabotage begået af medarbejdere internt eller personer med adgang til nettet

TDC har ikke yderligere kommentarer, da sagen er overgivet til politiet, så denne spekulation står naturligvis for min egen regning.

YouSee har slukket for radioen

Hvornår er det bedste tidspunkt?

Hvis man vil lægge Danmarks største tv-distributionsnetværk ned, og sikre sig maksimal opmærksomhed, hvornår er det så? Nytårsaften naturligvis. I 2015 så 2.107 millioner personer med da dronningens nytårstale gik over skærmen, lyder det fra medieforsker Henrik Gregor Knudsen, ifølge DR.

Seertallet i år blev 778.000 færre som følge af YouSee nedbruddet. Talens popularitet kan desuden måles i seerandel. I år var den på 96 procent. Det betyder, at 96 procent af alle der så TV (altså kunne se) kiggede på dronningen.

Dertil kommer, at 1. januar er årets største tv-dag, skriver DR. Set i dét lys er tidspunktet for et eventuelt angreb velvalgt.

Tidligere har TDC oplyst, at nedbruddet påvirkede servere 33 steder i landet.

TV-pakkerne hos YouSee steg igen

Politiet tager over

Ifølge TDC har en intern taskforce analyseret fejlen siden nytårsaften, og nu overdrages sagen til politiet.

– ”Efter en omfattende undersøgelse af sagen, herunder med involvering af eksterne eksperter, har vi nu et klart billede af, hvad der er sket. Der er tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om YouSees setup og tv-platform. Vi vurderer på den baggrund, at der er tale om en bevidst skadelig handling. Vi har derfor overgivet sagen til politiet, og vi kan dermed ikke kommentere yderligere,” siger koncernchef i TDC Group, Pernille Erenbjerg.

Hun oplyser yderligere, at man har arbejdet på højtryk for at klarlægge hændelsesforløbet, og mange medarbejdere har droppet deres ferie for at hjælpe til.

– ”Der har været mange spekulationer om årsagen til nedbruddet. Vi har ikke ønsket at bidrage til spekulationerne, så længe analyserne var i gang,” lyder det fra Pernille Erenbjerg.

Mand anholdt i sagen

Torsdag (5. januar 2016) klokken 15.00 meddelte København Politi, at de har anholdt en 51-årig mand i sagen. Anholdelsen skete klokken 13.04.

Manden siges efter § 193 i straffeloven i forhold til omfattende forstyrrelse af driften af fjernsynsanlæg.

Politiet har foretaget ransagninger og sikret forskelligt udstyr til teknisk undersøgelse.

Politiet har efterfølgende løstladt manden men opretholdt sigtelsen.

Mere til historien

Jeg har ikke indgående teknisk kendskab til YouSees platform, men hvis det er et angreb eller sabotage, så kan det samme vel også ske for mobilnettet?

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer