Anonym tekniker: Derfor gik YouSee i sort     

5

Hvorfor sendte 33 servere YouSee i sort nytårsaften? En driftstekniker løfter noget af sløret for, hvad der skete.

YouSee (Foto: Uffe Weng)
YouSee (Foto: Uffe Weng)

TDC har ikke været særligt meddelsomme omkring det store landsdækkende YouSee nedbrud, men nu har en driftstekniker, der ønsker at være anonym, overfor Ekstra Bladet afsløret mere om, hvad der reelt skete.

Under normale omstændigheder kan de 33 centraler, der er placeret rundt i landet, fjernstyres fra TDC NOC (Network Operation Center) på Borups Allé i København, men nytårsaften var adgangen blokeret. Teknikere måtte derfor ud fysisk på alle centraler.

Sådan lyder det fra den anonyme teknikker, som Ekstra Bladet kender identiteten på.

Kommentar: Blev YouSee hacket?

På alle centraler skulle der manuelt foretages en nulstilling, og alt udstyret skulle fabriksgendannes, og softwaren hentes på ny. Først efter denne omfattende operation kom tv-signalet tilbage.

I løbet af søndagen kom tv-signalerne tilbage de fleste steder, men nogle af de sidste måtte vente endnu længere. Det var på Faxe Ladeplads.

– ”Nogen havde tabt en krysantemumbombe ned i en fiberbrønd”, det er en kabelbrød med samling af fiberkabler. Dette havde således ikke noget med softwareangrebet at gøre. Denne del betegner driftsteknikeren som drengestreger. Her skal der kun fjernes et ståldæksel for at få adgang til kablerne.

TDC bruger fiberbrønde overalt i landet til at forbinde centralerne, skriver Ekstra Bladet, der også har talt med koncerndirektør Pernille Erenbjerg fra TDC.

  • ”Er det hacking eller et kabel, der er klippet over?,” spurgte Ekstra Bladet.

– ”Det er ikke et kabel, der er klippet over. Det er væsentligt mere avanceret end det. Det er nogle små computere, der sidder fordelt i distributionsnettet, der har været ramt,” lyder det fra koncerndirektøren.

Mere til historien

Torsdag over middag anholdte politiet en 51 årig mand, som er mistænkt i sagen.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer