Lån en mobilkuffert og test dækningen

0

Dårlig mobildækning? I Vordingborg kommune kan man låne en mobiltestkuffert og selv teste mobilsignalet med mobiltelefoner og forskellige teleselskaber.

Med to såkaldte mobiltestkufferter får borgere i Vordingborg kommune nu mulighed for at finde ud af, hvordan de får den bedst mulige dækning via mobilnettet. Det skriver Vordingborg kommune i en pressemeddelelse.

Formanden for Vordingborg kommunes erhvervsudvalg Asger Diness Andersen med mobiltestkuffert (Foto: Vordingborg Kommune)
Formanden for Vordingborg kommunes erhvervsudvalg Asger Diness Andersen med mobiltestkuffert (Foto: Vordingborg Kommune)

Nogle mobiltelefoner er op til 10 gange bedre til at fange signal i forhold til sammenlignelige modeller, og valget af mobiltelefon kan være den direkte årsag til dårlig mobildækning. Derfor har Vordingborg Kommunes erhvervsudvalg besluttet at afsætte 40.000 kroner til de to mobiltestkufferter samt driften af dem.

De to kufferter indeholder hver fire forskellige mobiltelefoner, simkort til tre forskellige mobiltelefonselskaber samt en mobilt bredbåndsrouter til 4G, så brugerne også kan teste mobilt bredbånd via Wi-Fi. Det er meningen, at kufferterne vil blive lånt ud til kommunens lokalråd i op til to uger, så borgere får mulighed for at prøve sig frem til, hvilken kombination af mobiltelefon og mobilselskab, som giver dem den bedste mobilforbindelse.

-”En god mobildækning er jo en grundforudsætning for at skabe vækstmuligheder for det lokale erhvervsliv, men det er i 2016 også en grundforudsætning for borgernes liv i det hele taget. Og vi ved jo, at der i dag stadig er virksomheder og borgere, som ikke oplever tilfredsstillende dækning,” siger formand for Vordingborg Kommunes erhvervsudvalg Asger Diness Andersen.

Lokalrådene i de områder, hvor det er aktuelt, kan fra mandag den 12. september bestille en testkuffert til låns.

Alle mobilnetværk kan afprøves

Mobilkufferten indeholder simkort fra teselskaberne TDC, Telenor og 3. Dermed kan brugerne afprøve alle tre landsdækkende mobilnetværk, da Telenor deler mobilnetværk med Telia. Hver kuffert indeholder forskellige mobiltelefoner fra forskellige producenter. Kommunen har valgt, at kufferterne skal indeholde iPhone 6S, Caterpillar CAT S30, Doro Liberto 825 4G, Huawei Ascend P8 samt en 4G Mobil Wifi router Huawei E5577C.

Som MereMobil.dk for et par uger siden kunne fortælle, så er antennerne i mobiltelefoner stadigvæk meget dårlige, og derfor er valget af mobiltelefoner også ganske interessant.

Doro Liberto 825 (Foto: Doro)
Doro Liberto 825 (Foto: Doro)

Antennen i iPhone 6S er nemlig en af markeds dårligste, mens Doro Liberto 825 ikke ret meget bedre. De mobiltelefoner som kommunen stiller til rådighed til test giver dermed ikke et helt retvisende billede af, hvor god mobildækning man reelt kan få, hvis man benytter en mobiltelefon med gode antenneegenskaber.

Valget af den lidt anderledes Caterpillar CAT S30 skyldes, ifølge IT-chef Jesper Wulff Nielsen, positive tilbagemeldinger fra kommunens eget markpersonale (f.eks. vejfolk) og deres oplevelse med brug af modellen i kommunens yderområder.

IT-chef Jesper Wulff Nielsen forklarer videre, at de ikke havde adgang til Energistyrelsens nyeste test af mobilantennekvaliteten da udvælgelsen af modeller fandt sted. Valget af telefoner er således alene sket med baggrund i tilbagemeldinger fra kommunens egne medarbejdere, tidligere tests og ekstern rådgivning. IT-cheften nævner dog også, at det i øjeblikket overvejes at udskifte nogle af modellerne i kufferten – med afsæt i den nyeste test.

Det pointeres også, at indholdet i de to mobiltestkufferter ikke skal ses som en anbefaling fra erhvervsudvalget eller kommunen, eller at det kun er de mobiltelefoner eller de mobilselskaber, som man som forbruger kan eller skal vælge.

-”Nej, absolut ikke. Det er op til den enkelte selv at træffe sit valg. Testkuffertene er et tilbud om, at man kan prøve sig frem til, om man med en kombination af de telefoner og selskabsmuligheder kufferten indeholder kan få en bedre forbindelse. Det vil man kunne i mange tilfælde, men man kan jo også selv prøve sig frem med andre kombinationer,” siger Asger Diness Andersen.

Brugerne på herrens mark

Kommunen gør dog intet for at hjælpe brugerne af mobilkufferteren med at teste mobilsignalet. Der er ikke vedlagt hverken en beskrivelse af, hvordan brugerne skal teste mobilsignalet, eller hvordan de skal tolke det, som de oplever.

-“Nej, der ikke lavet nogen central beslutning om hvordan de enkelte lokalråd skal teste dækningen i deres området. Tanken er primært, at den enkelte borger får mulighed for at teste den oplevede dækning ved forskellige kombinationer af teleskaber og mobiltelefon-modeller på de steder der er vigtige for dem –  f.eks. deres egen bolig. Håbet er, at de på den måde bliver mere opmærksom på, at det er vigtigt at forholde sig til dækningen i forbindelse med valg af mobiltelefon og teleselskab, hvis man bor i områder med dårlig dækning. Men i sidste ende er det alene op til de enkelte lokalråd, hvordan de ønsker at anvende kufferten i deres område,” forklarer IT-chef Jesper Wulff Nielsen skriftligt til til MereMobil.dk

Apple iPhone 6S (Foto: MereMobil.dk)
Apple iPhone 6S (Foto: MereMobil.dk)

Fordi de forskellige teleselskaber benytter tilgængelig frekvensbånd, så kan dog også være markant forskel i den oplevede mobildækningen fra de enkelte mobilselskaber. Ligeledes er der markant forskel på, hvor brugbar en mobiltelefon er, afhængig af om der er adgang til et teleselskabets 2G, 3G eller 4G LTE.

Er det f.eks. bedst have et “H” eller et “LTE” ikon på sine mobiltelefon, og gør det nogen forskel om man bruger en iPhone 6S med TDC eller 3s mobilnetværk? Det korte svar er ja, men hvordan brugerne af mobiltestkufferterne skulle kunne gennemskue problemstillingerne, det har kommunens altså ikke skænket mange tanker. Doro Liberto 825 understøtter f.eks. ikke LTE2100, og derved vil telefonen måske opnå en dårligere 4G forbindelse på Telenors mobilnetværk.

På MereMobil.dk vil vi derfor opfordre kommunen til som minimum at udprinte et par af vores artikler, så brugerne har blot en lille bitte smule forudsætning for at vurdere mobildækningen. Vi kunne f.eks. foreslå de to følgende artikler:

Antennerne i smartphones er stadig håbløst ringe

BAGGRUND: Hvad betyder 3G, H+, 4G og LTE på mobilen?

Igen test med VoLTE

Noget mere kritisk er dog manglen på Voice over LTE. Ifølge IT-chef Jesper Wulff Nielsen understøtter de benyttede abonnementer fra TDC, Telenor og 3 ikke VoLTE, som er fremtidens teknologi til at overføre samtaler via 4G LTE mobilnettet (samt Wi-Fi via Wi-Fi Calling).

Det er på trods af, at det står skrevet i sol, måne og stjerner, at VoLTE bliver netop den teknologi, som i nærmest fremtid bliver den teknologi, som kommer til at overføre hovedparten af samtlige taleopkald i Danmark.

Til MereMobil.dk forklarer IT-chefen, at det ikke har været ønsker om at dette skulle være en del af testmulighederne. Telenor er pt. det eneste teleselskab, der understøtter VoLTE, mens teleselskabet 3 forventer en lanceret i løbet af 4. kvartal 2016. Både TDC og Telia har også planer, der indebærer VoLTE på et senere tidspunkt.

Mere til historien

På MereMobil.dk synes vi at ideen med en mobilkuffert er fremragende, som andre kommuner sagtens kunne kopiere, hvis de sørger for at inkludere en mobiltelefon med gode antenneegenskaber såsom en Samsung Galaxy S7 eller Sony Xperia Z5 Compact. Samtidig skal de også lige huske at både abonnementer og mobiltelefoner bør være VoLTE kompatible.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer