Forbrugere: Dårlige mobilantenner skal mærkes

Smartphones med elendige antenner skal frem i lyset, mener forbrugerne. EU gør intet i sagen, men en uafhængig dansk antenneundersøgelse ligger snart klar.

iPhone fugt og vandskader
Det er umuligt for forbrugerne at gennemskue, om en smartphones antenne er god eller dårlig.  (Foto: MereMobil.dk)

De elendige antenner i smartphones skal frem i lyset via en mærkningsordning. Det mener 64 procent af de adspurgte i en undersøgelse YouGov har foretaget for Teleindustrien (TI), teleselskabernes brancheorganisation.

Aalborg Universitet (AAU), med antenneprofessor Gert Frølund i spidsen, har flere gange påvist hvor ufatteligt ringe antennerne er inde i de forskellige smartphones. Selvom antennerne har stor betydning for, om der overhovedet er signal på telefonen, har mobilproducenterne ikke den fjerneste interesse i, at tal og målinger kommer frem i lyset.

Ifølge undersøgelsen kender 62 procent af forbrugerne vigtigheden af en god antenne, og dens betydning for netværksoplevelsen, men 76 procent kender ikke kvaliteten af antennen i deres egen telefon.

WEB-TV: Så vildt er mobilnettet på Roskilde Festival

EU gør intet

For nogle år siden gik den danske regering, sammen med en række andre nordiske lande, om en henvendelse til EU-Kommissionen, for at få stillet fælles krav, på europæisk niveau, omkring gennemsigtighed på mobilantennernes kvalitet. Men intet er sket.

Der er også i Europaparlamentet stillet tilsvarende forslag. Alt sammen uden nogen som helst virkning. Når vi på MereMobil.dk taler med folk i, eller med relationer til, mobilbranchen, er opfattelsen, at mobilproducenterne hidtil har haft held til, at forhindre en beslutning om gennemsigtighed på kvaliteten af mobilantennerne.

– ”Politisk er der stor fokus på at sikre god mobildækning og skabe gennemsigtighed om nettenes udbredelse. Det er derfor ekstremt uheldigt, at der ikke også kan findes en løsning til at sikre forbrugerne indsigt i antennekvaliteten. En god antenne er helt afgørende for, hvordan du som forbruger oplever dækning på din telefon,” siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

For godt to et halvt år siden skrev vi på MereMobil.dk om en EU-rapport vedrørende antennemærkning. Der er, ifølge rapporten, intet til hindre for en fælles mærkningsordning. Endnu før dette skrev vi om dansk opbakning, fra flere sider, til mærkning af mobilantenner. Alligevel sker der ingenting i EU.

Ny uafhængig antennetest på vej

Energistyrelsen har tidligere taget initiativ til en ny dansk undersøgelse af antennerne i de aktuelle, og mest populære smartphones. Deadlinen på udbuddet af opgaven var i januar 2016, men ingen bød på opgaven. Årsagen var blandt andet en strid om målemetoderne, der var beskrevet i udbudsmaterialet.

BAGGRUND: Derfor vil ingen teste din elendige mobilantenne

Udbudsmaterialet er nu ændret, og målingerne er undervejs. Aalborg Universitet har vundet udbuddet, men resultatet foreligger først efter sommerferien. Det oplyser Energistyrelsen til MereMobil.dk.

Denne gang er der tale om en fælles nordisk antennerapport.

Sådan udføres tests af smartphone-antenner

Mere til historien

Målinger af antenner i telefoner- såvel som på netværksbasis, er meget kompliceret. Senest har vi på MereMobil.dk efterset en rapport der påviste 60 sorte mobilhuller i Nordjylland, og fundet graverende fejl i rapporten, som Region Nordjylland har bestilt.

Læs også:
Nordjysk dækningsrapport er fyldt med fejl

Apple og Samsung taber terræn

Det globale smartphonemarked er i fremgang. Især premium-modeller står til et boost i salg.

(mere…)
Vi beholder telefonen i længere tid

Danskerne skifter ikke telefon ligeså ofte, som tidligere. Det viser en ny undersøgelse.

(mere…)
AI-paradokset: Ledere ser potentialet, men tøver

Undersøgelse afslører kløft mellem ledelses forventninger og medarbejdernes brug af AI.

(mere…)
Bilejere ønsker nem reparation af elbiler

Reparation af elbiler skal være enkelt og lige til, lyder kravet fra elbilsejerne.

(mere…)
Nu kommer straftolden på elbiler

Der er nu givet grønt lys til EU-Kommissionen, så nu kommer straftolden på elbiler, der er produceret i Kina.

(mere…)
2 ud af 3 børn har oplevet ubehagelige ting online

Red Barnet og Trygfonden har fået udarbejdet en ny undersøgelse, som viser, at 2 ud af 3 børn har oplevet ubehagelige ting online.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram