Teleselskaber: Roskilde Festival aflytter ikke din mobil

4

Roskilde Festival kan ikke aflytte dine mobilsamtaler eller læse SMS-beskeder, lyder det fra teleselskaberne, der kalder kampagnen ”uheldig”.

Skiltet der har bragt Roskilde Festival i shitstorm
Skiltet der har bragt Roskilde Festival i shitstorm

Det der angiveligt startede som et mediestunt, for at gøre opmærksom på Edward Snowdens livetransmitterede ”Stand up for your rights”-indlæg på Roskilde Festival, udviklede sig i weekenden til en regulær shitstorm på de sociale medier.

Mange festivaldeltagere var rasende, og forundrede, over skilte hvor Roskilde Festival bekendtgjorde, at de forbeholder sig retten til at indsamle og gemme alt tekstkommunikation samt telefonsamtaler, så længe man opholder sig på festivalområdet.

Uanset motivet for kampagnen, så skaber det en enorm usikkerhed for deltagerne omkring, hvad der er muligt eller ikke muligt. Desuden stiller det festivalens samarbejdspartnere, teleoperatørerne, i et dårligt lys, der ufrivilligt hænges ud for noget som lovgivningsmæssigt ikke er muligt.

Alle teleselskaber udbygger løbende mobilnettene omkring festivalpladsen og campingområderne. Derfor må det formodes teleselskaberne trods alt er vigtige for festivalen. Deltagertallet vil formodentlig falde, hvis ikke der var god dækning.

Sådan beskytter du din iPhone mod nysgerrige blikke

Teleselskaberne: Meget uheldigt

– ”Det er uheldigt, hvis nogen tror, at teleselskaberne udleverer oplysninger til Roskilde Festival,” lyder det fra Jakob Willer, direktør i Telekommunikations Industrien (TI), teleselskabernes brancheorganisation.

MereMobil.dk har spurgt TDC, Telenor, Telia og 3 om hvorvidt de udleverer informationer til Roskilde Festival, men sager som denne er ofte for ’politiske’ til, at selskaberne altid besvarer spørgsmålene selv. Derfor kommer svarerne fra TI.

Kun såfremt der foreligger en dommerkendelse, vil teleselskaberne udlevere data, slår TI-direktøren fast.

– ”Der udleveres alene materiale om vores kunder, hvis der er en dommerkendelse. Indhold af beskeder og samtaler opsamles kun, hvis der finder en egentlig aflytning sted efter en dommerkendelse. Metadata om f.eks. hvem der ringer til hvem på hvilke tidspunkter, og hvor man opholder sig skal registreres og gemmes efter logningsreglerne. Disse oplysninger bliver også kun udleveret, hvis der er en dommerkendelse,” fortæller Jakob Willer.

 – Sådan passer teleselskaberne på dine data

Helt tydeligt siger han til sidst: ”Der udleveres ikke noget til Roskilde Festival”.

Ingen aftale med Roskilde

Roskilde Festival (Foto: MereMobil.dk)
Roskilde Festival (Foto: MereMobil.dk)

Meldingen som Telekommunikations Industrien kommer med, deles ikke overraskende af teleselskaberne.

 – ”Telia lagrer vi hverken indholdet af sms’er eller telefonopkald. Det er vigtigt for os at pointere, at selvom vi rent faktisk havde den type data – hvilket vi IKKE har – så vil vi heller ikke udlevere dem. Vores kunder skal kunne stole på, at vi håndterer deres data forsvarligt, og derfor vil vi aldrig indgå i denne type partnerskaber med vores kunders data som valuta,” siger Telias pressechef David Engstrøm.

Heller ikke 3 sender Roskilde Festival en kopi af din kommunikation.

– ”Vi har ikke nogen aftale med Roskilde Festival om at udlevere de nævnte oplysninger om vores kunders brug af deres mobiltelefoner på festivalen. Logningsbekendtgørelsen og Terrorlovgivningen kræver, at vi registrerer en række oplysninger om vores kunders brug af deres mobiltelefon. Disse oplysninger udleveres dog udelukkende til myndigheder, som har fået en dommerkendelse,” lyder det fra Rikke Juul Hansen, pressechef hos 3.

– ”Vi synes naturligvis, at det er en anelse ærgerligt, at Roskilde Festival giver danskerne indtryk af, at vi uden videre kunne finde på at udlevere data til en kommerciel partner uden kundernes samtykke og dermed sår tvivl om vores troværdighed og ansvarlighed,” slutter Rikke Juul Hansen.

Overvågning: Er du mest bange for Kina eller USA?

Hvem kan se dine beskeder?

Det er ikke bare sådan lige, at få adgang til din information, hvis ellers du tænker over, hvad du giver apps på telefonen adgang til.

Ifølge en artikel på Ekstra Bladet, der har undersøgt sagen, gør følgende forhold til gældende omkring din kommunikation.

SMS: Teleselskaberne har adgang, men indsamler kun i forbindelse med en dommerkendelse, hvilket også gælder for telefonsamtaler.

iMessage: Beskederne er krypteret end-to-end. Hverken Apple, eller andre, der måtte opsnappe beskeden, kan læse indholdet. Sådan forholder det sig også med WhatsApp.

Facebook Messenger: Er aktuelt ikke krypteret end-to-end. Kun Facebook har adgang til indholdet i beskederne.

Hvad har Roskilde’s app adgang til?

Roskilde Festival har en officiel app, og umiddelbart har denne ikke adgang til kritiske ting på din telefon såsom opkaldslister eller SMS-beskeder.

Applikationen kan, i hvert fald på Android, få adgang til din placering, kamera og lagring. Dertil komme de oplysninger, som du giver adgang til via Facebook-login. Her vil Roskilde Festival gerne have din venneliste, e-mail adresse samt at du “synes godt om”.

Dertil kommer dem af dine personlige oplysninger, som er offentligt tilgængelige på din Facebook-profil.

Roskilde Festival: Det var et kunstprojekt

Sidst på mandagen udsendte Roskilde Festival en pressemeddelelse omkring sagen. Her beskriver de budskabet på skiltene som usande. Det er den satiriske aktivist- og kunstgruppe The Yes Men der sammen med Roskilde Festival og Edward Snowden, har sat de falske skilte op.

– “Skiltene er en del af et kunstværk udført af The Yes Men og Edward Snowden, og budskaberne på skiltene er usande. Vi er klar over, at vi har taget debatten og vores gæsters og mediernes tillid til grænsen. Det var en risiko, som vi valgte at løbe,” lyder det blandt andet fra Roskilde Festival.

Festialens ledelse forholder sig ikke til det faktum, at teleoperatørerne er blevet beskyldt for at medvirke til overvågning af gæsterne.

Sådan bliver mobilnetværkene klar til festival

Mere til historien

Roskilde Festival har indkaldt til et pressemøde omkring sagen i eftermiddag klokken 16 (27/6 2016).

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer