Den dårlige mobildækning skal kortlægges - sådan hjælper du

NetMap fra AAU skal finde sorte mobilhuller, og lave et præcist dækningskort frem for teleselskabernes teoretiske og optimistiske kort.

NetMap er navnet på en ny applikation, som er udviklet af studerende ved Aalborg Universisitet (AAU). Den nye applikation, som kan downloades gratis på Google Play Store til Android, skal hjælpe med at finde de områder af landet, som plages af dårlig mobildækning. En version til Apple enheder kommer på et senere tidspunkt. Det skriver Jyllands Posten i en artikel fra Ritzau.

Målet er, at den nye applikation skal give værdifuld data, som kan bruges til at lave et detaljeret og uvildigt kort over, hvor der er dårlig mobildækning. De værdifulde data bliver hentet fra applikationen, som dermed crowdsourcer dataindsamlingen, og på den måde bliver målingerne forhåbentligt mere nøjagtige end teleselskabernes teoretiske dækningskort.mobilmast

Intet nyt under mobilmasten

Ideen med et crowdsourced dækningskort er ikke ligefrem ny, og der findes allerede adskillige andre applikationer på markedet, som gør brug af indsamling af crowdsourced data.

Man kan måske ligefrem kalde det gammel vin på nye flasker, da første version af NetMap oprindeligt blev udviklet på Aalborg Universitet tilbage i 2012.

Men selvom den dybe tallerken allerede er opfundet, så mener bagmændene bag den nye applikation, at de alligevel kommer med nyt og spændende.

- "Vi kan lave et kort, der afspejler virkeligheden meget mere nøjagtigt," siger Lars Møller Mikkelsen, ph.d.-studerende ved AAU's Institut for Elektroniske Systemer til Ritzau og han uddyber:

- "Vi kan lave præcise målinger af dækningen inde i huse, i kældre og på plejehjemmet. Noget man ikke kan se på andre dækningskort."

Vi kan på MereMobil.dk dog ikke helt finde ud af, hvordan applikationen kan skelne mellem indendørs og udendørs målinger, som ellers skulle være en af fordelene ved applikationen, ifølge Lars Møller Mikkelsen.

NetMap måler blandt andet hastighed og svartider på teleselskabets mobilnet, og telefonens belastning som følge af brug af applikationer. Ud fra de indsamlede data kan man så se hvilke telefoner og teleselskaber, der yder bedst i de forskellige områder.

- Hør podcast: Sådan fungerer mobilnettet

Læsø bliver forsøgskanin

Læsø Kommune er en af de kommuner, som er plaget af dårlig mobildækning, skønt kommunen har en af landets højeste koncentrationer af mobilmaster per indbygger.

Ifølge  IT-chef Per Bragt fra Læsø kommune, så står det sløjt til med mobildækningen på øen, og han håber derfor at så mange som muligt vil bidrage til kortlægningen ved a downloade og bruge applikationen.

- "Uden for byerne har vi virkelig dårlig dækning både for lokale og turister. Turisme er vores største erhverv, men kommer folk med et andet selskab end TDC, så er det noget møg," fortæller han til Ritzau.

NetMap kan hentes på Google Play Store.

- Podcast: Derfor vil ingen teste de dårlige mobilantenner

Mere til historien

Man kan følge NetMap på projektets Facebook side.

Her Danmarks bedste og dårligste mobilnet

TDC har det bedste mobilnet i Danmark, mens teleselskabet 3 overrasker positivt. Telia skraber bunden på flere parametre.

(mere…)
Telenor og Telia udvider 5G-nettet

Udrulningen af 5G forsætter og 3G lukkes. Her er seneste nyt om Telenor og Telias netværk.

(mere…)
Telia og Telenor siger farvel til 3G

Telia og Telenor siger endegyldigt farvel til 3G-netværket i slutningen af sommeren 2022. I stedet sættes der tempo på 5G-udrulning og opgradering.

(mere…)
TDC NET: 4 Gbit/s download over mmWave

Med 5G over mmWave kan man downloade rigtigt hurtigt viser ny test gennemført af TDC NET og Ericsson. 4 Gbit/s er rundet.

(mere…)
Der kommer turbo på 5G i 2022

2021 blev året, hvor 5G for alvor blev udrullet i Danmark. 2022 bliver året, hvor 5G bliver 'mainstream' og med turbo på hastigheden.

(mere…)
5G-status for 3's kunder - så langt er 3

OVERBLIK: 5G-udrulningen hos 3 er bagefter tidsplanen, men det er ventetiden værd. Få en stor status på 3's 5G-planer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram