Advarsel flere og flere børn får smartphone- og tabletskader

0

Brugen af mobiltelefoner og tablets betyder, at flere og flere børn og unge er nødt til at søge hjælp hos fysioterapeuter, som oplever kæmpe stigning.

Barn med iPad (Foto: MereMobil.dk)
Barn med iPad (Foto: MereMobil.dk)v

Mobiltelefonen eller tabletten er ofte en del i hænderne på børn og unge, hvilket også ses hos fysioterapeuter, der melder om, at de har oplevet en stigning på 47 procent i antallet af fysioterapeutbesøg for unge i alderen 10-14 år. Og det tyder meget på, at det særligt skyldes brugen af smartphones og tablets. Det skriver TV 2.dk.

Det er blandt andet den foroverbøjede stilling, som mange børn sidder i når de spiller spil, ser tegnefilm eller skriver beskeder, der er usund og kan give hovedpine og muskelsmerter i ryg og nakke, som rammer børn og unge.

 – Børn vælger mobile enheder frem for PC og konsoller

Stigningen i antallet af besøg hos fysioterapeuten på hele 47 procent er sket i perioden 2008 til 2014. Ser man på aldersgruppen 5-9 år, så er stigningen på 33 procent i samme periode.

– ”Det er noget man normalt ville tage til fysioterapeut med, når man måske er plus 50. Nu ser vi pludselig børn, som op søger fysioterapeut. Det er også et udtryk for, at vi på et tidligt tidspunkt i livet for nogle slidskader. Det vil sige, at de slidskader vi får, ikke nødvendigvis går væk igen. Så det her er meget alarmerende,” siger Tina Lambrecht, som er formand for Danske Fysioterapeuter.

Gode råd til hvordan skader ved overdreven skærmbrug forebygges (Kilde: Fyens.dk)
Gode råd til hvordan skader ved overdreven skærmbrug forebygges (Kilde: Fyens.dk)

Danske Fysioterapeuter mener også, at det både er forældrenes og skolens ansvar at forhindre børn og unge får skader, som ellers høre ældre personer til.

– ”Det er godt at bruge ny teknologi, men man skal bare sørge for at have det afmålt, så man ikke sidder for mange timer med det. Og så skal man sørge for at få det suppleret med, at man kommer ud og er fysisk aktiv,” siger Tina Lambrecht.

Sundhedsstyrelsen var også for første gang nogensinde ude med nogle anbefalinger til de helt små, hvilket måske kan gøre problemerne igen bliver mindre fremadrettet. Her desuden vores podcast om børn og medieforbrug.

Sundhedsstyrelsen: Begræns små børns brug af iPad og smartphone

WEB-TV: Ekspert – Treårige må gerne bruge en iPad

Mere til historien

Børnerådet har også i slutningen af sidste år været ude med en opfordring til forældre om, at de interesserede sig mere for børnenes mediebrug, samt lavede tidsbegrænsninger omkring medieforbruget.

Afprøv gratis lyd- og e-bøger

Prøv e- og lydbøger gratis i 40 dage. Klik her.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer