Net-1 – test af langtdækkende 4G

4

TEST: Det lille teleselskab Net-1 har lanceret langtrækkende 4G. Vi har testet forbindelsen langt langt laaaangt ude i skoven, hvor INGEN andre dækker.

Net-1 R-90 4G LTE router (Foto: MereMobil.dk)
Net-1 R-90 4G LTE router (Foto: MereMobil.dk)

For et par uger siden kunne det lille teleselskab Net-1 sætte strøm til de første mobilsites i selskabets helt nye 4G LTE netværk.

Net-1 er ikke så kendt, som teleselskabets store konkurrenter, men den lille selskab leverer et produkt, som ingen andre mobilselskaber kan levere; Næsten universel dækning over hele Skandinavien.

Men holder de luftige marketingløfter til et kritisk blik? Vi har på MereMobil.dk kigget lidt nærmere og afprøvet Net1s 4G LTE router, der har det sexede navn R-90.

Net-1 dækker hvor andre fejler

Net-1 dækker næsten hele landet ved at kombinere den nye 4G LTE teknologi, og de lave 450 MHz frekvenser. 450 MHz frekvenserne blev tidligere benyttet af det nu nedlagte NMT mobilnet, og fordelen ved de lave frekvenser er blandt andet, at hvert mobilsite kan dække i en radius af over 60 kilometer.

Sådan til sammenligning dækker et typisk 4G LTE 800 MHz eller 3G 900 MHz mobilsite fra f.eks. TDC eller 3 maksimalt i en radius af 10 kilometer og oftest kun 5-6 kilometer. Fordi hver mobilsite dækker et så stort område, så kan Net-1 også nøjes med ganske få mobilsites – faktisk kun 30 i Danmark. Til sammenligning består TDCs mobilnetværk af over 3.600 mobilsites.

Brugen af de lave 450 MHz frekvenser giver altså Net-1 mulighed for at dække hele landet med relativt få mobilsites, og fordi der benyttes meget lave frekvenser, så strækker dækningen sig helt ind i skovområder, hvor andre mobilnet normalt må give op.

Net-1 4G LTE magnet antenne (Foto: MereMobil.dk)
Net-1 4G LTE magnet antenne (Foto: MereMobil.dk)

Men én ting er hvad marketingafdelingen lovet, noget andet er virkeligheden

Ekstra antenne følger med

Når man modtager routeren fra Net-1, så modtager man en kasse med en lille startvejledning, selve routeren, to små antenner samt en magnetantenne. Magnetantennen kan placeres udendørs og er velegnet til at forbedre modtage og sendeforholdene markant.

Der medfølger også et batteri, hvilket virker lidt underligt, da routeren ikke ligefrem er af den transportable af slagsen. Det lille batteri gør det muligt, at benytte routeren helt uden at sætte ledningen i stikkontakten.

Routeren er altså transportabel, og det er muligt at benytte routeren under f.eks. en strømafbrydelse. Batteriet holder dog kun til mellem 1 og 2 timers brug – under vores test holdt batteriet i omkring 1,5 time.

Der medfølger både en 220 volts lader til almindelig stikkontakt samt en 12 volt stik til brug i bil, autocamper eller campingvogn.

Routerens opsætning og muligheder

Routeren har et hav af avancerede funktioner lige fra VPN passthrough, DMZ, Port Forwarding, Flere SSID’er, FSkift mellem 20/40 MHz båndbredde til Wi-Fi, Bridgemode, filtering af indhold og opsætning af dynamisk DNS. I denne korte gennemgang vil vi ikke komme ind på alle routerens avancerede funktioner, da de er fint beskrevet i de vejledninger, man kan hente på Net-1s hjemmeside.

Net-1 R-90 4G LTE router (Foto: MereMobil.dk)
Net-1 R-90 4G LTE router (Foto: MereMobil.dk)
Net-1 R-90 4G LTE router (Foto: MereMobil.dk)
Net-1 R-90 4G LTE router (Foto: MereMobil.dk)
Net-1 R-90 4G LTE router (Foto: MereMobil.dk)
Net-1 R-90 4G LTE router (Foto: MereMobil.dk)

Under testen kunne vi dog bemærke, at routerens Wi-Fi del halter.

Selve rækkevidden af Wi-Fi delen er ikke fremragende sammenlignet med andre Wi-Fi routere, og kommer man mere end 10-15 meter fra routeren, så begynder signalet af falde.

Til Net-1s forsvar skal det siges, at routeren er helt ny, og der er ifølge Net-1 stadig masser af optimeringspotentiale på firmwaresiden.

Udover Wi-Fi er der 3 ethernet porte på routerens bagside.

I selve routerens opsætning er det muligt at se signalstyrken målt i dBm. Signalstyrken kan også aflæses på lysdioder på selve routeren, men målingen i dBm er langt mere nøjagtig, og det gør det noget lettere at justere placering af antennerne.

Selve routerens forside er en blank sort overflade, og hvis man rører ved overfladen, så bliver overfladen hurtigt fyldt med fingeraftryk.

Dyrt abonnement

Prisen på Net 1s største produkt skal vi selvfølgelig også kort berøre. Prisen er 299 kroner per måned for 50 GB data. Det er ikke just billigt sammenlignet med konkurrenternes tilbud.

Net-1 R-90 4G LTE router (Foto: MereMobil.dk)
Net-1 R-90 4G LTE router (Foto: MereMobil.dk)

50 GB lyder måske ikke af så meget, og Net-1 tilbyder derfor også et tillægsabonnement kaldet Flex Service, hvor det er muligt at få 1 GB ekstra data per dag lagt oven i abonnementet for 25 kroner. Flex Service har et automatisk loft, så ens samlede regning stiger aldrig til over 499 kroner.

Tilføjet 5. oktober 2015: Net-1 har lyttet til kritikken, og teleselskab tilbyder nu ubegrænset data til 299 kroner om måneden. Læs mere her.

Net-1 tilbyder dækning eller pengene tilbage. Inden for en periode på 30 dage kan nye kunder returnere produktet, hvis det ikke lever op til forventningerne.

Net-1 har også en fordel sammenlignet med de fleste konkurrenter, da Net-1 tilbyder fri roaming hos teleselskabets søsterselskaber i Norge og Sverige. Denne fordel er noget campister og fritidssejlere helt sikkert sætter pris på.

Net-1 tilbyder installation af retningsbestemt antenne. I visse områder kan der opnås højere hastigheder ved brug af en retningsbestemt antenne. Net-1 tilbyder at sende en tekniker ud til folk, og foretage en professionel montering. En montering inklusiv retningsbestemt antenne og trækning af 10 meter kabel koster 1.199 kroner. Her kunne de store konkurrenter altså godt lære noget af Net-1.

Tip: Gør det selv mobilt bredbånd i udkantsdanmark

Dækning overalt

Så hvordan tester man så et produkt, som lover næsten dækning overalt. Vi tager selvfølgelig routeren med ud midt i et af landets største skovområder, og selvfølgelig ikke et helt tilfældigt skovområde. Valget faldt af praktiske årsager på Stråsø plantage i Vestjylland.

Stråsø plantage (Foto: MereMobil.dk)
Naturen er skøn i Stråsø plantage, og mobildækningen er elendig (Foto: MereMobil.dk)

Udover storslået natur med både skov, hede, kuperet terræn, masser af kronhjorte og afsindige mange kilometer grusveje, så er Stråsø plantage også et reel mobilhul over et større område.

Altså et af den slags mobilhuller, hvor mobildækningen fra TDC, Telenor, Telia og 3 er så dårlig, at det er umuligt at gennemføre en samtale udendørs – selv med en simpel Nokia telefon med god antenne.

Turen gik som sagt til Stråsø plantage, og der blev udvalgt en række steder at teste. Testlokationer blev ganske uvidenskabeligt udvalgt på baggrund af dårlig mobildækning; Når den medbragte iPhone 6 med et Telenor abonnement skrev “Ingen dækning”, så blev der testet.

Med andre ord blev der testet steder, hvor mobildækningen fra en af konkurrenterne var ganske svag eller ikke eksisterende. Som en sidebemærkning skal det nævnes, at det er ren idioti at køre rundt i Stråsø plantage uden et offline kort over området, hvilket MereMobil.dk udsendte journalist undervejs fandt ud af.

Til selve testen benyttede vi de antenner, som standard fulgte med routeren. I praksis var routeren udstyret med en lille plastikantenne og noget større magnetisk antenne, som blev monteret på toppen af testbilen. En helt fair test burde nok være foretaget med en stor retningsbestemt antenne som kan tilkøbes af Net-1, men nu blev der altså testet med standardudstyret.

Selve routeren blev placeret på forsædet af bilen, og hastighedstestene blev foretaget over Wi-Fi.

Nu vil nogle mobilnørder måske ryge op i det røde felt, da en retvisende hastighedstest selvfølgelig ikke bør foretages over Wi-Fi, men derimod udelukkende via et netkabel forbundet mellem en computer og selve routeren.

Den metode har vi selvfølgelig også afprøvet, men fordi testområdet arealmæssigt er på størrelse med Aarhus (inklusiv forstæder), og der kun er 50-60 beboede husstande, så er mængden af radiostøj på 2,4 GHz minimal. Af praktiske årsager blev testen gennemført over Wi-Fi – og så fik vi også lejlighed til at teste routerens Wi-Fi egenskaber i et område helt uden genererende radiostøj.

Hastigheden er så om så

Rent teoretisk kan Net-1s 4G LTE netværk komme op på downloadhastigheder på omkring 30 Mbit/s – men det er altså i teorien. I praksis er sagen ligesom ved alle andre mobilt bredbåndsprodukter en noget anden. Vi foretog omkring 30 målinger via Speedtest.net og i gennemsnit lå hastigheden i Stråsø plantage på mellem 3-5 Mbit/s download og 2-3 Mbit/s upload.

Net-1 R-90 4G LTE router (Foto: MereMobil.dk)
Net-1 R-90 4G LTE router (Foto: MereMobil.dk)

Udenfor den tætte skov i Stråsø plantage steg hastigheden ganske hurtigt til 8-10 Mbit/s download og 4-5 Mbit/s upload.

Forbindelsens latency (pingtid) lå på de nærmeste danske servere omkring 50 millisekunder, hvilket er acceptabelt omend ikke lige så lave som det ses ved andre teleselskabers 4G LTE net.

Et par af testresultaterne kan ses her:

Er Net-1 pengene værd?

Hastigheden bringer os til det sidste punkt – konklusionen.

Net-1s 4G LTE netværk er langsomt sammenlignet med konkurrenternes. Hastigheden ligger ikke højere end hvad konkurrenternes 3G netværk kan levere, men Net-1s styrke er dog heller ikke hastigheden eller prisen – det er på dækningen.

Net1 dækker ude på Jens Tyndskids mark eller i de svenske skove, hvor de andre teleselskaber må give op.

Prisen er høj sammenlignet med konkurrenternes, men den pan-skandinaviske roaming er gratis.

Net-1 tilbyder professionel hjælp (mod betaling) til opsætning af retningsbestemt antenne, og både download/upload hastighed er på det jævne. 50 GB data i det største produkt er ikke nok til en moderne familie, men med tillægsabonnementet Flex Service kan man tildels kompensere for det.

Så er Net-1 pengene værd? Hvis man ikke har andre oplagte muligheder, så er Net-1s produktet helt sikkert pengene værd, og det er samtidig et oplagt produkt til fritidssejlere eller campister, som rejser rundt i både Danmark, Norge og Sverige.

Tilføjet 5. oktober 2015: Net-1 har lyttet til kritikken, og teleselskab tilbyder nu ubegrænset data til 299 kroner om måneden. Læs mere her.

Mere til historien

Net-1 benyttede tidligere 3G teknologien CDMA. Net-1 ejes delvist af el- og fiberselskabet EnergiMidt.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer