Mobilmaster i Los Angeles skal jordskælvssikres

0

Nye mobilmaster i Los Angeles, USA, skal kunne fungere efter et jordskælv.

Kun få uger efter det store jordskælv i Nepal kræver storbyen Los Angeles nu at alle nye fritstående mobilmaster ikke bare kan overleve et jordskælv, men også fungere efterfølgende. Det vedtog The Los Angeles City Council, som er byrådet i storbyen, enstemmigt i sidste uge. Det skriver NBC Los Angeles.

Mobilmast telemast antenne netværk
Mobilmast i Ebberup på Fyn (Foto: MereMobil.dk)

Byrådet kræver, at alle nye fritstående mobilmaster skal overholde samme skrappe bygningskrav, som f.eks. gælder for offentlige bygninger såsom hospitaler. Normalt er det kun et krav, at selve mobilmasten skal blive stående, men det er ikke et krav, at mobilmasten skal kunne fungere efter et jordskælv.

Hvis masten ikke virker, er det et problem, da mobilkommunikation er en integreret del af alle mennesker hverdag, og kommunikation er livsvigtig under og efter større naturkatastrofer.

– Mobilnetværk i rygsæk til Nepal

Som vi på MereMobil.dk fortale i sidste uge, så arbejder organisationer som Vodafone foundation på at sikre begrænset mobilkommunikation efter store naturkatastrofer. Men selv denne herodiske indsats har begrænset effekt, og behovet for stabil kommunikation i timerne efter f.eks. et jordskælv kan ikke afhjælpes med mobiludstyr, som først ankommer 3-4 dage efter katastrofen har ramt.

Adgang til stabil civil kommunikation efter en katastrofe kan gøre redningsarbejdet mere effektiv og i sidste ende redde liv. Ligeledes gør det oprydningsarbejdet mere effektivt, hvilket i sidste ende begrænse både skader og udgifter forbundet med oprydningen.

Kritisk infrastruktur skal virke

Det kan måske undre, at det ikke allerede er et krav, at mobilmaster skal kunne fungere efter et jordskælv, men det er faktisk heller ikke et krav i Danmark. I Nepal blev store dele af landet koblet fuldstændig fra omverdenen, da jordskælvet ødelagde både teleinfrastruktur og strømforsyningen i mange områder.

Rent teknisk kan teleselskaberne udstyre masterne med diesel/brint nødgeneratorer eller store batterier for at kunne forsætte driften efter et jordskælv, ligesom ødelagt fiberkabler kan erstattes med satellitbackup systemer eller trådløse punkt til punkt forbindelser.

I Danmark sikres mobilmaster typisk kun med nødstrøm til 6-10 timers drift, mens kritiske knudepunkter i telenetværkene er sikret med generatorer.

Mere til historien

Forskere mener, at Los Angeles er i overhængende risiko for et stort jordskælv. Sidste store jordskælv i Los Angeles var i 1994, populært kendt som Northridge jordskælvet.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer