HTC One M9 test – et deja-vu

TEST: Min HTC One M9 test afslører en lækker smartphone, der opleves som en genudsendelse, uden ret mange nyheder, desværre.

HTC One M9

HTC One M9

HTC One M9 er mere end en opfølgning på 2013 og 2014’s ”smartphone of the year”. Det er en ny standard i topkvalitet!

Sådan starter HTC i materialet om One M9. Store ord som efter min opfattelse kun holder til en vis grad. HTC One M9 har virkelig sine udfordringer. I takt med konkurrenternes produkter er blevet bedre, stilles der nu endnu højere krav til HTCs formåen, hvis titlerne og priserne, skal beholdes.

HTC er her i 2015 en producent med krisetegn. De høje markedsandele vi så i 2011 er fortid. Dengang viste data fra analysevirksomheden Nielsen, at HTC i tredje kvartal 2011 var nummer to i USA med 21 procents markedsandel. Apple lå på førstepladsen med 29 procent.

På verdensplan havde HTC i 2011, af alt mobilsalg, 2,4 procents markedsandel, hvilket var en eksplosiv stigning fra 2011, ifølge Gartner.

I dag er HTC usynlig på de globale statistikker, og køberne udviser generelt faldende interesse for produkterne, der flere gange har vundet hjerterne hos anmelderne. I Danmark har landets største teleselskab TDC klart meldt ud, at deres kunder ikke længere efterspørger HTC. Internt i HTC er topchefen Peter Chou blevet degraderet, men også i Norden er der sket omstruktureringer.

Så er scenen sat. Velkommen til min HTC One M9 test.

Design i høj kvalitet

HTC One M9 er den tredje telefon i One M-serien, der er skabt i aluminium, og den nye er, ifølge HTC, modstandsdygtig overfor ridser. Naturligvis kan telefonen ridses hvis man vil, men det er blevet lidt sværere.

Den sølvfarvede model har guldfarvet finish på kanten, og dens tofarvede udtryk giver et fint spil.

I forhold til forgængeren har M9 tabt en anelse på den samlede størrelse og vægt, men er blevet 0,2 millimeter tykkere.

Mål og vægtHTC One M9HTC One M8
Størrelse144.6 x 69.7 x 9.6 mm146.4 x 70.6 x 9.4 mm
Vægt157 gram160 gram

Gode knapper og kamera-bump

Powerknappen er flyttet fra toppen til højre side, lige ud for tommelfingeren, og knapperne har en utrolig god klikrespons, hvor den gode produktionskvalitet virkelig mærkes, hver eneste gang en knap berøres.

Ladestik og headset-tilslutning er placeret i bunden, mens resten af mobilen er friholdt fra knapper. Heller ikke fronten har én eneste knap, da HTC har holdt sig til onscreen-knapløsningen.

Men ikke alt er perfekt. Produktudviklingen burde over tid have lagt kameralinsen ind plant med designet, og omkring kameralinsen på fronten mærkes en smule skarpe kanter, der kunne være blevet poleret lidt bedre.

SIM-kort (Nano SIM) skuffen er øverst i venstre side, mens Micro-SD skuffen er lokaliseret lige over lydstyrkeknapperne på den højre del af telefonen, mens højtalergrillen er bibeholdt på frontrammen.

Sammenlignes designet med HTC One M7, er den udstående kameralinse en skændsel, og det ser sjusket ud, at højtalergrillen ikke har samme bredde i top og bund (så vi også på M8), og M7 er, efter min opfattelse, en meget pænere mobil.

Kvaliteten af materialerne og konstruktionen kan ikke diskuteres. Det ER virkelig godt, men siden den første HTC One i 2013 er der sket meget. Vi har set designet, så det er ikke længere åndenød der møder os, når vi ser telefonen. Der er ikke sket nok nyt til, at den nye HTC One for alvor opfattes som ny.

Konkurrenternes design er blevet bedre, og Samsung Galaxy S6 Edge viser en ny designstil, som nu sætter tidens mode. I det lys virker M9 som en lidt støvet afpudsning af sidste og forrige års kollektion.

Heldigvis er designopfattelse individuelt, og jeg har da også mødt personer, i løbet af testperioden, som har været mere vilde med M9’s design end S6-designet.

Samsung Galaxy S6 Edge – læs stor test her

Rimelig skærm

Skærmen er genbrug fra sidste års model. Super LCD3-typen på 1080 x 1920 pixels (Full HD) fordelt på en fem tommers overflade, gør det rimeligt, men nu hvor tendensen går mod endnu bedre skærme med højere opløsninger, er genbruget lidt for friskt.

Den sorte farve fremstår mørkegrå, og kontrastforholdet mellem hvid og sort, er ikke så godt, desværre. Den samlede farveoplevelse er, umiddelbart vurderet, neutral og ikke over-boostet, som vi ofte har set det på Samsungs skærme.

Grafikken på skærmen står bedst når mobilen ses lige forfra, og en grad af udvaskning opleves, når skærmen drejes nogle få grader til den ene eller anden side.

I dagligt brug fejler skærmen ikke noget, men på M9 får du ikke markedets bedste skærmoplevelse, ej heller den nyeste. I øvrigt dækkes 68,4 procent af telefonens front med skærm (screen-to-body ratio). Dette tal var 66,7 procent på forgængeren.

Mens overfladen på One M8 var beskyttet af Gorilla Glass 3, er det det endnu stærkere Gorilla Glass 4, der beskytter skærmen på HTC One M9.

Screenshots fra HTC One M9

Maskinkraften er fornuftig

Processoren i HTC One M9 er Qualcomm Snapdragon 810 med grafikchippen Adreno 430 (64-bit, 4 x 2.0GHz + 4 x 1.5GHz). Sammen med tilføjelse af yderligere 1 GB RAM, så den nu er oppe på 3 GB (DDR4), er der tale om en glimrende maskine.

HTC One M8 scorede i Antutu Benchmark 36.312 point, og M9 ligger på 52.694 point. Selvom det er godt, er der langt op til de 70.255 point vi målte på Galaxy S6’erne.

Alligevel mener jeg maskinkraften er ganske fornuftig, for der mærkes ikke hastighedsproblemer i det daglige brug af telefonen. Du skal altså ikke være bekymret over, om du har hestekræfter nok til det man i dag benytter en smartphone til.

Heller ikke i forhold til internet-hastighederne på Wi-Fi såvel som 4G, har jeg set udfordringer med. M9 understøtter både 2.4 og 5 GHz Wi-Fi forbindelse, og der er adgang til at bruge 10 forskellige 4G LTE-bånd.

Telefonen har 32 GB indbygget hukommelse, der kan udvides med microSD hukommelseskort. Faktisk er helt op til 2 TB ekstra plads understøttet.

Kamera: Kvaliteten overrasker ikke

HTC One M9

HTC One M9

Megapixels gør det ikke alene, når det kommer til kameraets kvalitet. Alligevel må jeg dog rose HTC for, endelig, at have droppet snakken om Ultrapixels (tildels).

I stedet for 4 megapixels opløsning i M7 og M8, tilført HTCs egenopfundne begreb ”Ultrapixels”, som gav dårlige billeder, er der nu en 20 megapixels standard kameraoptik (f/2.2, 27.8 mm) i telefonen.

De første anmeldelser fra internationale anmeldere dumpede totalt kameraet, der tog elendige billeder, men efter en softwareopdatering er det hjulpet en hel del.

Jeg synes ikke billedkvaliteten overrasker, og mobilen er lidt for lang tid om, at fastlåse fokuspunktet. Opstarten af kameraet opleves heller ikke synderligt hurtig.

Så snart lyset dæmpes en smule, er kameraet kraftigt udfordret, med billedstøj til følge, og selv når lyset er nogenlunde fint, bliver billederne ikke gode.

Videooptageren kan optage i op til UHD-kvalitet, altså et niveau bedre end Full HD. Hovedkameraet leverer en god billedkvalitet, men manglen på optisk billedestabilisator ses tydeligt. Frontkameraet har på den model jeg testede et problem, hvor billede og lyd ikke passer sammen (out of sync).

Kameraets linse er i øvrigt beskyttet af safirglas, som på de nyeste iPhones.

HTC har live-view i galleriet, hvor videoerne afspiller i små vinduer. Det ser ret cool ud. Forskellige redigeringsværktøjer er indbygget direkte i galleriet og Zoe, der kan samle en kort highlight-video af dine billeder, er stadig en del af mulighederne hos HTC. Zoe er faktisk er ret cool værktøj, som tilføjer effekter, temaer og lyd til en kort præsentation, vel at mærke automatisk.

Alt i alt et kamera som går an, men der på ingen på imponerer.

Billeder taget med HTC One M9

Testvideo i UHD fra One M9

https://www.youtube.com/watch?v=xVYPzc4G5zM

Tastaturet er elendigt

Jeg ved ikke hvad HTC har gjort, men tastaturet er noget skrammel! Aldrig før, i nyere tid, har jeg oplevet et så dårligt og upræcist mobiltastatur. Stavefejlene er mange, og ordbogen redder mig ikke.

Jeg har prøvet at kalibrere tastaturet, men uden held, og det er ikke fordi mobilens touchsensor generelt er upræcis. I den øvrige del af systemet fungerer den glimrende.

Nu er tekst-input en væsentlig del af smartphone-brugen, og derfor et uhyggeligt kritisk punkt, som på min telefon dumper. Jeg fornemmer HTC udmærket er klar over problemet da jeg den 17. april modtog en opdatering til HTC Sense Input. Nyhederne i opdateringen var forbedringer omkring autokorrektur og generelle bug fixes.

Efter opdateringen blev tastaturet noget mere præcist, men er stadig langt til den dårlige side.

For at tjekke jeg ikke er helt fra den prøvede jeg tekstskrivning på en HTC One M7, hvor tastaturet er aldeles glimrende, og ganske som jeg husker HTC’s tastatur-performance fra tidligere.

Fantastisk god lyd

Tidligere var det Beats, som var det store kommercielle islæt i lyddelen på HTCs produkter, nu er det Dolby, der er en integreret del af lydoplevelsen. Jeg er sådan set ligeglad hvad de kalder det, bare lyden er god, og dét er den.

HTC kalder højtalerne for HTC BoomSound, og det er rigtig ”boom-sound”, af en mobil at være. Der er en enestående fylde i lyden fra stereohøjtalerne på fronten, og HTC One M9 leverer den bedste højtalerlyd på markedet.

Også når der sættes hovedtelefoner til lyder det godt. Der er bare knald på lyden! Ingen tvivl skal herske om, at her har HTC virkelig gjort det fremragende!

Batteritiden er god

Et af argumenterne for at vælge HTC One M9 er batteritiden, som jeg oplever bedre, end på Samsung Galaxy S6’erne. Omkring 17-18 timers brug og stadig godt 30 procent tilbage på batteriet, har jeg været ganske godt tilfreds med.

M9 kan bruge Qualcomm Quick Charge 2.0, hvis du har en oplader der understøtter teknologien. I salgspakken finder vi en standard 5V, 1.5A oplader, som er omkring to en halv time, om at lade telefonen fra 0 til 100 procent.

Batterikapaciteten er fra M8 til M9 steget fra 2.600 til 2.840 mAh, og det er således ikke på batteriet performance, at M9 skal kritiseres.

Sense 7 – makes no sense

HTC One M9

HTC One M9

Oven på Android 5.0.2 Lollipop ligger brugerfladen HTC Sense 7.0, som et langt stykke hen ad vejen minder om HTC Sense 6, men jeg undres over de valg HTC har taget.

Med Android Lollipop fulgte også Googles nye designsprog Material Design, som slet ikke kommer til sin ret på M9. Stort set alle designelementer er udskiftet med HTCs eget, som egentlig ikke bidrager med noget ekstra, som systemet i forvejen ikke allerede havde, eller gjorde bedre.

Brugerfladen er fyldt op med flere irriterede elementer, der i bedste fald blot er irriterede. Et eksempel er Sense Home Widget, som laver en genvejsgruppe baseret på om du er hjemme, ude eller på job. På papiret måske en fin idé, men i praksis ikke brugbar for mig. Jeg kan godt finde mine apps i telefonen uden denne ”hjælp”, og hvis jeg havde brug for særlige applikationer på jobbet, havde jeg nok lavet en mappe med navnet ”Arbejde”.

Telefonen er desuden fyldt med Bloatware, altså uønsket software jeg ikke har bedt om. HTC mener nok det er en del af Sense-oplevelsen, men ofte kan sådanne ekstrafunktioner jo hentes fra Google Play, hvis man måtte ønske dem.

Eksempler er: Bil, Fotoredigering, Hjælp, HTC Backup, HTC Club, HTC Dot View, Kid Mode, One Galleri, Parent Dashboard, Peel Smart Remote, Polaris Office 5, Scribble, Temaer og Zoe. Dertil kommer Googles efterhånden store tjenestesamling som Bladkiosk, Bøger, Spil, Film, Musik m.fl.

Systemet leverer også en række ”reklamer” til mig, om HTC-relaterede ting. F.eks. et budskab som ”HTC Cloud – enter now!” – ”Grab your 10% welcome voucher” – ”Cloudex til HTC Galleri” osv.

Det helt nye i HTC Sense 7 er temaer med baggrunde, lyde, ikoner og meget andet. Med ens HTC konto er der adgang til en hel temabutik. Og her undres jeg voldsomt.

Da jeg testede HTC One M7 var det helt nye en renere og mere stilfuld, ja nærmest eksklusiv brugerflade, designet med nedtonede sorte, hvide og grå farver. I forhold til One X skar HTC voldsomt ned på tivolieffekten, og fik One M7 til at skille sig markant ud, fra konkurrenternes produkter.

Allerede fra One M8 startede ændringen tilbage til ”tivoli”, og med M9 er den fuldt gennemført. Blinkfeed er ikke det bærende element, men er henvist yderst til venstre på forsideskærmene, og den eksklusive følelse fra M7’eren er nu helt forsvundet.

Underligt! Andre producenter er netop begyndt, at skære ned på bimle-bamle funktioner, men HTC går her mod strømmen. Jeg er SÅ ærgerligt over, at HTC ikke har fastholdt stilen fra M7, som virkelig var noget særligt.

I øvrigt forklarede HTC mig, efter præsentationen af M7, at indholds-feedet Blinkfeed var lavet, fordi brugerne tænder skærmen 160 gange om dagen, og det var derfor rart, at have noget nyt at kigge på.

Ingen text-reflow

Gennem flere år har HTC haft deres egen browser i produkterne, hvor den absolut vigtigste funktion var text-reflow, altså automatisk tilpasning af teksten i forhold til skærmens bredde og zoom-niveauet, så man undgik, at scrolle fra side til side.

I HTC One M9 med Sense 7.0 er kun Google Chrome tilgængelig, der ikke har denne funktion. Egentlig er jeg tilhænger af, at producenterne beholder Googles standardfunktioner i Android-systemet, men her er en undtagelse.

En egenbrowser kan der her, som et af de få steder, argumenteres for, da denne havde en unik og brugbar funktionalitet, som konkurrenterne ikke har kunne tilbyde.

Konklusion: Déja Vu

HTC One M9

HTC One M9

Selvom jeg anstrenger mig har jeg svært ved at se, hvorfor HTC One M8 skal skiftes ud med M9. Forskellene er for små, og en farvet kant gør det ikke alene for mig.

Softwaredesignet er nok telefonens mest udtalte problem. Der er for meget fyld, og HTC skulle helt klart have satset på den minimalistiske stil de påbegyndte med HTC One M7 i 2013.

I dagligt brug opleves telefonen hurtig, uden lags, og der er rigeligt af processorkraft i overskud.

Kameraet på bagsiden tager rimelige billeder, men ikke på et niveau der er godt nok, for en topenhed i 2015. Frontkameraet imponerer på ingen måde, og den fejlende lydsync ved videooptagelse fra fronten, er ikke acceptabel.

Tastaturet oplevede jeg som bekymrende ringe, men lyden fra telefonen er enestående. Højtalerne er fantastiske, og lyden i headset overrasker endnu engang.

Vi kan ikke tage fra HTC, at de har gjort det godt med designet, som stadig modtager ros fra alle sider. Jeg har ikke længere åndenød over det, og synes det var langt pænere på M7 for to år siden. Særligt den usymmetriske højtalergrill og kamera-bumpet på bagsiden, virker sjusket.

HTC One M9 opleves som en genudsendelse af sidste års model, nu bare med endnu mere farvelade. Vil jeg købe den selv, eller anbefale One M9? Egentlig ikke – og da slet ikke til dagspriserne på mellem 5.500 og 6.000 kroner uden abonnement.

HTC One M7 fik en ren topkarakter, men de nye valg, særligt i softwaren, der gjorde HTC anderledes, findes ikke længere. M8’eren fik fem stjerner, lidt på samme præmis, og i dag kan jeg altså ikke svinge mig op på mere end fire stjerner, ud af seks mulige.

Web-TV: Test af HTC One M9 – se detaljerne her

Dagsprisen hos Bibob.dk er 5.200 kroner for udgaven med 32 GB hukommelse, men One M8 der startede på samme niveau i 2014 er nu nede på 3.650 kroner, og er således et bedre køb.

Web-TV: Se testen af Samsung Galaxy S6 og S6 Edge

Fordele / ulemper

Fordele

– Flot design og fantastisk lyd
– Opleves hurtig
– God batteritid

Ulemper

– Fotos ikke optimale
– Ingen OIS
– Dårligt tastatur

Mere til historien

HTC One M9 er ikke vandtæt, hvilket jeg ikke har oplevet som en mangel. Der fås et HTC Dot View cover til telefonen, som med store prikker gør det muligt, at se uret eller hvem der ringer, uden at åbne coveret.

Bedste projektor til prisen? Jeg har prøvet 3 budget-projektorer

Drømmer du om en hjemmebiograf, men synes det er for dyrt og besværligt? Her er løsningen.

(mere…)
Det mener jeg om Xpeng G6 – jeg har også testet selv-parkering

PRØVEKØRT: Xpeng G6 kan konkurrere med Skoda Enyaq og Tesla Model Y, men ikke alt er fedt.

(mere…)
OnePlus 13: Jeg fanger chefen

PODCAST: Lyt til min dybdegående episode om den nye OnePlus topmodel, OnePlus 13, hvor jeg også fanger chefen for OnePlus i et "cold call".

(mere…)
OnePlus 13 er perfekt | TEST

(mere…)
Det læste du i 2024: Mest læste anmeldelser

Igen i 2024 havde vi MANGE forskellige produkter forbi til test. Her har vi samlet de mest læste anmeldelser i 2024.

(mere…)
Mine børn har testet AI-bamsen Poe

MINITEST: Så er den anmelderroste bamse endelig klar til Danmark. Mine børn og jeg har set nærmere på den.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram