Udnytter du den internet-hastighed du betaler for?

Baggrund: I DR Penge om bredbånd oplevede en familie en lavere hastighed, end de betalte for. Her er forklaringen og mere baggrundsinformation.

Hastighed, speedtest, internet

I DRs program Magasinet Penge fik en børnefamilie fra Østbirk ved Horsens en markant besparelse på internetudgifterne, der blev reduceret med 2.700 kroner om året. Der var ikke tale om en stor økonomisk beregning, men besparelsen fundet ved, at familien spurgte sig selv, hvad de egentlig brugte af de ydelser udbyderen leverede.

Familiens internetforbindelse var oplyst som en 40 mbit/s-linje.

Undervejs i programmet blev der vist nogle hastighedsmålinger, udført med en iPhone 6 Plus, hvilket flere seere har undret sig over, særligt fordi det blev konkluderet, at familien ikke får den hastighed, som de betaler for.

Målt trådløst lige ved siden af routeren, som udbyderen havde leveret, kunne der måles op til omkring 17 mbit/s på de bedste tidspunkter. Længere væk fra routeren faldt hastigheden i takt med forstyrrelser og forhindringerne i huset.

Den oplevede hastighed var for lav

På iPads og Playstation i husstanden, der udnyttede den trådløse forbindelse, kom hastigheden ikke i nærheden af de 40 mbit/s. Den oplevede hastighed var altså en anden, end den der fremgik af papiret fra internetudbyderen.

Udover hvilke hastigheder de trådløse enheder kan omsætte, og afstanden til routeren, så er der også en udfordring i routerens tekniske formåen.

Selve linjes korrekte hastighed skal naturligvis måles, ved at sætte en computer direkte til routeren med en kablet forbindelse. I denne sammenhæng var det ikke relevant for historien, da familien ingen kablede enheder anvendte. De var med andre ord afhængige af en god wi-fi forbindelse.

Når der blev betalt for en 40 mbit/s forbindelse, og kun udnyttet under halvdelen, var der derfor ingen grund til, at betale for det.

Kundeservice foreslog nedgradering

Problemstillingen blev forklaret til medarbejderen hos kundeservice, som familien ringede til i udsendelsen, men i programmet Penge var denne del klippet fra. Her anbefalede udbyderen også en nedgradering af linjen, netop fordi kapaciteten ikke blev anvendt.

Desuden blev det oplyst, at linjen havde en variabel hastighed på mellem 20 og 40 mbit/s. Dette vidste familien ikke, og det fremgik heller ikke af regningen.

Selvom en direkte kabelforbindelse havde påvist f.eks. 35 mbit/s, ændrer det ikke på, at enhederne i husstanden aldrig har været oppe på dette, hvorfor det så ikke er relevant, at betale for det.

Mange kan nøjes med 20 mbit/s

En almindelig husstand med to voksne og et par børn anbefaler Forbrugerrådet Tænk en internethastighed på mellem 10 og 20 mbit/s. TDC har tidligere oplyst til MereMobil.dk, at mange ville kunne klare sig med en linje på 8 og 12 mbit/s.

Generelt skal man som bredbåndskunde, have udstyr som understøtter den hastighed man har bestilt. Ofte vil det kræve investering af ens egen router, før man opnår fuld udnyttelse af den fulde hastighed.

Det anfægtes ikke, at hvis hastigheden på en bredbåndslinje skal måles, så kræver det en kablet forbindelse. En trådløs hastighedsmåling vil derimod vise den hastighed, man i dagligdagen vil opleve som bredbåndskunde.

Så meget sparede familien fra PENGE på DR

Mere til historien

Det er muligt at opnå meget høje trådløse hastigheder, hvis man har det rigtige udstyr. På MereMobil.dk har vi formået, at måle over 100 mbit/s på en trådløs enhed. Linjen var udmeldt til at have en downloadhastighed på 100 mbit/s.

Du kan afprøve 5G-internet i 30 dage

Virker 5G-internet godt nok? Teleselskaberne er klar med gode tilbud og nogle lader dig endda afprøve 5G-internet i 30 dage.

(mere…)
Alt det du ikke vidste om 5G-internet til hjemmet

PODCAST: Er 5G lige så godt som fiber? Lyt med når jeg fortæller de fascinerede detaljer om 5G-mobilnettet.

(mere…)
Er TDC’s 10 Gbit/s forbindelse til private nødvendigt?

KOMMENTAR: Nu bliver jeg småsur! 10 Gbit/s er unødvendigt og udbyderen ikke fortæller kunderne hele historien om deres forbindelse.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
Nyt Wi-Fi 7 system er på vej i butikkerne

Den nyeste trådløs teknologi, WiFi 7, bliver tilgængelig i et nyt Orbi-system fra Netgear.

(mere…)
TDC slukker ADSL-forbindelserne

Hvis din internetforbindelse er baseret på ADSL-teknologi, bliver den lukket.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
37 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram