Skandalesag: Millionvis af danskere kan være aflyttet

Efterretningstjenester kan have aflyttet millioner af danske mobiler gennem de senere år, viser en ny Snowden afsløring.

Edward Snowden, verdens måske mest berygtede og jagede mand i nyere tid. Manden der står bag lækagen af mange tusinde dokumenter, med hemmeligstemplede oplysninger fra blandt andet den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Mobil aflytning

Aflytning af mobiler verden over

Nu er Edward Snowden kommet i søgelyset endnu en gang. Denne gang kan det have berørt millioner af danske mobilkunder, viser nye afsløringer fremlagt af net-mediet The Intercept, det skriver ComputerWorld.dk

 

Ifølge The Intercept har amerikanske NSA og britiske GCHQ opsnappet en gylden krypteringsnøgle, der i de forkerte hænder, kan åbne adgang til milliarder af simkort, produceret af hollandske Gemalto der står for produktionen af SIM-kort, til mere end 400 teleoperatører verden over.

Blandt disse teleoperatører er også svenske TeliaSonara og norske Telenor, begge til stede i det danske marked, med sammenlagt 3,3 millioner danske mobilkunder.

TDC kunder er ikke ramt

Til Computerworld bekræfter både Telia og Telenor at man har købt SIM-kort enheder af Gemalto, hvilket de ikke er ene om. Også 3 Danmark bekræfter, at man stadig, i lighed med Telia og Telenor, køber SIM-kort fra Gemalto.

 

Alle tre selskaber fortæller endvidere, at man er i tæt dialog med Gemalto om sagen, men at man endnu ikke kan hverken be- eller afkræfte om tyveriet af krypteringsnøglen er sandt, samt om det har betydet, at millionvis af danske kunder kan have fået aflyttet samtaler, samt overvåget tekst-beskeder.

Sådan optager du mobilsamtalerne

Det eneste selskab som ikke køber sine SIM-kort fra verdens største producent Gemalto er danske TDC. De fortæller, at man ikke har eller køber SIM-kort hos Gemalto. Med TDC ude af billedet betyder det, at de tre andre selskaber sammenlagt, har en kundebase på mere end 4,3 millioner danske kunder.

- Podcast: Baggrundsudsendelse om SIM-kort

Nøglen er ubrugelig uden aflytningsmaster

Med en krypteringsnøgle i sin varetægt fra Gemalto, så sidder man potentielt med nøglen til milliarder af mobilkunder verden over. Det bekræfter Knud Erik Skouby fra Aalborg Universitets institut for Elektroniske Systemer i København.

- "Med krypteringsnøglerne i hånden vil jeg umiddelbart vurdere, at efterretningstjenesterne har adgang til folks beskeder i klar tale og i klar tekst," siger teleprofessoren til Computerworld.

Han tilføjer dog, at efterretningstjenesterne ikke kan aflure mobilkundernes samtaler, uden fysisk at have opsat master til aflytning, i de områder de er interesseret i. Men at en sag i denne kaliber nærmer sig Watergate-niveau.

- "Med Snowden-afsløringerne er vi jo efterhånden oppe på Watergate-niveau, hvor vi har at gøre med myndigheder, der bryder ind i private firmaer i andre lande for at kunne aflytte telefonsamtaler. Det er jo imod alle spilleregler," lyder det fra Knud Erik Skoubye.

Mere til historien

Hollandske Gemalto har startet en intern undersøgelse på baggrund af de lækkede oplysninger. I en pressemeddelelse fra selskabet, fremgår det at en stor intern undersøgelse er påbegyndt, men intet konkret er endnu blevet belyst i sagen.

3 er overraskende gode

Ikke så ringe endda, viser en ny netværksrapport.

(mere…)
Prisen stiger på mobilabonnementerne

Inflationen og de stigende energipriser får nu betydning for prisen på mobilabonnenterne. Prisen sættes nu op hos Telia. Måske flere følger trop?

(mere…)
Teleselskab lancerer sikkerhedsfilter

Telenor går nu ind i kampen mod internetsvindel og tilbyder privatkunderne et filter mod phishing og smishing.

(mere…)
3 har verdens højeste upload 

Ny analyse fra netværksanalyseselskabet Opensignal viser, at danske 3 har verdens højeste uploadhastighed.

(mere…)
Det koster Galaxy S23’erne hos 3

PRISER: Du kan købe Samsung Galaxy S23 billigt hos 3. Der er dobbelt op på GB uden at det koster ekstra.

(mere…)
Flexii åbner for 5G og fjerner abonnement

Et abonnement forsvinder, mens Flexii-kunderne får adgang til 5G.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram