Sådan sparer du data på Android

0

TIP: Smartphones er blevet storforbrugere af dataforbindelser. Vi giver dig her værktøjerne til let at overvåge, begrænse og spare på dit dataforbrug på Android.

At eje en smartphone er langt hen ad vejen en glædelig oplevelse, og kan føles som at træde ind i en verden af nye muligheder og oplevelser. Med smartphones, især på Android, der er glade for at gå på nettet, selv når du ikke lægger mærke til det, kan forbruget hurtigt gribe om sig.Datapakke dataforbrug

Derfor kan du løbe ind i en høj regning, eller begrænset hastighed fra dit teleselskab, hvis ikke du er opmærksom og har sikret dig at der er tilstrækkeligt data inkluderet i dit abonnement. Derfor bringer vi dig denne simple guide til hvordan du på Android, fremover kan undgå den helt store regning, og få mere ud af din datapakke.

Under hver fremgangsmåde har vi taget en række skærmbilleder, der illustrerer de enkelte trin.

Hele guiden her er udarbejdet på en Nexus 5 med Android 5.0 Lollipop installeret. Derfor kan tingene se anderledes ud på netop din smartphone eller tablet, men fremgangsmåden er stort set identisk på andre Android enheder og versioner. Forskellen kan ligge i betegnelserne som de enkelte producenter vælger at angive på menupunkter og funktionerne.

Begræns, overvåg og bliv advaret om dit forbrug

Alle Android enheder er udstyret med en indbygget forbrugsovervågning, der giver overblik over dit dataforbrug angivet i megabytes (MB) og gigabytes (GB). Herunder lærer vi dig at bruge funktionen.

 1. Det første skridt er, at gå ind i telefonens indstillinger og finde menupunktet “Dataforbrug”.
 2. Gå ind i ”Dataforbrug”, hvor du bliver præsenteret for en graf, samt oversigt over de mest data-slugende og anvendte applikationer.
 3. Dan dig et overblik over de apps der bruger meget data, er der uoverensstemmelser i forhold til hvor ofte du bruger de enkelte apps, kan det tyde på disse bruger meget ”baggrundsdata”.
 4. Du kan finde de apps du finder uoverensstemmelse med, trykke på dem og vælge ”Indstillinger for app”. Her kan du gennemgå applikationens tilladelser til at gå på nettet.
 5. Tilbage til oversigten under ”Dataforbrug”, kan du sætte flueben i ”Angiv grænse for mobildata”.
 6. Du kan nu i grafen med en ”skyder” vælge hvor meget data du har inkluderet i dit abonnement, som øvre grænse. Samt vælge hvornår Android skal advare dig, om at du er ved at nå grænsen.
 7. Du kan i menu (de tre prikker i øvre højre hjørne) vælge at begrænse baggrundsdata. Det nedsætter alle applikationers adgang til mobildata, med mindre du er på Wi-Fi.

Brug Wi-Fi

Overnævnte guide giver dig overblik, mulighed for at blive advaret om dit forbrug, samt sætte en grænse så du ikke overskrider datapakken hos din teleudbyder. Men der er andre måder at spare på dataen.

Husk altid at have Wi-Fi slået til. Nyere smartphones bruger begrænset strøm på at have Wi-Fi aktiveret. Det smarte er at du ikke skal tænke på at slå det til, eksempelvis når du kommer hjem fra arbejde.

Det er muligt at begrænse strømforbruget fra aktivt Wi-Fi, med disse tre simple skridt:

 1. Gå til indstillinger, vælg ”Wi-Fi”.
 2. Tryk på menu (de tre små prikker i højre hjørne)
 3. Vælg ”Avanceret” og fjern fluebenet fra ”Underretning ved nye netværk”.

Med disse tre simple trin har du begrænset strømforbruget med aktivt Wi-Fi, samtidig sikret du at bruger netværker enheden kender så snart du er inde for rækkevidde, og dermed begrænser du dataforbrug fra dit mobilnetværk.

Et lille ekstra tip til Wi-Fi er, at fjerne fluebenet fra ”Scanning altid tilgængelig”, hvilket giver telefonen tilladelse til at bruge Wi-Fi netværker til at angive din placering. Dette medfører dog en nedsat evne for din telefon til at finde din position, men forlænger din batteritid yderligere.

Begræns dataforbruget i browseren

Nogle browsere til smartphones og tablets har mulighed for at reducere dataforbruget når du surfer løs på eksempelvis MereMobil.dk, eller EB.dk. Dette kan Chrome browseren til Android blandt andet.

Med funktionen slået til bruger browseren Googles servere til at komprimere de hjemmesider du ønsker at besøge, inden de bliver vist på din enhed. Det er en funktion der hurtigt kan reducere dit forbrug når du surfer på nettet. Download Chrome fra Google Play og brug disse tre simple skridt, så har du funktionen aktiveret.

 1. Åben Chrome på din mobil.
 2. Vælg menu i øvre højre hjørne, Scroll ned og vælg indstillinger
 3. Scroll ned i bunden og vælg ”Reducer dataforbrug”, aktivér funktionen.

Nu tænker du sikkert det betyder langsommere indlæsningstider i browseren, men faktum er, at det er så lidt at du sjældent vil bemærke det, og besparelserne kan være høje med funktionen aktiveret.

Udnyt Wi-Fi netværket

Hvis du ved at du skal ud på en lang tur i bil, fly eller med anden transportform, hvor netværket kan blive ustabilt, langsomt eller fraværende, findes der også funktioner i adskillige apps, der tillader at gemme indhold til offline brug. Således kan du planlægge dit forbrug hjemmefra, hvor du har Wi-Fi netværket til at tage læsset.

Eksempler kan være korttjenester. Skal du køre fra hovedstaden til familien i Nordjylland, så kan flere korttjenester gemme hele kortområder lokalt på din telefon, således disse ikke skal indlæses under navigering til destinationen. Nogle korttjenester, såsom HERE fra Nokia, kan bruges som navigation helt uden forbindelse til mobilnetværket, når først kortet er gemt.

Det kan også være du har en e-bog du vil læse. Hent da denne inden rejsen. Det kan også være du ønsker at læse baggrundsartikler fra MereMobil.dk. I browsere kan du vælge at gemme hele hjemmesider, således dette heller ikke bruger dit mobildata på farten.

Kom endelig med dit bud på, hvordan du begrænser dit forbrug af mobildata og dermed sparer penge på telefonregningen, i vores kommentarfelt under denne artikel.

Mere til historien

Lignende funktioner findes også til Windows Phone og iOS, hvor fremgangsmåden er næsten ligeså simpel, som med de ovenstående guides.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer