Big data analyse: Her holder københavnerne jul

0

En stor analyse af mobiltrafik-data afslører hvor københavnerne holder jul.

xmas Jul smartphoneTDC har foretaget en rigtigt spændende big data analyse der har kortlagt københavnernes rejsevaner i julen.

Resultatet er, at godt en halv million indbyggere i hovedstadsområdet rejser til provinsen i julen, men hovedparten skynder sig hurtigt hjem igen.

Godt 28 procent af de omkring 1,6 millioner indbyggere, er taget til provinsen juleaften. Halvdelen opholder sig på Sjælland. Kun omkring 10 procent kører helt til hovedlandet, med Region Midtjylland som den vigtigste destination. Her er cirka 80.000 københavnere parate til at holde jul.

TDCs kortlægning af rejsemønstret er udført ved at sammenligne, hvor cirka en halv million telefoner i TDCs mobilnet, befandt sig i dagene op til juleaften og i juledagene i 2013.

– “Tændte mobiltelefoner er konstant tilknyttet en mobilmast, og når vi anonymiserer oplysningerne – dvs. filtrerer numre og abonnementsoplysninger fra – får vi en kolossal mængde data om befolkningens bevægelsesmønstre. Eksemplet viser, at det kan være et meget nyttigt værktøj til at forudse trafikmønstre eller planlægge færdslen efter f.eks. store begivenheder med mange mennesker,” siger direktør Kim Søgaard Kristensen, TDC Operations i en pressemeddelelse.

Når københavnerne er kommet afsted, så skynder de sig hjem igen. En tredjedel af dem der kører fra hovedstaden ud til familien på Sjælland, kører hjem igen juleaften eller i dagtimerne på 1. juledag. De jyder der har besøg fra København, må derimod forvente, at der først er ro i huset igen tredje juledag.

Fremtid: Hold øje med disse tendenser i 2015

Mere til historien

Dataene i TDCs big data analyse er baseret på anonymiseret materiale. Der er brugt data fra 400.000 mobiltelefoner i analysen.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer