Tak for alt, Nokia!

Nokias mobilafdeling er nu en del af Microsoft. Vi ser tilbage på historien og siger tak for de mange oplevelser.

Nokia 6310, 2001-model
Nokia 6310, model fra 2001 (Foto: MereMobil.dk / Nokia)

25. april 2014 annoncerede Microsoft, at myndighederne samt aktionærerne i Nokia, nu har godkendt overtagelsen. Dermed rundes 150 års udvikling af.

Nokia er nu en del af Microsoft

Det hele startede i 1865 da ingeniør i minedrift Frederik Idestam åbnede hans første pumpemølle af træ i Tammerkoski i det sydvestlige Finland.

I 1871 inspirerede Nokianvirta floden ham til at kalde firmaet Nokia Ab. Nokianvirta er lokaliseret i Nokia, Finland.

Set med moderne øjne startede mobilæraen for Nokia i 1979 da radiotelefon-firmaet Mobira Oy blev dannet sammen med den finske tv-producent Salora.

To år senere blev Nordic Mobile Telephone (NMT) en realitet. Det var verdens første internationale mobilnetværk, og det første der kunne håndtere international roaming.

Mobira Talkman
Mobira Talkman

De første opkald

Nokia lancerede i 1984 Mobira Talkman. En transportabel biltelefon og i 1987 kom Mobira Cityman, verdens første håndholdte mobiltelefon til NMT-netværket. Den vejede 800 gram og kostede omkring 4.560 Euro – altså over 30.000 danske kroner.

Det var også i 1987 at GSM-systemet blev europæisk standard og den 1. juli 1991 foretog den finske premiereminister Harri Holkeri verdens første GSM-opkald, vel at mærke med Nokia-udstyr.

Nokias første GSM-telefon, Nokia 1011, blev lanceret i 1992. Det fik navnet efter lanceringsdatoen 10. november. Telefonen vejede 475 gram og skærmen kunne vise to linjers tekst. Det var samtidigt verdens første masseproducerede GSM-telefon.

Nokia Tune – ringetonen alle kender

Den klassiske ringetone der den dag i dag kendetegner Nokia, Nokia Tune, blev hørt første gang i 1994 sammen med 2100-serien. Ringetonen er baseret på et guitarstykke komponeret af Francisco Tarrega i det nittende århundrede (hør den her…)

Nokia 2100-serien solgte 20 millioner telefoner på verdensplan. Ifølge Nokia var det oprindelige mål 400.000 enheder.

1994 var også året hvor verdens første satellitopkald blev foretaget. Også her var der tale om en Nokia-telefon.

Nokia 3310
Nokia 3310

Nokia 3310 fik kultstatus

Da Nokia 3110 blev lanceret i 1997 begyndte der for alvor at ske noget. Modellerne Nokia 3110, 3210 og 3310 står for mange som deres første Nokia-oplevelse.

Nokia 3310 fra år 2000 har nærmest kultstatus, og der blev solgt mere end 126 millioner styks af denne telefon. Telefonen blev udviklet af Nokias team i København.

Forgængeren Nokia 3210 solgte over 160 millioner enheder, og er en af de mest succesfulde-telefoner i historien.

Noget af det mange husker bedst er, at disse telefoner kunne holde til stort set alt. Desuden kunne de let repareres og indtil for få år siden, havde flere værksteder stadig reservedele på lager.

I 1998 kunne Nokia notere sig som verdens største mobiltelefonproducent.

Til sammenligning har Apple fra 2007 til 2013 solgt i omegnen af 500 millioner iPhones.

Nokia 7110
Nokia 7110

WAP katastrofen

I 1999 mente Nokia, og andre, at WAP var fremtidens mobile internet. Nokia 7110 skulle være spydspidsen for denne udvikling.

Men WAP krævede specialudvikling af ekstra websites, og ingen kom for alvor til at sende mails fra mobilen. WAP er en af mobilbranchens største fejltagelser.

Den første kameratelefon fra Nokia var 7650. Opløsningen var 0,3 megapixels. Telefonen kom i november 2001 og et år senere var Nokia 3650 klar, som var den første mobil, der kunne optage video. Nokia var også med på 3G-udviklingen og introducerede i 2002 Nokia 6650.

Nokia N95
Nokia N95

Nokia N95 – verdens bedste smartphone

Smartphones begyndte at røre på sig i 2007, og i marts måned kom Nokia N95. Hele verden holdt vejret, og denne telefon blev blandt andet kaldt ”En af de bedste smartphones i historien”.

Nokia N95 blev hypet fra alle kanter siden præsentationen i september 2006. Der var iPhone-lignende hype omkring dette produkt.

Telefonen havde både GPS, 5 megapixels kamera med Carl Zeiss optik og var på mange områder banebrydende. Det var samtidigt en af de første telefoner der understøttede 3.5G (Turbo 3G).

Gjorde nar af Apple

Nokias ledelse brugte i 2007 en masse tid på at gøre nar af Apple, der i juni 2007 sendte iPhone på gaden i USA.

Desværre for Nokia kørte touchskærms-toget lynhurtigt forbi, og Nokia nåede aldrig rigtigt med på smartphone-bølgen.

I 2011 kom partnerskabet omkring Windows Phone-systemet og Nokia Lumia 800 blev godt modtaget. Lumia-telefonerne har endnu ikke haft deres store folkelige gennembrud, men Nokia fortæller gerne, at Windows Phone er verdens hurtigst voksende smartphone-system.

Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800

Slut med Nokia

Nu indarbejdes Nokia i Microsofts organisation. Nokia varemærket tilhører stadig den finske virksomhed, og kan benyttes på feature-phones under en 10-års licensaftale.

Nokia må dog ikke bruge ”Nokia”-varemærket før efter 31. december 2015.

Det er på nuværende tidspunkt ikke afklaret, hvilket brand der vil blive brugt på kommende Windows Phone-produkter fra Microsoft. De produkter som kommer i butikkerne nu, er de sidste der står ”Nokia” på.

Nokia som vi kender det er historie! Vi siger tusinde tak for de mange oplevelser.

Dine oplevelser med Nokia?

Del gerne dine oplevelser og minder om Nokia i kommentarfeltet herunder. Kom også meget gerne med dit bud på, hvad der sker i fremtiden for Microsofts telefoner.

Nokia Lumia 930 – ny topmodel

Mere til historien

Spillet Snake blev introduceret i 1997 på telefonen Nokia 6110.

Læs også:
Stor test af Nokia Lumia 2520

Derfor behøver du ikke et større batteri i din telefon

BAGGRUND: Løsningen på dine batteriproblemer er ikke nødvendigvis et større batteri.

(mere…)
Comeback til ikonisk Nokia-telefon

Det varer ikke længe før, at en ikonisk Nokia-telefon ventes at blive lanceret i ”nye klæder”.

(mere…)
Dropper alligevel ikke Nokia

Forvirringen er total omkring Nokia-telefonerne.

(mere…)
Nokia lukker som telefonmærke

Det er slut med Nokia som telefonmærke (opdateret)

(mere…)
96 års radiohistorie er slukket

Efter 96 år lytter vi ikke længere til AM på langbølge, men til FM, DAB- og internetradio.

(mere…)
Nej! Google Pixel kører ikke ’ren Android’

BAGGRUND: Arghhh.... Google ændrer på Android i Pixel-telefonerne.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram