Snart ikke flere mobilnumre i Danmark

Der er kun én million ledige danske mobiltelefonnumre tilbage. De kan være brugt op om seks år. Dette betyder omflytning på numrene, samt 12-cifrede numre.

Et nyt mobilnummer kan være noget, som der inden for få år ikke lige er ledigt i Danmark. I hvert fald hvis der ikke bliver rettet op på, hvordan telefonnumre inddeles. Puljen med mobilnumre svinder mere og mere og kan indenfor de næste seks år være brugt op – måske før endda. Det skriver Version2.dk.

– ”I grove træk har vi 72 millioner numre til rådighed med numrene på otte cifre. Det skulle man mene er nok, men det er det ikke helt, for nummerplanen er delt op i numre til forskellige formål. Og der er stor efterspørgsel efter mobilnumre,” siger Jakob Juul, kontorchef i Erhvervsstyrelsen.

Netop nu er status, at der er 1.060.000 ledige mobilnumre, 18 millioner ledige fastnetnumre foruden en reservepulje på 6,3 millioner numre, der ikke er tildelt noget formål. Det betyder også, at der er masser af numre at vælge mellem. Men at flytte dem til en anden pulje er ikke helt så nemt hos teleselskaberne, skriver Business.dk.

– ”Teleselskaberne er meget glade for, at de kan skelne mellem mobilnumre og fastnet. Det bruger de til taksering af samtalen. Hvis vi ophæver forskellen på, om et nummer er til mobil eller fastnet, vil det ifølge teleselskaberne kunne kræve nogle meget omfattende ændringer ude på teleselskabernes centraler,” forklarer Jakob Juul.

Podcast: Kom med bag om SIM-kort teknologien

Erhvervsstyrelsen ønsker heller ikke, at reservepuljen skal i spil, da det ikke er en langsigtet løsning. Og reservepuljen er den allersidste rest af numre.

Løsningen kan også være at begrænse spildet af telefonnumre ved at prisen hæves. Teleselskaberne betaler i dag to kroner om året per telefonnummer, som tildeles dem. Dermed vil en højere betaling betyde, at teleselskaberne har færre numre, som ikke bruges.

Numre med 12 cifre

Til et møde mellem Erhvervsstyrelsen og teleselskaberne i efteråret 2013 blev det aftalt, at teleselskaberne selv skal komme med forslag til en løsning.

Erhvervsstyrelsen har et tiltag til en 12-cifret telefonnummer-serie, der skal bruges til teletrafik mellem maskiner – eksempelvis fjernaflæsning af elmålere eller lignende. Et stort arbejde ligger dog forude, før det kan ske.

– ”De fleste IT-systemer hos teleselskaberne er bygget op omkring et otte-cifret abonnementsnummer, så det kræver, at IT-systemerne bliver lavet om. Det har Telenor i Norge gjort, og det tog dem cirka halvandet år,” siger Jakob Juul.

Selvom der er noget tid endnu, så er det tiden til at tænke på en løsning, så vi ikke løber tør for mobilnumre.

Mere til historien

Det nuværende nummersystem blev indført i 1986 og at lave om på dette er kompliceret for teleselskaberne. Vælger man en dag, at der skal tilføjes et ekstra ciffer til de danske telefonnummer vil det involvere og besvære hele samfundet. Da der eksempelvis blev ændret på dette sidst, var det en proces der tog små ti år.

AI-funktioner får Samsung til tops

Samsung er atter i førertrøjen på det globale smartphone-marked, hvilket særligt skyldes de nye AI-funktioner i Galaxy S24-serien.

(mere…)
Apple har for første gang solgt mere end Samsung

Det globale smartphone-marked gik tilbage i 2023, men Apple har vundet markedsandele fra konkurrenterne.

(mere…)
Lysere tider på smartphone-markedet

To års nedgang har præget smartphone-markedet, men nu tyder det på, at vi går lysere tider i møde.

(mere…)
Stjernerne har et fast greb om danskernes streaming

Store begivenheder med danske stjerner er det store trækdyr i ny stigning af danskernes streamingforbrug.

(mere…)
Samsung har solgt langt flere mobiler end Apple

Koreanske Samsung har lagt god afstand til Apple, målt på salgstal.

(mere…)
Apple Watch runder kæmpe milepæl

I 2015 kom det første Apple Watch i handlen og havde svært ved at indfri forventningerne. Nu har Apple Watch rundet en kæmpe milepæl.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram