EU vil tvinge Apple til at benytte Micro-USB

0

En ny lov kan tvinge Apple til at benytte MicroUSB-opladere på iPhone.

Lightning til MicroUSB adapter (Foto: Apple)
Lightning til MicroUSB adapter (Foto: Apple)

I 2009 indgik mobilproducenterne en frivillig aftale om, at bruge én fælles standard for opladere, der var baseret på MicroUSB stik. Formålet med loven var at spare penge og minimere mængden af elektronikskrot.

EU Kommissionen anslår, at der hvert år kasseres 51.000 tons i EU alene inden for mobiltelefoner.

Chefanalytiker i IDC Nordic Anders Elbak tvivler dog på, at denne lov vil have en særlig effekt.

– “Jeg tror egentlig, at folk vil købe det samme antal opladere som hidtil. De fleste vil forvente, at opladeren er i pakken når de køber en ny telefon. Så kan det godt være, at man har en biloplader som man ikke skifter, men det tror jeg samlet set er i småtingsafdelingen,” siger Anders Elbak, der er chefanalytiker hos it-analysehuset IDC Nordic og ekspert i mobilmarkedet, til DR.dk.

 – iPhone omsætter for milliarder i Danmark

Apple en del af aftalen

Apple var også med i aftalen fra 2009, men har siden valgt ikke at rette sig efter den 100 procent. De har fortsat benyttet deres egne oplader-standarder og tilbudt en adapter, så der var mulighed for at benytte Micro-USB.

Men nu vil EU vedtage en lov, som skal tvinge Apple til at benytte Micro-USB. Udkastet til en lov om fælles mobilopladere er i hvert fald på dagsordenen.

 – iPhone fortsat den mest solgte smartphone

– ”Der er ingen tvivl om, set fra et forbrugersynspunkt, at det vil være godt, hvis alt kører med samme stik,” siger Anders Elbak til DR.dk.

Løsningen med en adapter vil medlemmerne i EU-parlamentet ikke længere godtage.

– ”Problemet med det er, at så skal du ud og købe en ny enhed for at få det til at fungere. Det, som vi lægger op til, er, at det skal være en universal-lader, der skal kunne bruges af alle. Uden at du skal lave alle mulige krumspring for at få det til at fungere,” siger Christel Schaldemose, der er medlem af parlamentet for Socialdemokraterne.

 – TEST: iPhone 5S – for meget af det samme?

Apples adaptere skal tilkøbes, som tilbehør og koster mellem 70 og 149 kroner stykket. Men vil Apple lade en lov diktere hvordan deres opladerstik skal være? Eller vil de eventuelt lægge en adapter i salgsæsken, eller finde en ny måde?

– ”Jeg tror i høj grad, at man stadigvæk vil kunne snige sig uden om med brug af adaptere. De kunne for eksempel tilbyde en bordholder til iPhonen. Er en bordholder en adapter? Det er et godt spørgsmål,” siger Anders Elbak.

– ”Langt hen ad vejen tror jeg, at de vil slippe af sted med at bruge en form for adapter”, slutter Anders Elbak.

Apple har ikke selv kommenteret på sagen.

Mere til historien

Aftalen i 2009 blev indgået mellem EU og 14 store mobilproducenter, som tilsammen sidder på 90 procent af smartphone-markedet i EU.

Læs også:
Apple sætter salgsrekord med iPhone og iPad
5 nye facts om Apple, iPhone og iPad

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer