Podcast #06: Har bøger en fremtid i den digitale verden?

Vil e-bogen udfase den klassiske bog? Har bogen og boghandlerne en fremtid i kampen mod iPad?

I Danmark er e-bogen på ingen måde slået igennem. Kun 2 procent af det samlede bogsalg er aktuelt digitalt.

Amerikanerne er derimod mere flittige til at læse bøger på Amazon Kindle, iPad eller andre digitale enheder. Omkring 30 procent af bogsalget i USA er nu digitalt, mens det i Storbritannien er på omkring 10 procent af det samlede bogsalg.

Over tid vil udviklingen også ramme Danmark, og det vil kræve en bogbranche der er tilpasningsparat.

– ”Bogbranchen er en konservativ branche der i årtier har været domineret af forlæggere og boghandlere, der groft sagt har kunne bestemme hvad der skulle ske med bøgerne, når forfatterne havde skrevet dem. Indtil for få år siden havde boghandlere monopol på at forhandle bøger,” siger bogekspert og forfatter Carsten Norton i Teknologimagasinet Meremobil.

Han mener branchen skal komme til den erkendelse, som musik- og filmbranchen allerede er kommet frem til, at brugerne vil have indholdet og at leveringsformatet er sekundært.

Digitale bøger er billigere end de fysiske, derfor vil stadig flere i fremtiden, ifølge Carsten Norton, have færre argumenter for at besøge en fysisk boghandel, hvis udvalget er begrænset, priserne høje og at man skal slås om opmærksomheden med farveblyanter, papir og sakse.

Bogbutik med Apple inspiration

På Rådhuspladsen i København tager Politikens Boghal kampen op mod udviklingen, og åbner en kæmpe boghandel i to etager. Personalet er i uniformer og står til rådighed med ekspertviden.

Inspirationen kommer fra Apple butikker i New York og London.

– ”Du kan blive hos os i flere timer, få en kop kaffe, møde forfattere og hvis du har købt den forkerte bog, kan du få den byttet til en anden,” fortæller Christina Theimer, leder af Politikens Boghal i programmet.

Hun mener ikke, at alle butikker i fremtiden bliver outsourcet til nettet. Der vil, ifølge hende, fortsat være behov for kompetente ekspedienter med specialviden i fysiske forretninger.

Bøger som abonnement

Modsætningen til den store nyombyggede københavnske boghandel er Mofibo. Her kan bogelskere uden digital forskrækkelse få alle de bøger de orker, for en fast månedlig pris, blot de går med til at læse dem digitalt på tablets eller smartphones.

– ”Jeg så, der var et behov for forandringer på bogmarkedet, og med de mange iPads der er i de danske hjem, mente jeg, der måtte være en plads til en tjeneste som denne,” siger Morten Strunge, direktør for Mofibo.

Længere ude ad vejen vil Mofibo ikke nøjes med at lade brugeren læse selv. Der arbejdes med at indarbejde lydbøger, så der kan skiftes mellem at læse selv, og få læst op – således bogoplevelsen indholdsmæssigt kan fås i både sofaen og på cyklen. Systemet vil automatisk huske hvor man er nået til.

Mofibo har aktuelt omkring 5.500 titler og er tilgængelig på iPad og iPhone. Snart følger også adgang til Android, mens Windows Phone umiddelbart ikke er prioriteret.

Lyt: Podcast om digitale bøger kontra analoge

Episode #6 af teknologimagasinet Meremobil sætter fokus på e-bøger og gammeldags bøger.

Podcasten fra MereMobil.dk kan lyttes på alle platforme; Android, iOS, Windows Phone, Mac, Windows osv. Afspiller og downloadlink finder du i toppen af denne artikel. Du kan også hente Meremobil i iTunes Podcast eller via Tunein Radio.

– Sådan lytter du til teknologimagasinet MereMobil

Gæsterne i programmet er bogekspert og forfatter Carsten Norton, leder af Politikens Boghal samt direktør og IT-iværksætter Morten Strunge for Mofibo.

5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
I dybden med OnePlus 12 og 12R

PODCAST: Jeg fortæller om OnePlus' nyeste modeller. Hør også når jeg overrasker Ida på 9 år med hendes første telefon.

(mere…)
Facebook lockout og lidt om Galaxy S24+

Mød Henrik, der blev hacket og smidt ud af Facebook. Hør, hvordan han genvandt kontrollen og adgangen til Facebook.

(mere…)
Podcast gør klar til overhaling

De unge er sultne efter indhold, viser DR's årlige rapport om medieudviklingen i Danmark.

(mere…)
Så fed er Samsung Galaxy S24 Ultra

PODCAST: Lyt med når vi anmelder Samsung Galaxy S24 Ultra, sætter fokus på, at TV 2 dropper snigpremierer og ser på faldgruber ved mobilkameraer.

(mere…)
Tæt på Samsungs prisvenlige S23-telefon og lidt om vi voksne

PODCAST:Jeg anmelder den prisvenlige Samsung Galaxy S23 FE og taler om vi voksnes mobilopførsel. Galaxy S24 og lyttermail når jeg også.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram