Batteriløse mobiltelefoner er på vej
Forskere forvandler radiosignaler til strøm til fremtidens smartphone. Ny teknologi flytter kæmpefiler på få sekunder – uden kabler!
Forskere ved University of Washington, USA, har udviklet en mobiltelefon, der kan fungere helt uden batteri. Mobiltelefonen henter sin energi fra radiosignaler, altså frekvensbølger.
Det vil sige de umærkelige frekvensbølger der suser rundt omkring os, og som kommer til og fra radio- og tv-kanaler og de eksisterende mobiltelefoner.
Det er Berlingske Business, som referer nyhedsbureauet Reuters for nyheden. Og det er ikke en hvilken som helst nyhed. Det betyder nemlig at mobiltelefonen, som vi kender den i dag, meget vel kan være på vej mod en udfasning.
– Batterierne skal holde i længere tid
Den nye mobiltelefon vil nemlig aldrig løbe tør for strøm – og så vil den kunne overføre en hel film trådløst på få sekunder, skriver Berlingske Business.
Men – og der er selvfølgelig et men – det bliver ikke under det kommende juletræ de nye mobiltelefoner kommer til at ligge.
Den nye telefon kræver en del videreudvikling – blandt andet i udseende. Men forskerne har planer for, hvordan de kan arbejde med modeller med en skærm, der kræver meget lidt strøm, så man også vil kunne skrive og læse sms-beskeder og sågar bruge et kamera, skriver avisen.
– “I fremtiden vil enhver smartphone kunne skifte til batterifri tilstand, så man i det mindste kan ringe op, når batteriet er gået dødt,” siger Vamsi Talla ifølge Berlingske Business til Reuters.
– WEB-TV: Lukning af apps forkorter batteritiden, forklaret med frugt
Målet er at få den nye teknologi videreudviklet og bygget ind i alle mobilmaster og trådløse routere. Derved vil man aldrig opleve en helt død mobiltelefon, selv om batteriet er fladt.
Fil-flytning på et øjeblik
Samtidig har den amerikanske iværksættervirksomhed Keyssa fået en økonomisk indsprøjtning på 100 millioner dollars – eller 633 millioner kroner – til videreudvikling af en teknologi, hvor to telefoner eller computere kan holdes tæt på hinanden og overføre for eksempel en hel film på blot få sekunder(!) – vel at mærke uden nogen form for kabler.
– Her oplades mobilbatteriet på to minutter
Mere til historien
De mange millioner til Keyssa kommer fra Tony Fadell, en af skaberne af Apples iPod, fra Samsung og fra verdens største elektronikfabrik Foxconn, der har baser i Kina og Taiwan. I forvejen er den amerikanske chipgigant Intel gået ind i Keyssa, og også den nye mobilproducent, Essential Phone har investeret penge. Essential Phone har faderen til verdens mest anvendte mobilstyresystem Android, Andy Rubin, som chef.