Samsung Gear S3 test – nu er Samsung i gear
TEST: Gear S3 er det hidtil bedste smartwatch fra Samsung, men der er udfordringer på apps og relevans, viser min Gear S3 test.
Smartwatches er ikke altid min kop the. Der er for meget ”watch” over dem og de er ikke særligt smarte.
Tag eksempelvis Apple Watch. Det spiller fremragende sammen med iPhone, har mange apps, men designet er det mest kiksede i Apples historie. Det ligner en gadget, og har på ingen måde et design jeg nyder at vise frem.
Selvom tingene på Apple Watch fungerer godt, er der stadig ikke tale om et produkt med ”det må jeg bare eje”-effekt. Mange havde ellers regnet med, at når Apple gik ind i smartwatches, så ville markedet eksplodere. Dette er ikke sket, Apple har dog formået, at blive den største smartwatch-producent. Men smartwatches er stadigvæk ikke “allemands-eje”.
– TEST: Apple Watch – stor anmeldelse af Series 2
Samsung har famlet på smartwatch-platformen. Der har været produkter med Tizen, deres egen platform. Senere fulgte et forsøg på Android Wear – Googles styresystem til smartwatches, og nu er Samsung så tilbage på Tizen – og hurra for det!
Min Samsung Gear S3 test viser, at Samsung nu rykker fremad på smartwatches, men ligesom Apple har Samsung vanskeligt ved at gøre kategorien rigtig relevant for køberne.
Specifikationer: Gear S3 Classic
– Skærm: 1,3” Super AMOLED
– Opløsning: 360 x 360 (278PPI)
– Processor: Exynos 7270, dual-core 1.0 GHz
– RAM: 768 MB
– Hukommelse: 4 GB internt – kan ikke udvides
– Størrelse: 46 x 49 x 12.9 mm
– Forbindelse: Bluetooth 4.2, Wi-Fi b/g/n, NFC, MST, GPS/ Glonass
– Sensorer: Accelerometer, Gyro, Barometer, HRM, Ambient light, Speedometer
– Batteri: 380 mAh
– Trådløs opladning: WPC
– System: Tizen wearable 2.3.2
Større og mere rigtigt
Hen over sommeren gik jeg med Samsung Gear S2. Det var som sådan en god oplevelse, men en række fejl omkring trackingen af skridt irriterede helt vildt. Disse fejl har Samsung stort set været hele 2016 om at få rettet. Til trods for, at det er et meget kendt problem.
Nu hvor jeg har Gear S3 på armen, kan jeg pludselig mærke en STOR forskel.
Gear S3 føles og ser ud som et rigtigt ur. Alene dér vindes der store point hos mig. En forøgelse af skærmstørrelsen fra 1,2 til 1,3 tommer lyder måske ikke af meget, men når også rammerne omkring også er blevet større, giver det bare et federe design. I forhold til S3 ser S2’eren pludselig ”tøset” ud.
Min Gear S3-testmodel har brun læderrem. Det er lækre sager. Remmen er i øvrigt udskiftelig.
Grunden til jeg går så meget op i selve ur-designet skal findes i, at smartwatches trods alt stadig mest er ure. Du ved. Sådan et gammeldags et der viser klokken. Derfor må det også gerne føles som og ligne dét det er.
En øv-ting i designet er drejeskiven omkring skærmen. På S3 fungerer skiven en anelse dårligere, end på Gear S2, da man tit kommer til at ramme skærmen, når der skiven drejes, hvilket forplumrer betjeningen. Drejeskiven er ellers den helt unikke ting ved produktet – set i forhold til konkurrenterne.
Genial batteri-tid – den bedste på markedet
Opladning hver dag er det største irritationsmoment ved smartwatches. Gear S2 Classic, som vi tidligere har anmeldt, kørte gennem halvandet døgn på de gode dage, men på Gear S3 er dette kraftigt opgraderet.
– TEST: Læs anmeldelsen af Gear S2 Classic
De 250 mAh i kapacitet på batteriet i Gear S2 er nu oppe på 380 mAh i S3’eren. Det er trods alt en forøgelse af kapaciteten på 52 procent.
Jeg har kørt gennem fire hele døgn uden opladning. På en tur til San Fransisco var uret opladet mandag morgen og først torsdag aften så det opladeren igen. Lysstyrken var sat til 5 ud af 10.
Det er fuldkommen genialt med SÅ lang batteritid. Mange vil stadig opleve fire døgn som for lidt, men det er da et stort skridt i den rigtige retning.
Samsung Gear S3 understøtter always-on displaymode, hvor uret altid vises. Når dette aktiveres (er slået fra som standard) reduceres batteritiden til omkring to døgn.
Opladning sker trådløst (WPC) og opladestationen er den samme som fra Gear S2. Det er også præcis samme opladertype, der medfølger. Har du en trådløs lade-pad fra Samsung til telefonen, vil denne i øvrigt IKKE virke med Gear-urerne.
Notifikationer på armen
SMS-beskeder, chatbeskeder fra f.eks. Messenger osv. popper ind på armen, og kan til en hvis grad læses. Beskeder med ren tekst fungerer bedst. Faktisk kan man besvare en besked via enten standardtekster eller et minitastatur (baseret på T9 princippet). Sidstnævnte virker overraskende fint.
Ifølge Samsung er der over 10.000 tilgængelige apps. Det er lidt uklart, hvor mange der præcist er ude til Apple Watch, men flere sites skriver mere end 20.000. Uanset antallet er det hovedsageligt apps fra ukendte udviklere. De store udbydere som Facebook, Microsoft og Google er ikke tilgængelige. Så ingen Facebook Messenger, Microsoft Outlook eller Gmail.
Senest er Spotify dog kommet med. Faktisk giver denne app mulighed for afspilning via et tilsluttet headset (parret med uret), hvis uret er på Wi-Fi. Heller ikke Fitbit og Endomondo findes på platformen. Årsagen er sandsynligvis den begrænsede udbredelse af smartwatches baseret på Tizen. Et andet eksempel på manglende muligheder er med Google Maps, hvor du ikke kan få turn-by-turn instruktioner på Gear S3.
Hvis ikke de rigtige apps er tilgængelige, så risikerer platformen, at brugerne vender den ryggen. Apps er altafgørende for en succes og en relevans hos de potentielle købere.
Gear S3 har indbygget mikrofon og højtaler, så du kan faktisk foretage samtaler direkte fra uret. Kvaliteten er ikke specielt god, men fungerer når hænderne ikke lige er frie.
Uret har samlet set 4 GB intern hukommelse. Det giver mulighed for overførsel af musik til uret (fra telefonen), så du kan høre musik via f.eks. Bluetooth headset uden telefonen er med.
Ikke et dykkerur – men holdbart
Uret er modstandsdygtigt overfor vand og støv efter IP68-standarden. Lidt vand ved håndvask klarer uret, ifølge Samsungs egen reklamevideo, som du kan se herunder. IP68 giver total støvtæthed (6-tallet) samt mulighed for neddykning i vand – 1,5 meter dybt i 30 minutter – men det er stadig ikke hverken et svømme- eller dykkerur.
Dertil kommer MIL-STD-810G certificeringen, som er en teststandard, der siger noget om holdbarhed. Gear S3 skulle være i stand til at klare fald fra op til cirka halvanden meters højde.
Jeg har ikke passet særligt godt på uret i testperioden. Forstået sådan at jeg ikke har taget det af, andet end ved bad. Og trods stød ind i kanter, og hvad man ellers kommer til, så har hverken skærm eller ramme fået ridser. Umiddelbart virker det rigtigt holdbart. Hvor holdbart kan naturligvis kun langtidsbrug afsløre.
Urkassen er i øvrigt udført i rustfrit stål.
https://www.youtube.com/watch?v=mcJcPxYUOZU
Sover du godt?
Løbende foretages der pulsmålinger via sensorer på bagsiden af uret, og dette er blot en lille flig af sundhedsdelen i Gear S3. Ligesom Apple satser Samsung hårdt på dette. I virkeligheden er det nok en af de vigtigste features for mange brugere af smartwatches.
Apple satsede med Apple Watch (første udgave) på design, men ændrede fokus over mod sundhed og motionstracking. Når man ser på hvor godt fat Fitbit, og tildels Garmin, har fået i denne kategori, er det nok heller ikke en dårlig beslutning.
Hos Samsung samles informationerne i S Health applikationen og ligesom Sundhed på iOS er det en lukket fest, når det handler om dataene. Der er eksempelvis ingen udveksling med Fitbit som jeg bruger, og som tilbyder omfattende analyser. Hvor ville det være skønt hvis alle de indsamlede data, fra alle ens tjenester, kunne være tilgængelige på tværs af udbyderne.
Gear S3 har autodetektering af aktiviteterne. Så når du løber, går eller cykler registreres det automatisk i den rigtige kategori. Samsung har endelig gjort det muligt, at slå automatikken fra, hvilket var et kæmpe problem da jeg testede Gear Fit 2 og Gear S2. Her kunne man ikke bestemme om det skulle registreres automatisk, og da den ofte fejlede i detekteringen var det direkte ubrugeligt. Men den gode nyhed er altså, at Samsung har opdateret softwaren så det nu fungerer.
S Health kan holde styr på alt fra skridt til bjergbestigning, og er i det hele taget temmelig omfattende men ikke særlig overskueligt eller brugervenlig. Sover du med Gear S3 får du desuden status over, hvor godt du har sovet. Dertil kommer løbende pulsmåling hen over døgnet.
Du kan desuden tracke motion uden at have telefonen med. Den indbyggede GPS fastslår positionen, og musikken kan (som tidligere nævnt) være gemt lokalt på uret. Når Gear S3 igen møder telefonen synkroniseres dataene.
Vælg dit udtryk
Der findes bunkevis af watch-faces, urskiver, til Gear S3. Det er bare at gå på jagt i den indbyggede app-store og finde et der matcher din stil og behov. Du behøver ikke nøjes med den samme hele dagen, for det er let, direkte fra uret, at vælge et andet. Skift eksempelvis til et digitalt udtryk ved træning, eller det mere stilfulde når du skal i byen.
Jeg kender ikke til varemærkebeskyttelse i forhold til design af urskiver, men der findes flere som minder om kendte ur-brands. Nogle skjuler det ikke engang. Eksempelvis har Skagen Designs en urskive tilgængelig – denne kommer tydeligvis fra en udvikler, der intet har med Skagen Designs at gøre.
Urets runde form gør, at udtrykkene på de fleste watch-faces bliver rigtigt fede.
Screenshots fra Samsung Gear S3
Ingen 4G forbindelse
Gear S3 kan produceres i en version, der indeholder internt SIM-kort kodet i en chip, hvis en teleoperatør ønsker det. Denne udgave er ikke på det danske marked. Det betyder også, at hvis din smartphone ikke er i nærheden, har du ikke forbindelse til omverdenen.
Den primære forbindelse mellem uret og telefonen er Bluetooth, der har yderst begrænset rækkevidde. Alternativt kan der bruges Wi-Fi, hvis uret kender netværket. Her er det lavet så usmart at telefon og ur ikke deler netværksoplysningerne mellem hinanden. Derfor skal du selv tilslutte netværkene manuelt.
Notifikationer fungerer via Wi-Fi, men kommer der et opkald får du ingen notifikationer på uret, når det er forbundet via Wi-Fi.
Jeg fastholder mine tidligere udtalelser. Et smartwatch mister sin smartness når telefonen hele tiden skal være inden for en afstand af 10-20 meter.
Screenshots fra S Health med Gear S3
Konklusion: Måske Samsungs bedste
Der findes to udtryk til Gear S3. Classic og Frontier. Sidstnævnte koster små 500 kroner mere – altså oveni prisen på godt 2.900 kroner, der lige nu er dagsprisen på Gear S3.
Det rigtige ur-udtryk tillader mig, og giver mig lyst til at gå rundt med Gear S3, men jeg er stadig meget i tvivl om værdien.
Jo det er fint med notifikationer og at man kan følge udviklingen på skridt og motion, men det kan jeg jo også på eksempelvis Fitbit Charge 2, som jeg fornyligt anmeldte. Dette er i øvrigt markant billigere, og har et betydeligt bedre data-interface i applikationen.
– Fitbit Charge 2 test – kom i bedre form med spil
DET SIGER ANDREWAREABLE: Den forøgede størrelse giver bedre batteritid og GPS samt en skærm hvor Tizen for alvor viser sit værd. Det er bare ikke så fantastisk som en erstatning for en fitness/sportstracker som vi håbede på.
Vurdering: 3,5 ud af 5 stjerner.
Fuld anmeldelse: Link.
DIGITAL TRENDS: Har du pengene og er i markedet for et smartwatch, og har en Android-telefon, er Gear S3 det bedste valg. Gode designs, udskiftelig rem, GPS mv., men det kan være klogt at vente på, hvad Google har i æret for 2017 mht smartwatches.
Vurdering: 3,5 ud af 5 stjerner.
Fuld anmeldelse: Link.
ENGADGET: Udvalget af gode Tizen apps er begrænset, men Gear S3 er en overvejelse værd hvis du er i markedet for et smartwatch, men husk. Android Wear 2.0 kommer i 2017.
Vurdering: 4 ud af 5 stjerner
Fuld anmeldelse: Link
Jeg kan stadig ikke trække mig højere op end fire ud af seks stjerner i min Gear S3 test. Der mangler fortsat en rigtig god grund for mig til at smide 2-3.000 kroner efter et smartwatch.
Samsung har desuden en stor opgave foran sig med at tiltrække de store brands til platformen. Så kunne man argumentere for, at Samsung bare kunne satse på Android Wear som platform, men nu er Tizen i øvrigt SÅ meget bedre, og Samsung lader ikke til at ville lægge alle deres æg i Googles kurv.
Endnu engang skal Samsung lige have ros for batteritiden på dette smartwatch. Virkelig fedt!
Gear S3 er Samsungs måske hidtil bedste smartwatch og måske det bedste på Android-platformen lige nu. Dertil kommer, at Samsung har annonceret en kommende understøttelse af iPhone (iOS). Jeg har testet Gear S3 på Huawei Mate 9 Pro, blot for at understrege, at du ikke behøver have en Samsung telefon for at købe dette smartwatch.
– TEST: Huawei Mate 9 Pro – så fed er den
Fordele og ulemper
Fordele
– Op til fire dages batteritid
– Ligner og føles som et rigtigt ur
– Motions- og notifikationsdelen fungerer godt (indbygget GPS)
Ulemper
– Dyr sports-tracker
– Fungerer bedst når telefonen er inden for rækkevidde
– Mange store app-udbydere har ikke apps til Gear S3.
Mere til historien
Lige nu koster ”sidste års model’ Gear S2 Classic omkring 2.200 kroner. Det er en for lille besparelse til, at jeg ville overveje dette fremfor S3.