Mobilforbud på skole giver ro i timerne
En skole i Otterup har inddraget mobiltelefonerne hos de ældste elever, hvilket giver ro i timerne og måske højere karakterer på sigt.
Eleverne i overbygningen på Sletten Skole i Otterup på Fyn skal aflevere deres mobiltelefoner når de møder i skole. Idéen med den mobilfrie skoletid er, at at skabe mere ro i klasseværelserne, samt øge nærværet og fordybelsen. Det skriver Fyens.dk.
Og allerede efter kort tid har det vist sig at have en positiv virkning. Det har også betydet mindre konflikter mellem elever og lærere.
– Mobilbrug i undervisningen er respektløst
– ”Nogle elever kunne ikke finde ud af at lade deres mobiler være i timerne. Det var meget forstyrrende, og det problem er der slet ikke mere. Der er blevet ro i klassen,” sådan siger Benjamin Nielsen fra 8.A.
Mobiltelefoner i skolen er generelt et stort problem, mener professor i fagdidaktik og IT ved Danmarks Pædagogiske Universitet Jeppe Bundsgaard.
– ”Der er foretaget undersøgelser af netop det her problem, og skolerne har utvivlsomt store udfordringer med, at eleverne har sådan en underholdningsmaskine på sig,” lyder det fra professoren til Fyens.dk.
– Smartphones og computere er bandlyst på Handelsgymnasium
Eleverne er glade for den mobilfrie skole
Inden den mobilfrie skole blev indført på Sletten skole, så skabte det en del konflikter elever og lærere imellem.
– ”Lærerne sagde jo noget til det før, men det var langt fra alle, der satte foden ned og tog mobilen fra dem, der blev ved med at have den fremme. Det problem er vi ude over nu, og det er rart,” siger Peter Frydensberg, som går i 8.A. på skolen.
– Lad telefonen forblive offline
Hans Jørgen Larsen, der er skoleleder på skolen, mener også det har givet mere nærvær blandt eleverne.
– ”Forleden oplevede jeg noget, jeg ikke har set meget længe. En stor gruppe af de ældste elever sad og snakkede samen uden at have en telefon mellem sig. Hvilket var et magisk øjeblik, og det er lige præcis det, vi godt vil fremme,” fortæller han til Fyens Stiftstidende.
Professor, Jeppe Bundsgaard, mener ordningen er simpel og effektiv på kort tid, men også for unuanceret på den lange bane.
– ”I forhold til helt at gå ind og forbyde mobilen i skoletiden tænker jeg, at det kan være en god måde at italesætte, hvordan socialt samvær fungerer med og uden den slags teknologier. Men jeg tror ikke, at et egentlig forbud kan fungere i længden,” udtaler Jeppe Bundsgaard.
En af eleverne udtaler også, at hun synes det er fair, at lærerne tager mobiltelefonerne i timerne, men hun synes, at de mangler dem i frikvarterne.
Skolelederen fortæller også til avisen, at det ikke er sikkert forbuddet er kommet for at blive, men forsøget fortsætter noget længere tid inden de vil evaluere det.
Foruden Sletten skole har man også på Søndersøskolen mobilfrie tidspunkter – her er det dog kun i timerne, at eleverne afleverer deres mobiltelefoner.
Mere til historien
Mobilforbud kan føre til højere karakterer. Det viser en undersøgelse fra The London School of Economics. Er mobiltelefonen ikke tilgængelig, så kan eleverne simpelthen koncentrere sig bedre.