Hvor længe holder batteriet i en elbil? Her er svaret!

Levetiden i elbilsbatterier er blevet kortlagt i en omfattende undersøgelse på tværs af 6.300 elbiler. Her er resultatet.

elbil batteri
Hvor længe batteriet i en elbil holder afhænger blandt andet af, om det bliver lynopladet (Grafik: MereMobil.dk, AI)

Batterierne i elbiler er den dyreste og nok også vigtigste del. Derfor stiller mange elbilskøbere sig selv spørgsmålet: Hvor mange år holder batteriet i en elbil?

Sælgere vil komme med ‘fluffy’ og ukonkrete svar, som du ikke kan bruge til noget, men nu hjælper en ny stor undersøgelse af elbilsbatterier køberne på vej.

VIDEOGUIDE: Alt det som elbilssælgeren ikke fortæller dig

Undersøgelsen er foretaget af Geotab, som er en canadisk analyse- og techvirksomhed. De har analyseret data fra 6.300 elbilsbatterier, skriver Illustreret Videnskab.

Dataene viser, at elbilens batteri nedbrydes med 2,3 procent hvert år. Målingen er et gennemsnit og dækker data på tværs af alle biler i undersøgelsen. Hvis klimaforholdene og opladningsmetoderne er optimale, kan tabet reduceres til 1,6 procent i gennemsnit.

I gennemsnit holder batteriet i en elbil hen mod 15 år, hvor det vil nå ned på 70 procents kapacitet, lyder det fra Geotab.

Batteriets kapacitet nedbrydes i en S-kurve. I starten ses en stor reduktion i kapaciteten. Derefter en mere lineær nedbrydning indtil batteriet hen mod slutningen af levetiden dykker i kapacitet.

Nedbrydningen ses i denne form hos blandt andet Tesla Model S og Nissan Leaf.

LÆS MERE: Markedet svømmer i brugte elbiler

🚘 Her finder du et kæmpeudvalg af pærer, olier, bilpleje og alt du har behov for til din bil. Tjek udvalget af biltilbehør og priserne her Annoncelink Bemærk! Der er dag-til-dag levering og 365 dage returret.

Hurtigopladning skader elbilens batteri

Hvis du holder af din elbils batteri, så skal du så vidt muligt undgå hurtigopladning. Ifølge Geotabs undersøgelse har de mange kilowatt og deraf følgende høje temperaturer en negativ indflydelse.

Blandt undersøgelsens 6.300 biler er det klart, at batteriet i elbiler, som aldrig er blevet hurtigopladet, nedbrydes langsommere.

I elbiler kan det indstilles, hvilken maksimalkapacitet du ønsker bilen bliver opladet til. I f.eks. Polestar 2, som du kan se mere om i denne video, er anbefalingen kun at oplade til 90 procent.

Geotab siger i deres undersøgelse, at de anbefaler at batteriet holdes mellem 20 og 80 procent, så vidt muligt.

Vi har tidligere beskrevet, at særligt kinesiske elbilsproducenter udsteder lange garantiperioder, hvilket måske kan give en kommende elbilsejer mere ro i maven, særligt i forhold til hvor længe batteriet i en elbil holder.

Nogle giver en batterigaranti på op mod 10 år. Læs mere om dette her.

VIND EN POWERBANK ⚡️ Modtag de seneste nyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.


… når din elbil driller

Se flere techvideoer på dansk – følg gratis vores YouTube kanal

Mere til historien

Lige nu er batteriteknologien i elbiler litium-ion, men der arbejdes på andre løsninger som såkaldte solid-state-batterier, hvor holdbarheden kan være over 30 år. Vi har dog endnu ikke set teknologien på markedet.

Store problemer med Volvo EX30

Softwarefejl får angiveligt nogle bilejere til at returnere deres Volvo EX30.

(mere…)
Polestar 2 får længere rækkevidde og nye farver

Polestar er klar i nye farver og ændrede udstyrspakker, samt længere rækkevidde på Polestar 2. Her er detaljer og priser.

(mere…)
Billigere variant af Polestar 3 er på vej

Polestar 3 rammer markedet i oktober og prisen er høj, men en billigere variant er på vej i starten af 2025. Her er priserne.

(mere…)
Kia rydder op – prisen sættes ned på EV6

Kia er i gang med en større oprydning I sidste uge faldt prisen på Niro EV MY24 og nu følger Kia EV6 med besparelser på op mod 91.000 kr.

(mere…)
Kaldes tilbage: Cybertruck kan være til fare for andre

Teslas Cybertruck tilbagekaldes for en anden gang på få måneder.

(mere…)
Nu kan du oplade billigere på bilturen gennem Tyskland

Denne sommer falder prisen på opladning af elbilen på turen gennem Tyskland. Her er, hvad du skal vide.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram