Elbilen er langt fra et gennembrud som firmabil

Firmaelbilisterne savner lovgivning, der gør et skifte til elbiler økonomisk attraktivt. 

en elbil på vejen
Skattereglerne straffer firmabilister med elbil, mener fagforeningen Business Danmark. (Foto: De Danske Bilimportører/PR)

Ved årsskiftet kunne det for første gang konstateres, at elbiler udgjorde mere end halvdelen af salget af nye biler til private.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af elbiler var 52 procent i 2023. I december nåede salget sågar op på 64 procent. 

Det må anses som en sejr for ambitionerne i den grønne omstilling, men i statistikken gemmer der sig også nogle sorte tal.

Blandt firmabilisterne valgte blot 26 procent en elbil sidste år. Det skriver Politiken.

Tre fjerdedele af firmabilerne var således benzin, diesel og nogle få pluginhybrider. Og det er på trods af, at det netop er blandt de dyrere biler, der er mange konkurrencedygtige elbiler.

FDM: Regeringen er naiv

Det er et stort problem, mener bilistorganisationen FDM.

– “Det er naivt at tro, at regeringen kan nå sit mål på en million elbiler på vejene i 2030 med rent private biler”,  siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM, til Politiken, og tilføjer:

– “Det kræver, at vi får firmabilerne og firmabilisterne med. Lige nu er der ingen gulerod, der giver dem grund til at skifte”.

Der er netop en rigtig god grund for firmabilisterne at blive siddende i fossilbilerne: Økonomien.

Folk med firmabil får nemlig et gratis benzinkort og skal tilmed ikke betale for vedligeholdelse og reparation. Det gør firmaet.

Ilyas Dogru tror det drejer sig om trygheden ved benzinkortet, og at man skal ikke afregne bagefter. 

– “Har du en elbil, skal du måske selv føre et regnskab over, hvor meget af husets elforbrug, der gik til bilen, skrive det hele ned og gå ned til regnskabsafdelingen med regnskabet. Det kan være ret besværligt”, mener forbrugerøkonomen.

Lovgivning parkeret

Ifølge Politiken blev der i sommeren 2022 politisk varmet op under en aftale om billigere elfirmabiler og skattefri opladning på arbejdspladsen.

Men et regulært lovforslag druknede i folketingsvalget. Siden er der ikke sket noget.

Fagforeningen Business Danmark giver netop skattereglerne skylden, for det lave antal 100 procent eldrevne firmabiler. Her mener man, at skattereglerne straffer firmabilister med elbil.

– “De fleste tænker på deres egen økonomi”, konstaterer kommunikationschef hos Business Danmark, Michael Krag-Svendsen, og tilføjer, at hvis elbilen var det bedste valg, så valgte de den til hver en tid:

– “De har jo ikke nogen fornøjelse af at brænde brændstof stof af.

Ifølge Politiken står erhvervslivet i Norge i år for knap 85 procent af nye elbiler.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Andelen af elbiler i personbilsalget var ifølge De Danske Bilimportører nærmest status quo i Danmark. Til gengæld steg andelen af elbiler i Sverige en smule, mens Norge stadig er langt fremme med en elandel på godt 90 procent.

Polestar klar med deres første smartphone

Elbilsproducenten Polestar har netop lanceret deres første smartphone. Læs mere om Polestar Phone her.

(mere…)
Den billige Tesla 2 er alligevel ikke droppet

Fornyelig lød det at planerne om den billigere Tesla 2 var droppet, men nu er meldingen, at udviklingen af modellen er fremskyndet.

(mere…)
Tesla klar med ny Model 3 Performance

En helt ny Tesla Model 3 Performance er lanceret. Du kan læse om nyhederne her, samt se de danske priser.

(mere…)
Danskerne har fortsat speederen i bund i elbilerne

Den danske elbil-park er igen vokset. Igen er danskerne med til at sætte retningen i EU.

(mere…)
Elbiler har også brug for service

Værkstedskæde vil gøre op med myten om, at elbiler ikke skal til service. Det er lige så vigtigt, som en benzin- eller dieselbil.

(mere…)
Tesla sænker prisen på Model 3 – igen!

Tesla sætter atter priserne ned. Det sker efter skuffende salgstal.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram