Dansk hovedpine i Chromebook-sag tages op i Norge
Det norske datatilsyn efterlyser en stærkere central styring af privatlivsdata i skolerne.
Den såkaldte Chromebook-sag, har nu spredt sig til Norge, hvor landets datatilsyn ifølge Computerworld følger udviklingen i Danmark tæt.
Således er det norske datatilsyn parat til, at sende problematikken op på politisk niveau.
Det skriver juridisk rådgiver ved Datatilsynet i Norge, Kristin Skolt, i et indlæg i det norske datatilsyns blog om privatlivsspørgsmål:
– “Det norske datatilsyn har i nogen tid efterlyst en stærkere central styring af privatlivsarbejdet i norske skoler. En beslutning fra Datatilsynet i Danmark giver os endnu en mulighed for at rejse emnet på den politiske dagsorden.”
I slutningen af januar kom det danske datatilsyn frem til en afgørelse om, at videregivelse af data til Google er ulovlig.
Det foregår i dag, og er årsagen til at sagen begyndte i 2019. Her klagede en far over, at hans dengang otteårige søns navn og skole kunne ses på den Google-ejede tjeneste YouTube. Sønnen anvendte, som elever i 53 danske kommuner, Google Workspace i undervisningen.
Med afgørelsen fra januar skal folkeskolerne senest 1. marts tilkendegive, hvordan de har til hensigt at efterleve afgørelsen, hvor Datatilsynet har opstillet tre veje til, at kommunerne kan leve op til reglerne:
- Stoppe med at videregive personoplysninger til Google
- Der findes en teknisk løsning, så Google ikke behandler oplysningerne til disse formål
- Folketinget sikrer ny lovgivning.
David mod Goliat
Således risikerer kommunerne selv at skulle slås med tech-giganterne om at sikre, at der ikke foregår deling af data mellem platforme.
Netop den kamp har fået Kommunernes Landsforening til at reagere, og for et par uger siden sendte landsforeningen et brev sendt til tre ministre. Budskabet var, at der er brug for at gøre lovgivningen tidssvarende.
– “At tro, at vi kan få Google til at lave ting på danske særvilkår, det kan vi godt glemme. Det er vi for lille en fisk til,” lød det fra Martin Damm, formand for Kommunernes Landsforening.
Han påpegede, at Danmark vil blive afskåret fra it-udviklingen.
– […] tænk nu, hvis det også betyder, at man ikke må bruge et skriveprogram på computeren, en tablet ude i hjemmeplejen, eller hvis vi helt skal undvære at søge på internettet, sagde Martin Damm til Ritzau og tilføjede:
– “Hvis man ikke kan bruge dem – de er jo en stor integreret del af moderne it i folkeskolen, så ryger vi jo bogstaveligt talt tilbage til stentavlerne.”
Norske Kristin Skolt er på linje med KL, og skriver, at det er svært for hver enkelt kommune at stille krav til store markedsaktører som Google, Microsoft eller Apple, og at “en omfattende og aggressiv statslig privatlivspolitik” vil løse nogle af udfordringerne.
Mere til historien
Chromebooks er en dårlig løsning for skoler, da levetiden er kort og reservedelene dyre. Det har en amerikansk undersøgelse vist. Læs mere om det her