Bryder Tesla-ejere loven?

Privatpersoner må ikke må lave automatisk overvågning i det offentlige rum, men tusindvis af Tesla-ejere optager på livet løs.

en bil set inde i kabinen
Teslas videosystem, Sentry Mode, optager tilsyneladende lystigt alt, hvad der sker omkring bilen. Men det må systemet ikke, ifølge lovgivningen. (Foto: Tesla/PR)

Tusindvis af danske ejere af de populære elbiler Tesla bryder formentlig i god tro dagligt loven.

Det er bilens videosystem, Sentry Mode, som overvåger, hvad der sker rundt om bilen. Ikke kun når bilen er i bevægelse, men også når den er parkeret. Når der sker noget omkring bilen reagerer Sentry Mode nemlig og begynder at optage.

Og det er netop her problemet opstår. Private må ikke overvåge offentligt tilgængelige steder. Det er i strid med loven, det skriver TV 2 Kosmopol.

Ejerne af en Tesla kan via en app følge med i Sentry Modes optagelser, som ikke kun livestreamer, hvad der sker omkring bilen, men også giver adgang til arkiverede videoklip.

Opdatering til bilen fungerer ikke

Tesla har tidligere lovet en opdatering af Sentry Mode, så systemet ikke går i gang, så snart der sker noget i nærheden af bilen, men at systemet først reagerer, hvis bilen berøres. Samtidig skulle opdateringen sikre, at lygterne begynder at blinke, og på den måde advarer forbipasserende, at der videooptages. Desuden skulle skærmen inde i bilen lyse op med teksten “Sentry Mode Aktiveret”.

Men det sker ikke. Det skrev FDM allerede i foråret, og det viser en test, som TV 2 Kosmopol for nylig har foretaget sammen med en Tesla-ejer.

– “Det er problematisk, at Tesla laver en opdatering, men at systemet ikke fungerer på den måde, som de har lovet, at det skal gøre,” siger Dennis Lange, chefkonsulent i FDM, til TV 2 Kosmopol.

LÆS MERE: Clever snød med rabatten

Også et problem i andre lande

Chefkonsulenten fortæller, at det ikke kun er i Danmark, at Sentry Mode har skabt røre. Også i Holland har man reageret med krav, som Tesla, ifølge tv-stationens test, ikke lever op til.

TV 2 Kosmopol har forgæves forsøgt, at få svar fra Tesla på spørgsmål om videosystemet og dets lovlighed.

Dennis Lange mener dog, at det er den danske lovgivning, som er forældet, og siger blandt andet at optagelserne i nogle sammenhænge kan bruges til rigtig gode ting. Her nævner TV 2 Kosmopol sagen, hvor en 13-årig pige i april blev kidnappet i Kirkerup ved Korsør. Midt – og Vestjyllands politi efterlyste i den forbindelse videoer fra biler.

Datatilsynet blev trukket ind i sagen

FDM efterlyste for knap et år siden en afklaring om videooptagelsernes lovlighed hos Datatilsynet, men der foreligger endnu ikke en afklaring

Datatilsynet oplyser nu, at sagen stadig er uafklaret, og det mener Dennis Lange er utilfredsstillende.

– “Potentielt er der jo en hel masse bilejere, som bryder lov på daglig basis. Det er der jo ikke rigtig nogen, der kan være tjent med,” siger Dennis Lange.

Med til historien hører, at Tesla på sin webside nærmest fralægger sig ansvaret for, hvordan Sentry Mode opererer. Tesla skriver: “Det er alene dit ansvar at konsultere og overholde alle lokale regler samt begrænsninger vedrørende privat ejendom med hensyn til brug af kameraer.”

Sentry Mode blev introduceret i Teslas biler i 2019. Siden er bilerne blevet solgt i tusindvis, og i 2023 blev Tesla med stor afstand ned til nummer to årets mest solgte bil.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Tesla har tilsyneladende mere travlt med udvikling end justering af teknologien. Således kunne vi fortælle i juledagene, at Tesla rygtes på vej med en trådløs opladning. Læs mere om der her

Polestar 5 kan lades fra 10-80 procent på 10 minutter

En prototype af Polestar 5 giver håb om meget hurtigere opladning af elbiler, inden for nær fremtid.

(mere…)
Elbilsejere betaler dyrt for uigennemskuelig opladning
(mere…)
Teslas Cybertruck på vej til Danmark

Den store meget anderledes model Cybertruck fra Tesla kommer til Danmark inden sommerferien.

(mere…)
Elbil-revolutionen lægger fabrikker øde hen

I Kina lægger elbilernes fremmarch bilfabrikker øde, mens de ansatte bliver færre på nye, effektive fabrikker.

(mere…)
Dansk energikæmpe sænker prisen på at lade elbilen

Har du tid, vil du fremover kunne spare penge ved, at lade din elbil på Norlys' normale ladestandere.

(mere…)
Nyt LFP-batteri afsløret med 1.000 km rækkevidde

Batteriproducenten CATL har afsløret et nyt LFP-batteri, der skulle have en rækkevidde på over 1.000 kilometer på én opladning.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram