96 års radiohistorie er slukket
Efter 96 år lytter vi ikke længere til AM på langbølge, men til FM, DAB- og internetradio.
I dag er det slut med, at lytte til AM-radio. Signalet blev slukket den 31. december 2023. Eller rettere; Der blev slukket for senderen, skriver DR.
Der er dermed sat et sidste punktum i en del af dansk radio-historie.
Historien begyndte for 96 år siden, da offentligheden kunne finde frem til langbølgebåndet, mellembølgebåndet og kortbølgebåndet i frekvensbåndet 153 kHz til 30 MHz. Langbølgebåndet var defineret som 153 til 281 kHz.
Det er især de gamle generationer, som vil kunne huske, at Kalundborgsenderen var en del af hverdagen. Her blev der for Statsradiofonien (i dag Danmarks Radio (DR), red.) i 1927 etableret en AM-langbølgesender i Kalundborg Radiofonistation på landtangen Gisseløre ved Kalundborg.
Således var Danmark oppe på to hovedsendere; langbølgesenderen i Kalundborg og Københavns Radiofonistation, og man havde dermed både en langbølge- og en mellembølgesender.
… og så kom internettet
Langbølgeradio har i nyere tid udspillet sin rolle. Især med internettets gennembrud er der blevet færre og færre, der havde brug for at lytte til radio på langbølge, og i 2007 blev det politisk besluttet, at langbølgesenderen skulle lukkes. Man ville nøjes med at sende på de lidt kortere rækkende mellembølger til søfolk.
I 2011 genopstod langbølgesenderen i Kalundborg, men nu er det altså helt slut med langbølgeradio, som lukkede med en historisk, overraskende nyhed.
Dronning Margrethes nytårstale skulle nemlig markere afslutningen, og her meddelte hun, at hun abdicerer og den 14. januar 2024 overlader tronen til kronprins Frederik, som dermed bliver kong Frederik X.
Det allersidste der lød fra langbølgesenderen i Kalundborg var DR’s pausesignal, som lød gennem æteren tre gange inden langbølgesenderen blev slukket.
DR fortsætter med at sende på DAB og FM-båndet – og selvfølgelig både via internetradio og som podcast.
Hvis du vil vide mere om radioens historie i Danmark, så tjek vores artikel og video om radionørden Martin, som har gjort et uvurderligt fund.
SLUT EFTER 82 ÅR: Frk. Klokken har lagt på
Mere til historien
Er du til gamle radioer vil du med slukningen af langbølgebåndet muligvis løbe ind i problemer med radiolytningen. Mange radioer kunne før i tiden nemlig fås som rene AM-radioer. Blandt andet var den ikoniske B&O-radio BeoLit Teena 609 AM en ren AM-radio.