Elektronik fra genbrugspladsen skal have nyt liv
Elektriske- og elektroniske enheder skal genbruges, så de kan få nyt liv. Målet er, at 60.000 produkter skal tilbage til forbrugerne.
I 2024 åbnes to nye genbrugsanlæg i Danmark. Anlæggene forventes at hive 60.000 elektronikprodukter ud af affaldsstrømmen, skriver organisationen Elretur i en pressemeddelelse.
De 60.000 elektronikprodukter skal gøres klar til genbrug og salg.
DETTE ER NYT: I dag genanvendes dele af produkterne fra genbrugspladserne. Det nye er, at 60.000 produkter skal testes, renses og gensælges, så det får et nyt liv.
En frisk rapport, The Circularity Gap Report, viser, at Danmark kun er fire procent cirkulært. Særligt inden for elektronik er der et stort potentiale.
Samtidig har Danmark et af verdens højeste ressourceforbrug, og mængden af materialer, der bliver recirkuleret i samfundet, er meget lille.
– “Derfor skal vi danskere blive endnu bedre til at aflevere vores kasserede elektronik på genbrugspladserne i stedet for, at de ligger i skuffer og skabe,” skriver Elretur.
70.000 ton elektrisk skrald
På trods af, at danskernes udtjente elektronik ofte ligger ubrugeligt hen i gemmerne i hjemmet, så afleveres der 70.000 ton vaskemaskiner, telefoner, computere og andre typer elektronikprodukter på landets genbrugspladser.
De to nye genbrugsanlæg etableres i henholdsvis Roskilde og Middelfart, og de vil være de første af deres art i Danmark. Anlæggene skal arbejde sig igennem de mange tusinde tons elektrisk affald, der indleveres på genbrugspladserne.
OM ELRETUR: Danmarks største kollektive ordning for producentansvar. Organisationen repræsenterer 960 producenter og importører af elektrisk- og elektronisk udstyr samt batterier.
Hele produktet skal have nyt liv
Næsten alle materialer fra de indleverede elektronikprodukter bliver i dag genanvendt, men inden et produkt skilles ad og genanvendes, er det optimalt, hvis produktet kan genbruges i sin oprindelige form og funktion så længe som overhovedet muligt.
Derfor er målet at identificere genbrugsegnede elektronikprodukter, så de kan blive tjekket og eventuelt repareret samt rengjort.
– “Herefter sættes de til salg, og køberne får minimum seks måneders garanti og to års returret. Det forventes, at de to nye genbrugsanlæg kan redde 60.000 kasserede elektronikprodukter om året,” skriver Elretur.
Fem forhandlere af genbrugselektronik
Organisationen garanterer, at alle enheder bliver renset for personlige data, og det sker i samarbejde med fem forhandlere, som alle samarbejder om at få genbrugselektronikken tilbage i handlen.
Det drejer sig om Elrecycling, som skal forhandle laptops, mobiler, pc, skærme, konsoller, tv og lyd, BB Recycling, Recirk, De Grønne hvidevarer og HHA re-export, som alle skal forhandle de klargjorte hårde hvidevarer.
GUIDE: Kan det betale sig, at bruge genopladelige batterier?
En bøn til danskerne
Morten Harboe-Jepsen fra Elretur har en opfordring til danskerne.
– “Med de nye genbrugsanlæg kan vi gøre en stor forskel, men vi har brug for danskernes hjælp. Så min bøn lyder; aflever din kasserede elektronik på genbrugspladsen på en skånsom måde. Så tjekker vi produktet igennem og finder en ny ejer til det,” siger Elretur-direktøren.
Det er Elretur og samarbejdspartnerne Stena Recycling Group og HJHansen Recycling Group, der står for driften af genbrugsanlæggene.
Mere til historien
Selvom The Circularity Gap Report fra 2023 konkluderer, at der er plads til mere genbrug, så er genbrug af elektronik er noget danskerne går op i. Først på året kom en undersøgelse, som viser at danskerne har verdensrekord i at aflevere gammel elektronik til genbrug. Læs mere om det her