Kan det betale sig at bruge genopladelige batterier?

GUIDE: Er genopladelige AA og AAA-batterier pengene værd og kan du spare noget ved at købe de genopladelige fremfor engangsbatterier?

Genopladeligt batteri Duracell
Genopladelige batterier koster fra cirka 50 kroner op opefter for en pakke med 4 styks. Det vil sige ned til 12,5 kroner per styk. Men er det en god forretning at købe genopladelige batterier? Foto: Alexei)

Vores hjem er fyldt med ting, som bruger batterier. Ikke kun ungernes legetøj men også f.eks. LED-lys, mus, tastatur, fjernbetjeninger osv. Derfor er forbruget af AA og AAA-batterier ret stort.

Der store spørgsmål er, om det kan svare sig økonomisk og miljømæssigt, at køre med genopladelige batterier fremfor engangsbatterier?

Sidst jeg købte, var stykprisen på et almindelig Maxell-batteri cirka 1,75 kroner, men så købte jeg også en pakke med 200 stk.

Ifølge Pricerunner kan Duracell Plus findes til en stykpris på 3,75 kroner.

Brugte batterier
I 2016 blev der indsamlet 1.681 tons batterier i Danmark. I 2020 var mængden steget med 58 procent. Omkring hvert andet solgte batteri kan der ikke redegøres for, hvor bliver af (Foto: Elretur)

Derfor er genopladelige batterier vanvittigt godt

Fra Elretur er meldingen, at genopladelige batterier til ting i hjemmet, er en ”rigtig god case”.

– ”Batterier kan genoplades 500 gange. Allerede efter fjerde gang, er investeringen i en oplader tjent hjem,” fortæller Christian Nyborg, der er formand for batterisektionen i Elretur til MereMobil.dk.

Når det kommer til mobiltelefoner, er fordelen ved de genopladelige batterier, der er indbygget i produkterne, at meget, men ikke alt fra batteriet kan genbruges, når mobilen skrottes.

Miljømæssigt er genopladelige batterier også godt, da der skal udvindes færre mineraler og så produceres der mindre batteriskrot, når batterierne bruges i længere tid.

FAKTA: I gamle dage tabte genopladelige batterier kapaciteten, hvis de lå ubrugte hen. Sådan er det ikke i dag. Moderne genopladelige batterier har stadig op til 90 procents kapacitet efter et år, hvis de fuldt opladt er lagt ned i en skuffe. Kilde: Elretur

Hvor hurtigt er det tjent hjem?

Du kan finde en oplader med fire genopladelige batterier til omkring 200 kroner. Dermed skal du oplade batterierne 13 gange før sættet er tjent hjem, hvis alternativet var engangsbatterierne fra Duracell – 28 gange hvis du køber batterier i store portioner.

Der er naturligvis forskel på batteriernes egenskaber og hvor længe de kører, men det ændrer ikke på, at det er forholdsvist dyrt at komme i gang med genopladelige batterier, hvis miljøperspektivet holdes ude.

Det skal siges, at Ikea har meldt sig ind på dette marked, hvor en oplader koster 39 kroner og en pakke med fire styk batterier (2.450 mAh ) koster 55 kroner. Der er også en startpakke til 94 kroner, der inkluderer oplader og batterier.

Genopladelige batterier har stadig nogle begrænsninger i forhold til engangsbatterier. Det genopladelige batteri kører i længst tid, hvis det bruges i enheder, der har et jævnt strømtræk. Ifølge Elretur er engangsbatteriet stadig bedst i enheder med pludselige strømtræk, når der måles på, hvor lang tid et batteri med fuld kapacitet kører.

KAPACITET: Når du køber et genopladeligt batteri, så hold øje med hvor mange mAh de er på. Et batteri med f.eks. 2.600 mAh har mere ”strøm i sig” end et batteri på 2.100 mAh. Overvej også en hurtigoplader til AA- og AAA-batterier.

1,5 vs. 1,2 volt

Et genopladeligt batteri har en spænding på 1,2 volt mens et engangsbatteri ligger på 1,5 volt. Dette kan give problemer for nogle enheder, der forventer en spænding på 1,5 volt.

Her skal man være opmærksom på, at alkalinebatterier, som de fleste bruger, relativt hurtigt falder i spænding og holder således ikke de 1,5 volt i hele forbrugsperioden.

Det genopladelige batteri (NiMH) holder spændingen langt mere jævnt i hele brugstiden. Læs mere her.

Mere til historien

Danskerne er blevet bedre til at aflevere brugte batterier til genbrug. I 2016 blev der indsamlet 1.681 tons. I 2020 var tallet 2.655 tons. Det skal sammenholdes med, at der i 2020 blev solgt 5.057 tons batterier i Danmark, ifølge DPA-System.

Tech-gaver til konfirmanden? Få idéer her

KØBSGUIDE: Står du og skal til konfirmation? Og hvad skal konfirmanden så have? Vi kommer her med tips til tech-gaver.

(mere…)
Papirkurven i Gmail stjæler din gratis plads

TIP: Hvis din gratis plads i Gmail er ved at løbe tør, skal du tjekke papirkurven og et par andre ting.

(mere…)
Holder din elbil stille i længere tid? Det skal du vide

TIP: Her får du en række gode råd, hvis du planlægger, at din elbil skal holde stille i en længere periode.

(mere…)
Hvad koster det når mobilopladeren sidder i stikkontakten uden at oplade?
(mere…)
Hvilken Nintendo Switch skal du vælge?

GUIDE: Skal du købe en Nintendo Switch? Hvilken skal du model vælge? Her finder du svaret.

(mere…)
Derfor behøver du ikke et større batteri i din telefon

BAGGRUND: Løsningen på dine batteriproblemer er ikke nødvendigvis et større batteri.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram