Kan det betale sig at bruge genopladelige batterier?

GUIDE: Er genopladelige AA og AAA-batterier pengene værd og kan du spare noget ved at købe de genopladelige fremfor engangsbatterier?

Genopladeligt batteri Duracell
Genopladelige batterier koster fra cirka 50 kroner op opefter for en pakke med 4 styks. Det vil sige ned til 12,5 kroner per styk. Men er det en god forretning at købe genopladelige batterier? Foto: Alexei)

Vores hjem er fyldt med ting, som bruger batterier. Ikke kun ungernes legetøj men også f.eks. LED-lys, mus, tastatur, fjernbetjeninger osv. Derfor er forbruget af AA og AAA-batterier ret stort.

Der store spørgsmål er, om det kan svare sig økonomisk og miljømæssigt, at køre med genopladelige batterier fremfor engangsbatterier?

Sidst jeg købte, var stykprisen på et almindelig Maxell-batteri cirka 1,75 kroner, men så købte jeg også en pakke med 200 stk.

Ifølge Pricerunner kan Duracell Plus findes til en stykpris på 3,75 kroner.

Brugte batterier
I 2016 blev der indsamlet 1.681 tons batterier i Danmark. I 2020 var mængden steget med 58 procent. Omkring hvert andet solgte batteri kan der ikke redegøres for, hvor bliver af (Foto: Elretur)

Derfor er genopladelige batterier vanvittigt godt

Fra Elretur er meldingen, at genopladelige batterier til ting i hjemmet, er en ”rigtig god case”.

- ”Batterier kan genoplades 500 gange. Allerede efter fjerde gang, er investeringen i en oplader tjent hjem,” fortæller Christian Nyborg, der er formand for batterisektionen i Elretur til MereMobil.dk.

Når det kommer til mobiltelefoner, er fordelen ved de genopladelige batterier, der er indbygget i produkterne, at meget, men ikke alt fra batteriet kan genbruges, når mobilen skrottes.

Miljømæssigt er genopladelige batterier også godt, da der skal udvindes færre mineraler og så produceres der mindre batteriskrot, når batterierne bruges i længere tid.

FAKTA: I gamle dage tabte genopladelige batterier kapaciteten, hvis de lå ubrugte hen. Sådan er det ikke i dag. Moderne genopladelige batterier har stadig op til 90 procents kapacitet efter et år, hvis de fuldt opladt er lagt ned i en skuffe. Kilde: Elretur

Hvor hurtigt er det tjent hjem?

Du kan finde en oplader med fire genopladelige batterier til omkring 200 kroner. Dermed skal du oplade batterierne 13 gange før sættet er tjent hjem, hvis alternativet var engangsbatterierne fra Duracell – 28 gange hvis du køber batterier i store portioner.

Der er naturligvis forskel på batteriernes egenskaber og hvor længe de kører, men det ændrer ikke på, at det er forholdsvist dyrt at komme i gang med genopladelige batterier, hvis miljøperspektivet holdes ude.

Det skal siges, at Ikea har meldt sig ind på dette marked, hvor en oplader koster 39 kroner og en pakke med fire styk batterier (2.450 mAh ) koster 55 kroner. Der er også en startpakke til 94 kroner, der inkluderer oplader og batterier.

Genopladelige batterier har stadig nogle begrænsninger i forhold til engangsbatterier. Det genopladelige batteri kører i længst tid, hvis det bruges i enheder, der har et jævnt strømtræk. Ifølge Elretur er engangsbatteriet stadig bedst i enheder med pludselige strømtræk, når der måles på, hvor lang tid et batteri med fuld kapacitet kører.

KAPACITET: Når du køber et genopladeligt batteri, så hold øje med hvor mange mAh de er på. Et batteri med f.eks. 2.600 mAh har mere ”strøm i sig” end et batteri på 2.100 mAh. Overvej også en hurtigoplader til AA- og AAA-batterier.

1,5 vs. 1,2 volt

Et genopladeligt batteri har en spænding på 1,2 volt mens et engangsbatteri ligger på 1,5 volt. Dette kan give problemer for nogle enheder, der forventer en spænding på 1,5 volt.

Her skal man være opmærksom på, at alkalinebatterier, som de fleste bruger, relativt hurtigt falder i spænding og holder således ikke de 1,5 volt i hele forbrugsperioden.

Det genopladelige batteri (NiMH) holder spændingen langt mere jævnt i hele brugstiden. Læs mere her.

Mere til historien

Danskerne er blevet bedre til at aflevere brugte batterier til genbrug. I 2016 blev der indsamlet 1.681 tons. I 2020 var tallet 2.655 tons. Det skal sammenholdes med, at der i 2020 blev solgt 5.057 tons batterier i Danmark, ifølge DPA-System.

Sådan udvider du lagringspladsen på din PlayStation 5

GUIDE: PlayStation 5 kommer med 825 GB lagerplads, der hurtigt bliver fyldt. I denne guide viser vi, hvordan du kan udvide lagerpladsen på PS5.

(mere…)
De bedste ”tech-gaver” til konfirmanden 2022

KØBSGUIDE: Skal konfirmanden have en smartphone i gave eller købe mobil for nogle pengegaverne? Vi kommer med tips til tech-gaven.

(mere…)
Kom i gang med green-screen videoer fra mobilen

VIDEO: Med din telefon og en green-screen kan du skabe tjekkede videoer. Her er mine begyndertips til let og billigt at komme i gang med green-screen.

(mere…)
OnePlus 10 på vej med 150 watts opladning

OnePlus har sendt OnePlus 10 Pro på markedet, men ikke en ”OnePlus 10”. Den rygtes nu at være på vej – endda med 150 watts opladning.

(mere…)
Sådan får du mere ud af din Nintendo Switch

TIP: Nintendo Switch har 5 år på bagen, men er ikke uden fejl. Vi tager et kig på hvordan du får mest muligt ud af din Nintendo Switch.

(mere…)
Her slutter livet for din iPhone

BAGGRUND: Jeg har besøgt en robot, der kan adskille og sortere iPhones til genanvendelse. Går fremtiden mod mere miljørigtig genanvendelse?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram