Derfor er webtilgængelighed vigtig for alle typer mobilbrugere 

Alle skal kunne bruge en hjemmeside – også selvom de ser dårligt eller ikke kan høre.

Mobiltelefon

Annoncørbetalt indhold

Hvis man scroller på en langsom hjemmeside, som ovenikøbet har dårlig navigation, kan man hurtigt miste tålmodigheden.

Derfor er det webudviklere og -designere, som sidder med den opgave.

Inden for techverden kaldes det for webtilgængelighed og handler om, hvordan det kan blive nemmere for alle at få adgang til websideindhold, uanset hvilket formål det har.

Det er ikke kun vigtigt for dem, der har et handicap, men for alle slags mobilbrugere. 

Definitionen af webtilgængelighed

Den internationale organisation World Wide Web Consortium (W3C)  beskæftiger sig med standarder til WWW, herunder webtilgængelighed. De definerer webtilgængelighed som hjemmesider og teknologier, der designes, så de kan bruges af folk med handicap.

Desværre er der en mangel på webtilgængelighed på flere hjemmesider, så det bliver svært eller tæt på umuligt for dem at bruge hjemmesiden.

Der findes mange værktøjer for at fremme webtilgængelighed såsom animation, billeder og videoer med både tekster og lyd, så både svagsynede og døve kan få adgang.

Problemer for folk med handicap

Internettet kan være en stor gave, hvis det bruges rigtigt.

Ikke nok med, at det kan være en vigtig informationskilde, kan det også fungere som en kilde til underholdning. Det smukke ved internettet er, hvordan det kan samle folk. For internettet kræver som bekendt ikke, at man er fysisk sammen.

Men når folk med handicap og funktionsnedsættelser bliver mødt med barrierer inden for tilgængelighed, såsom dårlig læsbarhed og mangel på audio til svagsynede, bliver det et problem.

Hvis man for eksempel ikke får adgang til de rigtige dokumenter på en offentlig hjemmeside, kan det have negative konsekvenser.

Skal man inkludere alle, er det for udviklere og designere essentielt at få hjælp til webtilgængelighed. Det kan være gennem en guide til webtilgængelighed. Det kan også være ved at kontakte et bureau, som specialiserer sig med at overholde de tekniske krav, som webtilgængelighed kræver.

En gevinst for alle

Fordi internettet kan være en gave, skal det også kunne fungere for folk, der lever med handicap, uanset om de er auditive eller kognitive. Men i virkeligheden er webtilgængelighed også en gave for alle andre.

Det gælder både ældre, som bliver mere svagsynede og folk med midlertidige handicap. Derudover er der også et marked for inklusion.

Hvis man vil fremtidssikre sin virksomhed, er inklusion det næste skridt til at forbedre den generelle brugeroplevelse og sikre, at man følger den rette lovgivning om webtilgængelighed. Det kan i sidste ende påvirke ens brand.

Derfor skal udviklere og designere ikke se langt efter at inkorporere webtilgængelighed, inklusiv seo. For når man optimerer tilgængelighed og seo ved at forbedre tags og links, giver det en inkluderende og brugervenlig oplevelse, samtidig med at man kan få flere ind på ens hjemmeside. 

En ny Webtilgængelighed lov

I Danmark findes Webtilgængelighedsloven, som netop skal håndhæve de regler, der skal gøre det nemmere for folk med handicap at navigere i internettet.

Digitaliseringsstyrelsen foretager så monitorering af webtilgængelighed for at sikre, at websteder overholder reglerne. I samme ombæring har de fleste offentlige institutioner derfor også en Webtilgængeligheds-erklæring, der beskriver hjemmesidens tilgængelighedsstatus.

På internationalt plan har man Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) og WAI, som begge har til formål at skabe højere digital inklusion. Desuden har EU vedtaget en ny tilgængeligheds lov, som betyder, at man i 2025 skal kunne købe en mobiltelefon, smart-TV eller andre produkter, selv om man har et handicap.

Webtilgængelighed 2025 er derfor et skridt mod at udbrede budskabet om at gøre hjemmesider mere tilgængelige. 

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram