Bare rolig! iPhone 12 udgør ikke en strålingsfare
Franske bekymringer over SAR-stråling fra iPhone 12, virker som en storm i et glas vand.
Du skal ikke være bekymret over strålingsfare fra iPhone 12, lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen i Danmark, der over Ritzau bekræfter, iPhone 12 ”ikke er farlig at bruge”.
Styrelsen mener, at bekymringerne, som er startet i Frankrig, kan ordnes ved, at Apple udsender en softwareopdatering.
OPDATERING: Apple retter SAR-fejlen på iPhone 12
I Frankrig er salget af iPhone 12 midlertidigt stoppet. Her i landet må iPhone 12 stadig sælges, da man afventer den franske afgørelse.
Konkret handler det om den såkaldte SAR-værdi (Specific Absorption Rate). SAR er måleenheden, som angiver, hvor meget energi kroppen absorberer, når den udsættes for elektromagnetiske bølger og felter. SAR måles i watt per kilogram.
I EU er SAR-grænseværdien på 2 W/kg, oplyser Sundhedsstyrelsen. I USA har FCC fastsat en grænse for 1,6 W/kg.
Angiveligt udleder den iPhone 12, der sælges i Frankrig, 5,74 W/kg. mere end grænseværdien.
EN FEJL? Tallet på 5,74 W/kg. mere end EU-grænsen, lyder næsten som en softwarefejl. Når iPhone 12 søges i den tyske database BfS (Bundesamt für Strahlenschutz) angives SAR-værdien på iPhone 12 til 0,98 W/kg, mens den tilsvarende franske database ANFR (Agence Nationale des Fréquences) oplyser værdien 1,178 W/kg. Apple oplyser selv i deres regulatoriske information, at telefonens SAR-værdi holder sig inden for myndighedernes grænser. Selvom de tre tal ikke nødvendigvis er målt helt på den samme måde, så ligger de alle under, hvad lovgivningen kræver.
Er SAR-stråling farligt?
Der er stor tvivl om, hvorvidt stråling fra mobiltelefoner har en helbredsmæssig effekt på mennesker. Der er lavet flere studier på området, men der tegner sig ikke et klart billede af hvorvidt en høj SAR-værdi er det samme som, at brugeres helbred påvirkes.
Hvis du er bekymret, så kan du anvende et headset, men husk det skal være kablet, da du ellers skal spekulere i påvirkningen fra den trådløse Bluetooth-forbindelse.
Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at anvende produkter, som påstår at kunne reducere påvirkningen fra radiobølgerne, da der ikke er dokumenteret effekt.
Det man til gengæld ved er, at hvis du skærmer telefonens muligheder for at kommunikere med mobilmasten (f.eks. med et cover), så vil telefonen skrue op for sendestyrken, hvilket medfører forøget stråling.
ANTENNETEST 2023: Her er de bedste telefoner til data og samtaler
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig tre gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.
Mere til historien
SAR-værdien siger intet om, hvorvidt radiodækningen eller antennekvaliteten fra en telefon er god eller dårlig.