Ulovlig streaming: Tæt på filmpiraterne

EP130: Streamer du film og serier ulovligt? Ja – mange gør, siger en undersøgelse. Jeg har set nærmere på filmpiraterne. Lyt med her.

Filmpirat podcast
Hvor stort et problem er piratdownload af film og serier? Denne episode sætter fokus på film- og seriepiraterne, og dem som deler passwords til streamingtjenesterne

Måske husker du 00’erne og den store deling af musik. Dengang var Spotify ikke en mulighed, og det kunne være svært at finde ens favoritmusik ét samlet sted.

I dag har det fokus rykket sig. Vi har nu streamingtjenester med (næsten) alt musik, men med film og serier, er det anderledes.

Deling af ens Netflix-login kan tolkes som ulovlig streaming. I hvert fald hvis man spørger Rettighedsalliancen.

Det er dog ikke det eneste problem. Torrents findes stadig og bliver også brugt på en dansk hjemmeside, vi har fået adgang til. Vi har set på, hvem der henter ulovlige kopier af film – og vi har været i dialog med nogle af piraterne.

Så mange gør det

Ifølge tal fra Dansk Erhverv er der god grund til at tage emnet op. I en undersøgelse fra 2020 ses, at 34 procent af danskerne har streamet eller downloadet ulovligt – på et eller andet tidspunkt.

Heraf ligger 85 procent af indholdet i kategorien film og serier. Dette stemmer meget godt overens med at musik, er nemmere at tilgå via lovlige tjenester end tilfældet er med film.

Samtidig mener 11 procent af danskerne, at det er i orden med streaming eller download. 23 procent har ikke har en klar holdning. Et overhængende flertal på 66 procent, mener ikke det er i orden, at hente ulovlige kopier.

Dykker vi ned i tallene finder vi ud af, at der faktisk kun er 45 procent i aldersgruppen 18-29 år som ikke finder det acceptabelt.

Det samme gør sig gældende med streaming eller download indenfor de seneste 12 måneder. Her har 12 procent af danskerne gjort det. Hele 41 procent af disse, i aldersgruppen 18-29 år, har brudt loven, viser undersøgelsen fra Dansk Erhverv.

Rettighedsalliancen har tidligere fremlagt tal som viser, at 580.000 danskere har streamet eller downloadet ulovlige film eller serier inden for den seneste måned.

Du skal købe flere streamingtjenester for at følge med

Ulovlige downloads kan skyldes flere faktorer f.eks. økonomi. Det er nemlig ikke som med musik, hvor alle tjenester nærmest har alt.

Indenfor film og serier er der rigtig stor forskel på, hvor man kan finde filmene.

Vi har samlet nogle eksempler herunder. Vil du se Friends, er det kun på HBO Max og Top Gun Maverick findes udelukkende på TV 2 Play / SkyShowTIme. Du skal således købe flere tjenester for at se de film eller serier, som du gerne vil.

Et andet eksempel er filmen Bamse fra 2022 endnu ikke findes på tjenesterne. Dette skyldes at der går noget tid inden den frigives som streaming. Ønsker man at se den inden, så skal den lejes eller købes. Her ligger prisen på henholdsvis 39 og 99 kroner.

LÆS OGSÅ: Så mange danskere deler logins til streamingtjenesterne

FILM OG SERIER FLYTTER: Det sejler rundt! En serie eller film bliver langt fra altid på én tjeneste, men flytter rundt mellem tjenesterne. Køber du f.eks. Netflix fordi du følger noget bestemt indhold, kan du ikke regne med, at indholdet bliver liggende. Tag f.eks. Coming To America. I marts i år var den på Netflix, SkyShowTime og Prime Video. I dag er den kun på SkyShowTIme. Så Længe Jeg Lever startede på HBO Max og er nu på TV 2 Play mens den nye Top Gun Maverick havde præmiere på SkyShowTime men findes i dag også hos TV 2 Play. Den roste danske serie Kamikaze var en stor satsning for HBO Max, men forsvandt efter kort tid fra tjenesten. I en lille periode var den på TV 2 Play og nu er den helt forsvundet.


FilmTjeneste
Dødbringende våbenViaplay, HBO Max
Coming to America (1988)SkyShowTime
Så længe jeg leverTV 2 Play
Top Gun MaverickSkyShowTime, TV 2 Play
Indhentet fra Justwatch den 8. august 2023

Et udvalg af film findes kun på en enkelt tjeneste, mens andre findes på flere. Kigger vi derimod på serier, så begynder det og blive mere eksklusivt:

SerierTjeneste
Breaking BadNetflix
Prison BreakDisney+
FriendsHBO Max
NCISSkyShowTime, Viaplay, Pluto TV
The Man in the High CastlePrime Video
Indhentet fra Justwatch den 8. august 2023

Købe, leje eller streame?

Et svært valg kan være, om du vil købe, leje eller streame.

Tager vi udgangspunkt i filmen Bamse, så er der kun én valgmulighed lige nu; leje.

Vælges en film som Top Gun Maverick så kan du se den hos SkyShowTime eller TV 2 Play – men også leje den.

At købe en film digitalt gør, at man ejer den til en hvis grad. Du har den ikke fysisk og kan risikere at den bliver fjernet af forskellige årsager – og du får ikke pengene tilbage.

Ønsker du at helgardere dig så skal du have Netflix, HBO Max, Viaplay, Disney+, Prime Video, Nordisk Film+ og SkyShowTime. Dette løber op i cirka 519 kroner om måneden. Dertil skal de film man ikke kan se lægges oveni for leje eller køb.

Mere til historien

Denne artikel er udgivet den 8. august 2023. Der kan være afvigelser i priserne og listerne over, hvor hvilket indhold kan ses, da dette hele tiden skifter.

Er streaming-tv i opbrud med nye samarbejder på tværs?

Disney og Warner Bros. Discovery har indledt samarbejde om at tilbyde tre tjenester i én pakke.

(mere…)
Prisstigningen rammer nu eksisterende TV 2 Play-abonnenter

I maj blev TV 2 Play dyrere for nye abonnenter. Nu har prisstigningen ramt eksisterende kunder.

(mere…)
Festivalklar? Sådan vælger du den rigtige powerbank

GUIDE: Den bedste powerbank er ikke den billigste. Her er mindst 5 gode råd til, hvordan du vælger den rigtige powerbank.

(mere…)
Her er de 10 mest sete serier på Netflix

Netflix er klar med opgørelsen over de mest sete serier i anden halvdel af 2023. Se listerne her.

(mere…)
Max er klar til danskerne

HBO Max og Discovery+ er nu smeltet sammen til Max, som i dag er åbnet i Danmark. Har stor OL-dækning.

(mere…)
Netflix har succes med reklame-abonnement

Hader du reklamer på tv? Så er du én af få. Netflix har i hvert fald stor succes med deres reklameabonnement.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram