Over to millioner danskere deler logins til streamingtjenester

Især de yngre deler login. De synes, at streaming-tjenesterne er for dyre.

en illustration af streamingtjenester
Også danske TV 2 Play arbejder med at bremse gratisterne. Med med simple tiltag på kort tid skar tv-stationen antallet af gratister ned med 50.000 fra 300.000 til 250.000. Illustration: TV 2 Danmark/PR

Hvorfor går man over for rødt? Det er jo ulovligt, men det er også let.

Livets ulidelige lethed rammer nok især den yngre generation. De har masser af tid og tager let på tingene.

Men der er i hvertfald én ting de ikke tager let på, og det prisen streaming-tjenesterne.

Det viser en ny undersøgelse fra erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv. Undersøgelsen blotlægger omfanget af deling af logins blandt danskerne.

Og det er ikke få der tyer til, at bryde den abonnementsaftale, de har lavet med for eksempel Disney+ og Netflix. Hele 43 procent – eller knapt 2,1 millioner danskere – deler logins, selvom dette ikke er tilladt.

Login-deling er især udbredt blandt de unge i alderen 18 til 29 år. Og det deler løs fordi det er let, og fordi de synes, at streaming-tjenesterne er for dyre.

Det viser undersøgelsen, som også kan afsløre, at hele 70 procent af danskerne klar over, at et streaming-abonnement ikke tillader deling af login uden for husstanden.

Netflix har strammet tøjlerne – langsomt

Blandt andre Netflix har de seneste par år arbejdet med fænomenet og langsomt strammet tøjlerne på gratisrytterne. Så sent som i maj dryssede streamingkæmpen mails ud til sine abonnenter.

I mailen gjorde Netflix opmærksom på, at det er helt okay, hvis familiemedlemmer på adressen ser film og serier på deres mobil, i sommerhus eller på hotel.

Netflix forsøgte samtidig med en taktisk manøvre overfor login-deling og oplyste, hvordan en profil overføres til et selvstændigt medlemskab. Altså et forsøg på at eliminere profiler, som ikke er boende i husstanden.

Og der burde være penge, at hente for den velsmurte Netflix-maskine. Mens Dansk Erhverv har undersøgt sig frem til, at på den anden side af to millioner deler logins, så anslår Netflix, at der på verdensplan er over 100 millioner husstande der deler adgangskoder til tjenesten.

Det koster streamingtjenesten tabte indtægter i milliardklassen.

Ringere eller mindre indhold?

Hvad det kan betyde for indholdet på Netflix er uvist, men Dansk Erhverv vurderer, at det på sigt kan betyde ringere eller mindre indhold de steder, hvor danskerne streamer, samt hårdere konsekvenser for brugerne.

– “Vi (os danskere, red.) ved godt, at det ikke er i orden. Desværre lader der til at være opstået den kultur omkring logindeling, at det langt hen ad vejen er okay alligevel,” udtaler vicedirektør i Dansk Erhverv Casper Klynge i forlængelse af undersøgelsen.

Han tilføjer:

– “Det, man måske glemmer, er, at det for det første er det ikke tilladt (qua abonnement, red.). Og for det andet, så betyder det, at når vi ikke vil betale det, som det koster for tjenesterne og indholdet, ja så må virksomhederne og producenterne enten skære ned på mængden eller kvaliteten af indholdet.”

Vicedirektør siger videre, at konsekvenserne for brugerne indtil har været relativt milde.

– “Men vi ser allerede, at virksomhederne begynder at sætte hårdere ind over for de her delinger, og det er de selvsagt i deres gode ret til,” siger Casper Klynge.

Tekniske tiltag og massiv oplysning

Selvom undersøgelsen afsløre, at 70 procent af danskerne klar over, at et streaming-abonnement ikke tillader deling af login uden for husstanden, så mener RettighedsAlliancen, som varetager producenter og rettighedshavernes interesser mener, at massiv oplysning, så ingen er i tvivl om, hvad man må og ikke må er en del af løsningen til at stoppe logindelingen.

– “I kombination med de tekniske tiltag fra tjenesterne, som allerede enten er implementerede eller er på vej, mener vi det vil have en gavnlig effekt på problemet,” siger RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund, og tilføjer:

– “Vi ved fra vores praktiske erfaring med at arbejde med de her udfordringer, at når man ved hjælp af tekniske tiltag disrupter en uhensigtsmæssig adfærd samtidig med at man oplyser og guider brugerne, så virker det faktisk.”

En totallukning medfører ikke nødvendigvis opsigelse

Men det må være en op-ad-bakke-mission man så må på med massiv oplysning. For udover, at undersøgelsen viser, at danskerne hovedsageligt deler logins, fordi de mener, at det er nemt, og at abonnementerne er dyre, så skal der noget andet og mere til.

75 procent af de adspurgte ville nemlig være villige til at beholde deres abonnementer, hvis det blev umuligt at dele logins med personer uden for husstanden. Altså en benhård teknisk løsning.

Derimod er det kun 39 procent, som er villige til at betale mere for et abonnement, hvis de frit kan dele det med personer udenfor husstanden.

VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Deling af login kan sidestilles med tidligere tiders ulovlige kopiering af blandt film og musik. Og især af distribution af samme. Ophavsretten krænkes, og den ulovlig blev en 41-årig fynbo dømt for for nylig. Han blev idømt seks måneders fængsel for blandt andet ulovlig fildeling. Læs mere om det her

Apple og Samsung taber terræn

Det globale smartphonemarked er i fremgang. Især premium-modeller står til et boost i salg.

(mere…)
Kong Frederiks første nytårstale gav stigning i streaming

Næsten 50 procent flere fulgte med, da Kong Frederik X holdt sin første nytårstale sammenlignet med Dronning Margrethes tale året før.

(mere…)
Tronskiftet slog streamingrekord

Tronskiftet den 14. januar 2024 var årets største streamingbegivenhed hos et af teleselskaberne.

(mere…)
Brister streamingboblen? Prisen er et problem

Prisen er for høj og indholdet for ens, lyder det i en ny undersøgelse af streamingtjenester.

(mere…)
Dansk musik hitter – se listen her

TOP 10: Her er de mest populære sange i 2024 fra en af de store danske tjenester.

(mere…)
Vi beholder telefonen i længere tid

Danskerne skifter ikke telefon ligeså ofte, som tidligere. Det viser en ny undersøgelse.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram