41-årig idømt fængsel for ulovlig fildeling og bedrageri

Den dømte begik ophavsretskrænkelser af særlig grov karakter, bedrageri og skaffede andre adgang til betalingsartikler.

et kredsløb
Den dømte var i 2020 en del af en releasegruppe med pseudonymet ”Xor06”, på den nu lukkede fildelingstjeneste Asgaard. (Foto: Fortinet/PR)

En fynbo har fået seks måneders fængsel i en sag om blandt andet ulovlig fildeling.

Fængselsdommen er afsagt i Retten i Odense og er betinget af, at manden ikke begår ny kriminalitet, skriver interesseorganisation RettighedsAlliancen.

Den 41-årige mand er dømt for ophavsretskrænkelser af særlig grov karakter, bedrageri og for uberettiget at have skaffet sig adgang til betalingsdelen på Ekstra Bladets webside,

Udover fængselsstraffen er manden idømt 120 timers samfundstjeneste og konfiskation af en lang række ejendele. Desuden skal han betale en erstatning på 41.715 kroner til de berørte rettighedshavere.

Opererede på nu lukket fildelingstjeneste

Ifølge RettighedsAlliancen var den 41-årige i sidste halvdel af 2020 en del af en såkaldt releasegruppe, som defineres som en eller flere personer, der er ansvarlige for at konvertere indhold til ulovlige kopier, som de derefter uploader til et fildelingsnetværk, hvor andre får adgang til de ulovlige kopier.

Releasegruppen opererede under pseudonymet ”Xor06” på den nu lukkede fildelingstjeneste Asgaard.

Manden deltog således i kopiering og deling af bøger og artikler og var med til at rekruttere til releasegruppen.

Der var tale om minimum 1.004 e- og lydbøger, avisartikler og magasiner. Dertil 85 betalingsartikler, som han skaffede sig adgang til på forespørgsel fra Asgaards brugere.

Anklagerfuldmægtig Brian Borgstrøm fra den landsdækkende specialenhed NSK (tidl. SØIK, red.), som udtaler i en pressemeddelelse tilfredshed med dommen, og siger, at dommen “understreger at organiseret og systematisk brud på ophavsretten er en kriminalitetsform, som myndighederne ser på med alvor”.

Fortsatte med myndighederne i hælene

Sagen begyndte i januar 2021, da RettighedsAlliancen på vegne af Ekstra Bladet og Danske Forlag anmeldte den nu dømte til NSK.

I første omgang drejede det sig om de ulovlige delinger på fildelingstjenesten Asgaard, men efter Asgaard lukkede flyttede manden sine aktiviteter, og deltog aktivt i delingen af mindst 3.468 film og serier.

Ifølge RettighedsAlliancen brugte den 41-årige blandt andet den gamer-designede platform Discord til at promovere de mange filer. Han stod også for registrering, betaling og vejledning af tjenestens kunder, der kunne købe sig adgang for 100 kroner om måneden.

Manden begik sideløbende bedrageri mod en webshops, som han fik til at udbetale i alt 17.229,74 kroner for varer, som han påstod ikke at have modtaget eller havde sendt retur.

– “Det er ikke første gang, at vi ser sager som denne, hvor ulovlig deling af kreativt indhold nemt bliver en kriminel glidebane til flere grove lovovertrædelser, udtaler RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund i en pressemeddelelse.

Direktøren tilføjer, at det derfor er “vigtigt at sætte tidligt ind, så vi undgår at rettighedshavere såvel som almene forbrugere og virksomheder udsættes for en lang række af kriminelle handlinger”.

– “Dertil er sagen en påmindelse om, at der intet uskyldigt er over at dele indhold ulovligt”, udtaler hun.

Mere til historien

Du kan faktisk meget nemt ryge i en fildelings-fælde. Du må nemlig ikke videresælge en e-bog, når du har læst den. Læs mere om det her

Opråb til Meta: Stop svindlen

Meta mener det er vanskeligt, at stoppe svindleres annoncer. Kunstig intelligens er sat på opgaven, men fejler.

(mere…)
AI muliggør en ny form for svindel

Kunstige intelligens kan bruges til en ny type svindel avanceret svindel, der kan være på vej, før du venter det.

(mere…)
Politiet advarer mod svindel ved overskydende skat

Udbetalingen af den overskydende skat sker i denne uge. Nu opfordrer politiet til at være opmærksom.

(mere…)
Pas nu på dit Apple Pay

Du skal lægge mærke til denne mail, hvis du bruger Apple Pay. Jeg har efterprøvet mailen.

(mere…)
MobilePay advarer om svindel-SMS’er

ADVARSEL: Endnu engang er svindel SMS’er i omløb, der skal ligne at afsenderen er MobilePay.

(mere…)
Værn mod SMS-fusk er hullet

Det bliver sværere for svindlere at udgive sig for noget, de ikke er. Desværre er spamfilteret langt fra bulletproof.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram