Mange unge savner at se vennerne

Unge i dag er meget sammen digitalt. En ny undersøgelse viser, at hver tredje af de unge savner at se vennerne fysisk i fritiden.

Børn, familie, teenager, mobil, microsoft
Digitale fællesskaber kan noget, men de fysiske fællesskaber kan noget andet, som ikke kan erstattes (Foto: Microsoft)

En ny undersøgelse fra tænketanken Kraka viser, at to tredjedele af de unge i dag maksimalt mødes fysisk én gang om ugen med deres venner. Ellers foregår det digitalt eller på arbejde eller i skoletiden.

Undersøgelsen er foretaget hos unge mellem 12 og 30 år. Og det er altså hver tredje, som ville ønske deres venner brugte mindre tid online og mere tid på at ses fysisk.

Det viser en ny analyse fra den samfundsøkonomiske tænketank Kraka.

Disse besvarelser stemmer ret godt overens med en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (VIVE), som kortlægger børn og unges trivsel over de seneste 12 år, der udkom i slutningen af 2022. Den viste, at tæt på en fjerdedel af danske børn og unge mellem 11-19 år udelukkende havde kontakt med deres venner online i løbet af en uge. Det skrev DR i december 2022.

Flere unge, som DR, har talt med fortæller også, at der bare er noget andet og mere nærværende at mødes fysisk, samt man hygger sig på en anden måde end når man f.eks. SMS’er eller spiller computer.

-”Det fysiske samvær har en anden kvalitet. Nogle af de der små, subtile, kropslige dynamikker, som vi er vant til, kan simpelthen bare ikke genskabes digitalt,” fortæller Jesper Aagaard, der er lektor i psykologi på Aarhus Universitet, til DR.

I undersøgelsen fra Kraka synes tæt på halvdelen af de 12-30-årige, at de bruger for meget tid på de sociale medier. Alligevel er det altså svært bare at lægge telefonen fra sig. Det kan også være bekvemt at mødes online, da det på mange måder er nemmere.

Det er uvist om det kræver for meget for de unge at være ”vært” og arrangerer noget med vennerne.

Facts fra undersøgelsen:

  • Kraka har opgjort, hvor mange timer om dagen unge mellem 12 og 30 år bruger online i deres fritid – det vil sige uden for skole og arbejde. De fleste bruger to-fire timer online hver dag.
  • To tredjedele af alle unge mødes maksimalt med deres venner i fritiden én gang om ugen.
  • Knap halvdelen af de unge synes selv, de bruger for meget tid på sociale medier. Blandt dem, der tilbringer seks-otte timer online hver dag, er det 54 procent.

Analysen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse med svar fra 1.500 børn og unge i alderen 12-30 år gennemført af Epinion for Kraka-Deloitte.

Mere til historien

Selvom det er vigtigt at ses fysisk, så er det vigtigt at huske, at ”digitale fællesskaber kan være lige så virkelige og ægte som fysiske fællesskaber – og dermed lige så vigtige”.

Red Barnet: Digital regulering er et ”voksenansvar”

Der skal regulering på digitale produkter og det er et voksenansvar, at få styr på. Sådan lyder det fra generalsekretæren i Red Barnet.

(mere…)
Så meget datatrafik bruger dit barn på mobilen

Hvor meget data bruger dit barn på mobilabonnement om måneden? Her er tallene.

(mere…)
Flertal ønsker aldersgrænsen hævet for sociale medier

Frankrig ønsker at forbyde sociale medier for børn og unge under 18 år. En meningsmåling i Norge peger i samme retning.

(mere…)
Forsker i opråb: Savner præcision i debatten om “skærmtid”

Skærme i skolen bliver ofte omtalt i generelle vendinger af politikere og debattører, mener eksperter.

(mere…)
Fritidsaktiviteter byttes ud med sociale medier

Det fylder mere for børn i 7. klasse, at være på mobilen eller computeren end at være sammen med vennerne fysisk eller dyrke sport.

(mere…)
Børn er alt for tidligt på sociale medier

En ny rapport fra Børns Vilkår viser, at børn alt for tidligt kommer på de sociale medier. Tæt på 50 procent har en profil før de er 10 år.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram