Her er prisen på en elbilopladning

GUIDE: Hvad er billigst at køre i? En elbil eller en benzinbil? Få svaret her.

bil under opladning
Har du ikke mulighed for at lade hjemme, anbefales det, at lave et abonnement med faste priser på alle ladestandere ejet af selskabet. Foto: VS Automatic/PR

Med de nuværende benzinpriser på omkring 14 kroner literen er det billigst at køre elbil.

Det konkluderer virksomheden VS Automatic, som fra en adresse i Horsens laver elinstallationer til både private og erhverv.

VS Automatic stiller herunder tre eksempler op for muligheden for at lade sin elbil.

- "Uden for meget hokus pokus er det billigst at lade og køre elbil. Dog skal du tage højde for flere faktorer, herunder distance, lademulighed, priser på benzin, diesel og el," skriver VS Automatic i en pressemeddelelse.

Virksomheden konkluderer, at det "generelt altid er billigere at lade en elbil op end at tanke en benzinbil".

Eksempel 1: Opladning hjemme - du ejer ladestanderen

Når du oplader elbilen hjemme, betaler du kun for dit faktiske forbrug i kWh. Og hvis du ejer ladestanderen, betaler du ikke abonnement og gebyr.

De fleste ladestandere, der installeres hjemme, har indbyggede sikkerhedsfeatures og avancerede smartindstillinger, hvor du blandt andet kan indstille den til at lade, når strømmen er billigst.

VS Automatic anbefaler altid, at man køber verificerede ladestandere, som er testet og fra et anerkendt mærke.

Udregning af forbruget kan se sådan ud:

  • Batterikapacitet x elpris = prisen for en fuld opladning
  • 80 kW-batteri x 1,5 kr./kWh = 120 kr. for en fuld opladning.

Der skal dog også medregnes et ladetab, hvis bilen for eksempel bruger strøm til elektronik under opladning, eller hvis du lader ved lav effekt.

Ved almindelige AC-ladestandere er tabet typisk 5-10 procent per opladning. Du kan indregne et ladetab på 7,5 procent for at få en mere nuanceret ladepris:

  • Batterikapacitet x 7,5 procent x elpris = prisen for en fuld opladning
  • 80 kW-batteri x 7,5 procent x 1,5 kroner/kWh = 129 kroner for en fuld opladning.

Eksempel 2: Opladning hjemme – du lejer ladestanderen

Kan det betale sig at leje en ladestander? Der følger en del omkostninger med, når du lejer ladestanderen. Her er eksempler på, hvad det koster at leje en ladestander hos OK og Norlys:

grafik om opladepriser
Grafik: VS Automatic

Begge udbydere ovenfor tilbyder en elaftale oveni dit abonnement ved leje af ladestander. Vælger du ikke at skifte elaftale, påvirker det prisen for opsætning af ladestanderen – ja faktisk med flere tusinde kroner. Eksemplerne ovenfor tager udgangspunkt i en lejeaftale uden elaftale.

Eksempel 3: Offentlig opladning

Hvis du ikke har oprettet dig som abonnent hos et ladeselskab, koster det typisk fra 4,50 kroner og op til 10,00 kroner per kWh at lade med offentlige ladestandere. Det er absolut den dyreste måde at oplade på.

Ved at downloade en app - for eksempel Monta - kan du få et overblik over offentlige opladningspriser og finde den billigste offentlige ladestander nær dig.

Har du ikke mulighed for at lade hjemme, anbefaler vi at du opretter dig som abonnent hos et selskab. Som abonnent får du faste priser på alle ladestandere ejet af selskabet.

Vær dog opmærksom på, at der er forskellige abonnementstyper, du kan benytte. Nogle inkluderer en månedlig abonnementspris med billigere faste opladningspriser. Andre har ikke et abonnementsgebyr, men derimod højere faste opladningspriser.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Det er hurtigere, at tanke en benzinbil end at lade en elbil, siger du. Ja, det er hurtigst. Men i alle råd om kørsel rådes det til, at man holder en pause for hver 200 kørte kilometer. I den pause kan du nå at lade din bil, tisse af og få tanket op med vand og lidt at spise. Desuden er der på mange tankstationer lynladere. Hjemmeopladning og opladning på arbejdspladsen tager timer, mens batteriet kan blive fyldt på "minutter" på en tankstation.

Tesla på vej med mere baghjul til konkurrenterne

Tesla sælger og sælger på det danske marked for elbiler. Nu kommer Tesla med en opdateret og hurtigere Model Y.

(mere…)
Fartkontrol-apps: Hvilken er bedst?
(mere…)
Skærmen er altid tændt på iPhone 15 Pro - sådan slår du det fra

TIP: Always-on, skærmen slukker aldrig, kan slås fra på iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max. Sådan gør du.

(mere…)
Sådan gør du iPhone super-brugervenlig for ældre
(mere…)
Elbiler stod for mere end en femtedel af bilsalget i EU

I august stod elbilerne for første gang for over 20 procent af salget.

(mere…)
Sådan downloader du kort i Apple Maps til offline-brug

TIP: Det er nu muligt at downloade kort i Apple Maps til brug offline. Se her hvordan du gør.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram