Til kamp mod falske produktanmeldelser

Vær opmærksom når du læser produktanmeldelser og tests. Mange af dem er omtaler og ikke tests, men det er svært at gennemskue.

online shopping
Som almindelig forbruger er det tit umuligt at gennemskue, om en anmeldelse er ægte.
(Foto: Hannes Edinger)

Kan du stole på en produktanmeldelse på f.eks. Amazon. I mange tilfælde nej. Du vil støde på mange falske anmeldelser og tests af produkter, når du søger rundt efter produkter.

Fakespot er navnet på en tjeneste, som i nogle år har tilbudt tjek af, om anmeldelser af et produkt på Amazon er falske. Det sker ved brug af avanceret kunstig intelligens, der angiveligt kan se mønstre og ligheder mellem anmeldelser. Hvis Fakespot mener, at anmeldelserne er falske, bliver de markeret.

Fakespot bruger et system fra A til F, som vises ved siden af produktet.

Mozilla… Du ved dem med browseren Firefox! … har netop opkøbt Fakespot, der bliver integreret i Firefox. De nuværende browser-plugins til f.eks. Chrome-browseren vil fortsat være tilgængelige.

Fakespot på Amazon
Her ses en vurdering på Amazon fra Fakespot (Screenshot: MereMobil.dk)

Falske anmeldelser findes over alt

Desværre virker Fakespot ikke på almindelige websites. Det kunne ellers være meget tiltrængt.

Det er let at finde ”anmeldelser” på alt fra robotstøvsugere over LED-lommelygter til telefoner. Uheldigvis er rigtig mange af dem falske.

Det er ærgerligt for forbrugerne, der ikke kan gennemskue, at en ”test-side” blot er sat op for at lokke folk ind via Google. Ofte ses links til købssteder, hvor firmaet bag hjemmesiden tjener penge på at formidle kunden uden direkte at markere det.

I nogle tilfælde er der tale om organiserede sites skabt af SEO-virksomheder. Formålet er at tjene penge – ikke at oplyse forbrugerne om, hvor de gør det bedste køb.

SÅDAN TESTER JEG: Over to årtier har jeg anmeldt telefoner og anden teknologi. Metoden er altid den samme. Jeg modtager et produkt, implementerer det fuldt ud i min hverdag og skriver, hvad jeg synes om det. Uanset om det er routere, robotplæneklippere, højttalere, TV eller telefoner, så har jeg brugt det "som mit eget" i testperioden. Efterfølgende er du som læser velkommen til at være uenig i min vurdering, jeg synes, det er godt med inputs og flere meninger. I forhold til telefoner så har jeg ikke "min egen mobil". Min mobil er altid den jeg anmeldelser og den er altid opsat med alle mine apps og data.

Sådan spotter du en falsk anmeldelse

Det kan være svært at gennemskue, om en anmeldelse er falsk, men typisk vil du se shopping-links under hvert produkt. Tit vil der være mange produkter på samme side, hvor teksterne desuden er relativt korte og skrevet i et reklamesprog.

Læg også mærke til antallet af produkter. INGEN kan teste f.eks. 10 robotplæneklippere eller 15 støvsugere og finde den bedste. Eller for den sags skyld højttalere, telefoner og kaffemaskiner. Tidsmæssigt ville det være en ufattelig stor opgave.

Et eksempel på en ”test-side” der, efter min opfattelse, udelukkende er skabt for at skabe trafik til samarbejdspartnere, er Forbrugsguiden, som udgives af et bureau med speciale i marketing på nettet.

Metoden er baseret på dataindsamling via et content-team i Bosnien.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Heldigvis er der stadig eksperter, som anmelder produkter ved at have dem fysisk i hånden, afprøver og vurderer dem over en periode.

OnePlus Nord CE 3 Lite test | Det fornuftige valg

TEST: Jeg har testet en fornuftig telefon, til en lav pris, der er oppe mod stærke konkurrenter. Læs min OnePlus Nord CE 3 Lite test.

(mere…)
EcoFlow Blade – test af robotplæneklipperen fra fremtiden

TEST: Robotplæneklipper uden kanttråd og med fuld GPS-styring. Fungerer det? Jeg har testet EcoFlow Blade.

(mere…)
Bluetooth-højttaleren der ikke ødelægger indretningen – test af aMajor 2

TEST: Bluetooth-højttaleren aMajor 2 fra danske Kreafunk er perfekt til dig, som vil have alt andet end en grim sort plastikkasse.

(mere…)
Så fantastisk lyder Apple HomePod

TEST: Lyden fra Apple HomePod er rigtig god, men Siri og multiroom er noget rod.

(mere…)
Så godt virker 5G internet fra Telia

TEST: Internet til hjemmet via 5G-router uden teknikerbesøg og gravearbejde. Lovende! …men virker det? Det har vi testet.

(mere…)
Stilfuld udendørs-højttaler der lyder helt vildt – test af Kreafunk aBoom+

TEST: Kreafunk aBoom+ spiller højt og med fuld knald på bassen. En perfekt bærbar højttaler til hygge og fest i haven eller parken.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram