Skal børn have digitale eller fysiske lommepenge?

En undersøgelse viser, at mange danske børn får lommepenge og selv små børn har betalingskort. Skal lommepenge være digitale eller fysiske?

Penge
Mange børn har ikke et forhold til penge, når de er digitale (Foto: MereMobil.dk)

Forbrugerrådet Tænk advarede for 20 år siden mod at indføre betalingskort til unge under 13 år. Nu er virkeligheden en anden og børn kan få hævekort fra de fylder syv år.

En ny undersøgelse som Epinion har foretaget for Finans Danmark viser, at næsten hvert tredje barn i alderen 6-10 år har et betalingskort.

Undersøgelsen fortæller videre, at cirka 7 ud af 10 børn i alderen 6-17 år får lommepenge, men ikke alle får dem digitalt. Og sådan skal det helst ikke være. Ifølge undersøgelsen får 6 ud af 10 børn (6-17 år) lommepengene via mobil- eller bankoverførsler.

Konkret får fire ud af fem børn og unge mellem 11 og 17 år lommepenge af deres forældre, mens det for dem mellem 6 og 10 år er tre ud af fem. Det viser de nye tal fra Epinion.

Skærmtid kan ødelægge små børns hjerner

Når de bliver mellem 11 og 14 år, har 70 procent et betalingskort, mens der stort set ikke er nogen uden et hævekort i alderen mellem 15 og 17 år – faktisk færre end 2 procent.

Lommepenge er vigtige

– ”Lommepenge er en vigtig måde at lære om penges værdi og øve sig på at få pengene til at slå til og måske endda spare op. På den måde tjener lommepenge et vigtigt formål i børns læring om økonomi,” siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

Resultatet af undersøgelsen kommer heller ikke tilfældigt. Det er nemlig den årlige Pengeuge i næste uge (uge 11), hvor alle landets skoler er inviteret til at deltage i Finans Danmarks ”undervisning”.

– ”Vi ved desværre, at mange unge ikke får de redskaber, de har brug for, for at kunne styre deres økonomi. Og for nogle betyder det, at de meget tidligt i livet havner i økonomiske problemer. Nogle ender tilmed som dårlige betalere og registreret i RKI. Derfor håber vi, at undervisning allerede i folkeskolen kan gøre dem bedre i stand til at passe på pengene senere hen og træffe kloge valg”, siger Niels Arne Dam.

Sådan får danske børn lommepenge (Kilde: Epinion / Finans Danmark)
Sådan får danske børn lommepenge (Kilde: Epinion / Finans Danmark)

Digitale eller fysiske lommepenge?

Skal børn have pengene digitalt eller fysisk? Man har ofte hørt, at man ikke lærer at få et forhold til penge, hvis de ikke er fysisk i hånden.

Ifølge Berlingske anbefaler familievejleder Lola Jensen et bestemt beløb til forskellige aldersgrupper. I alderen 7-10 år er 10-20 kroner om ugen nok. Det handler om, at børn har noget at øve sig på. I denne aldersgruppe er det også en god idé, at de får dem fysisk, da det er nemmere at tælle og forholde sig til.

GUIDE: For meget iPad? Så let begrænser du børnenes skærmtid

Når børnene så er mellem 10 og 13 år, hvilket er lige inden konfirmationsalderen og alderen, hvor de begynder at få fritidsjobs, kan de få flere penge.

I løbet af disse år kan det være en god idé, at sætte lidt af det månedlige beløb til side til opsparing eller fast udgift som mobilabonnement. Så får de følelsen af, at deres penge går til noget ”mere”.

LÆS OGSÅ: Nogle børn ekskluderes digitalt

Når barnet er mellem 13 og 15 år, så vil det kunne begynde at tjene lidt penge selv ved fritidsarbejde. Dermed kan barnet selv spare op til ting en gang imellem. Ønskes en særlig bluse, bukser eller ny smartphone, så kan det være en god idé, at barnet selv giver tilskud.

Når de er over 15 år, så kan man hjælpe børnene endnu mere med, at gøre dem klar til de udgifter, som venter, når de fylder 18 år.

Kontantløst samfund

Der er heller ikke nogen tvivl om, at det kontantløse samfund, som vi efterhånden lever i, gør at børn skal lære at have ”digitale penge”. Det kan de både ved rigtige penge, men også penge i computerspil m.m.

Spiller børnene Roblox, kan de tjene penge i spillet eller man kan købe Robux, som de skal lære at benytte og ikke bruge løs af, så snart de står på kontoen i spillet.

Mange danske banker tilbyder betalingskort til børn fra syv år, hvilket Børnerådet har været kritisk omkring og en række børnepsykologer mener heller ikke, at det er en god idé med betalingskort til børn i en tidlig alder.

Der er dog også uenighed blandt fagpersoner. Og om det er for tidligt, er så op til de enkelte forældre at vurdere.

Lad ikke kortet stå alene

Har børnene et betalingskort, så er det vigtigt, at der ikke er ”for mange penge” på kortet. Børnene kan blive presset af andre eller ikke være påpasselig nok med pinkoden.

Så det kræver, at man har samtaler med ens barn om pengevaner, samt hvordan kortet bruges. Ligesom Forbrugerrådet Tænk også anbefaler, at forældrene gør brug af en lommepengeapp, så de visuelt og grafisk kan se, hvordan deres forbrug er.

Det er også vigtigt, at man som forælder er opmærksom på, at hvis barnet har et betalingskort, så kan det også handle på internettet. Nogle børn er altså skrappere digitalt end vi både ved – og end forældrene måske er.

LÆS OGSÅ: Forældre hægtes af børnenes digitale liv

Finanstilsynet har udviklet appen ”Lommebudget – styr på pengene”, som du kan finde til iOS og Android. Der findes også en række andre apps – både fra forskellige banker eller nogle selvstændige udviklere.

Du kan her læse mere om Pengeuge.


BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

Tilbage i 2017 lavede TV 2 fem gode råd til, hvordan man skal forholde sig til børn og betalingskort. Se de 5 gode råd her.

Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm - og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

(mere…)
Børn har barske oplevelser bag skærmen

DR har frigivet en skræmmende dokumentar - ”Alene hjemme på nettet”, som har fokus på børns grænseoverskridende oplevelser.

(mere…)
Skærme er skyld i stigende træthed

Danskerne bliver mere og mere trætte, hvilket skærmen er skyld i, lyder det fra eksperter.

(mere…)
Teknologiforståelse skal på skoleskemaet

En ny digitaliseringsstrategi bringer teknologiforståelse på skoleskemaet.

(mere…)
Ny retning: Skolerne skal være mobilfrie

Telefoner og skærme er ikke velkomne i grundskolen. Det er hovedanbefalingerne, som skolerne netop har modtaget fra børne- og undervisningsministeren.

(mere…)
DR opdeler Ramasjang i 3 selvstændige apps

Den populære Ramasjang-app fra DR deles nu op i tre selvstændige apps.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram