Dansk universitet frygter aflytning

Frygten for, at TikTok eller andre SOME-tjenester misbruger mobiltelefoner til at høste data breder sig.

en gruppe mennesker i et auditorium
Indtil videre har fire universiteter i København forbudt TikTok på arbejdstelefoner. Foto: Københavns Universitet

Københavns Universitet frygter, at mobiltelefoner kan være et aflytningsredskab.

Til TV 2 Kosmopol siger universitetets vicedirektør for kommunikation, Jasper Steen Winkel, at de ansatte opfordres til at være opmærksomme på, hvilke situationer de medbringer deres privattelefon.

– “Hvis du eksempelvis er forsker og arbejder med fortrolige data i et laboratorium eller på NATO-centret, er det et sikkerhedsmæssigt problem, hvis nogen kan lytte med eller på en eller anden måde tilgå informationer,” siger Jasper Steen Winkel til tv-stationen.

Efter TikTok kommer …

Københavns Universitet er fulgt i strømmen på blandt andet statslige institutioner og lukket ned for TikTok på arbejdstelefoner.

alvorlig mand sidder på trappe
Jasper Steen Winkel, vicedirektør for kommunikation, Københavns Universitet. Foto: Jens Fink-Jensen/Københavns Universitet

Men Jasper Steen Winkel oplyser, at der arbejdes på flere retningslinjer og at det undersøges, hvordan det teknisk kan styres, hvilke apps der ligger på arbejdsgiverbetalte telefoner.

– “Og vi kommer sikkert til at drøfte andre apps som Telegram og WeChat,” tilføjer vicedirektøren.

Telegram er en russisk beskedtjeneste, mens WeChat er en kinesisk multifunktionel besked-, social medie- og mobilbetalings-app.

Universiteter reagerer

Udover Københavns Universitet har Roskilde Universitet, IT-Universitetet i København og Copenhagen Business School i løbet af marts forbudt TikTok på arbejdstelefoner.

Over en kam har universiteterne også opfordret til, at TikTok slettes fra private telefoner.

Københavns Universitet siger desuden til TV 2 Kosmopol, at det ikke kan styres, om de ansatte har TikTok installeret på deres private telefon. Men i så fald skal de ansatte ikke have deres universitetsmail eller andre arbejdsrelaterede loginsystemer på telefonen.

Desuden er Danmarks Tekniske Universitet i gang med at udarbejde en risikovurdering på baggrund af Center for Cybersikkerheds anbefalinger.

TIKTOK-CHEF SEJLER: Gentager det samme vrøvl igen og igen

FAKTA: Dette anbefaler Center for Cybersikkerhed

Efter flere mediehenvendelser meddelte Center for Cybersikkerhed den 1. marts 2023, at de fraråder brugen af TikTok på tjenstlige enheder, som anvendes af statslige myndigheder.

Ifølge Center for Cybersikkerhed er TikTok en app, der beder om meget vide rettigheder og adgange på enheden. Det giver app’en mulighed for at indsamle en lang række informationer og knytte dem til brugerens identitet.

Det gælder blandt andet oplysninger om lokalitet, kontakter og browserdata.

Flere af de datakilder, som TikTok har mulighed for at indsamle, kan potentielt anvendes til at udføre spionage mod brugere af app’en.

TikTok er ejet af den kinesiske virksomhed Bytedance, som er underlagt kinesisk sikkerhedslovgivning, der giver myndighederne i landet beføjelser til at indsamle oplysninger fra kinesiske selskaber.

For andre offentlige og private organisationer anbefaler Center for Cybersikkerhed at udføre en risikovurdering ved brug af TikTok.

Resten af den danske befolkning rådes til at være opmærksom på, hvilke adgange en app beder om, og hvilke data den indsamler. Du kan læse og høre mere om sagen her.

Kilde: Center for Cybersikkerhed

Mere til historien

Norske journalister har afdækket, at TikTok via IP-adresser styrer, hvad brugerne præsenteres for. Læs mere om det her

Gmail og YouTube brugere skal være opmærksomme

Selvom du har sikret din konto til Gmail og YouTube, så er det ikke nødvendigvis nok.

(mere…)
TikTok er på vej med Instagram-konkurrent

Det ventes, at TikTok snart er på vej med deres bud på en billeddelings-app. Navnet er afsløret.

(mere…)
Din Messenger sikres bedre mod aflytning

Facebook Messenger bliver nu sikret bedre. Måske har du allerede bemærket ændringen.

(mere…)
Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Pas nu på dit Apple Pay

Du skal lægge mærke til denne mail, hvis du bruger Apple Pay. Jeg har efterprøvet mailen.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram