Skærmtid kan ødelægge små børns hjerner
Et nyt studie fra Singapore viser, at skærmtid kan potentielt være skyld i, at børn får hjerneforstyrrelser.
Vi har nok alle set det – og måske gjort det. Nemlig ”underholdt” de små med telefonen eller lignende for at holde dem beskæftiget i situationer, hvor man gerne vil de ”arter sig”.
Nu viser et nyt studie fra forslere på National University of Singapore, at det vil være klogt at tage andre midler i brug. Studiet viser nemlig, at skærmtid potentielt kan være skyld i, at børn får hjerneforstyrrelser. Det skriver Berlingske.
Nogle børn ekskluderes digitalt
I undersøgelsen har 437 små børn i alderen 12 til 18 måneder deltaget. De samme børn deltog igen, da de var 9 år gamle. Børnene har i gennemsnit brugt to timer foran en skærm da de var små.
De blev så testet i nogle kognitive øvelser, da de blev ældre. Her viste det sig, at børnene havde problemer med både hukommelse og koncentration.
Det er heller ikke første gang, at en undersøgelse viser dette. Vi har tidligere haft skrevet om en anden undersøgelse – her var der dog for få børn, som deltog i undersøgelsen.
Børns kognitive evner kan blive svagere af skærmtid
Berlingske har talt med Albert Gjedde, som er professor og hjerneforsker på Københavns Universitet, og han kalder studiet for meget interessant. Dog siger han også, at det ikke er helt sikkert at det er skærmtiden, som er skyld i børnenes kognitive evner.
Albert Gjedde mener nemlig, at de der giver børn en skærm i den alder i længere tid, er forældre, der måske stiller færre krav til deres børn eller er mindre interesseret i dem. Han siger også, at undersøgelsen i hvert fald viser, at der er en adfærd, som giver en negativ effekt.
Så uanset om det er skærmtiden, der gør det, så er det noget, at man skal være opmærksom på.
Mere til historien
Hvis du gerne vil lave lidt begrænsninger for dine børns brug af iPad, så kan du se vores guide her, hvordan det kan gøres nemt.