Betaling med MobilePay er i fare

EU er nøglen til at bryde Apples dominans på markedet for mobilbetaling i fysiske butikker. Sker det ikke er MobilePay i fare.

MobilePay
Over 90 procent af alle betalinger i Danmark er kontaktløse, altså via telefonen eller kreditkort. (Foto: MereMobil.dk)

Din mulighed for at betale med MobilePay i butikker er i fare.

Apple sidder med NFC-teknologien i iPhones på en større og større del af betalingerne, og det presser MobilePay ud.

Derfor frygter dansk-norske Vipps MobilePay, at MobilePay som en betalingsmulighed vil forsvinde, med mindre de får adgang til NFC-teknologien i Apples iPhones.

Det siger Claus Bunkenborg, viceadministrerende direktør i Vipps MobilePay og dansk landechef for MobilePay til Børsen.

Han fortæller til avisen, at iPhones udgør to tredjedele af Vipps MobilePays kundebase, og når over 90 procent af alle danske betalinger er kontaktløse – via mobilen eller kreditkort – er det vigtigt, at kunderne fortsat har adgang til mobilbetaling.

– “Derfor skal vi have adgang til, at man kan betale kontaktløst med sin telefon og gøre det på en iPhone. Kan man ikke det, har vi ingen berettigelse der,” siger Claus Bunkenborg til Børsen.

Hepper på EU

EU kan meget vel få Vipps MobilePays ønske til at gå i opfyldelse.

Forleden var der i EU-Kommissionen en lukket høring mellem Apple Pay og en række europæiske mobilbetalingsselskaber – her i blandt Vipps MobilePay.

EU-Kommissionen ventes at komme med en afgørelse senere på året, og her er det Claus Bunkenborgs håb, at EU-Kommissionen indfører betingelser, der vil åbne for adgang til NFC-teknologien på iPhones.

Sag kører mod Apples for dominans

Så sent som sidste sommer blev det nok for en række amerikanske aktører på betalingsmarkedet. De sagsøgte Apple for med en dominerende markedsposition at afholde konkurrence fra andre firmaers betalingsmuligheder end Apple Pay på deres iPhones og iPads.

Ifølge anklagen tvinger Apple brugerne af deres smartphones, smartwatches og tablets til at benytte Apple Pay til kontaktløse betalinger.

På Android-baserede enheder er der mulighed for, at vælge mellem for eksempel Google Pay og Samsung Pay.

Ifølge sagsøgerne er Apples adfærd årsag til, at over 4.000 banker skal betale mere end én milliard dollar i gebyrer årligt for retten til at udbyde Apple Pay til deres kunder.

LÆS OGSÅ: Her er alternativerne til WeShare

Apple: Sikkerhedsmæssige årsager

Apple afviser alle anklager med begrundelsen, at man ikke vil give andre adgang til i deres telefoner af sikkerhedsmæssige grunde.

EU’s danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager har i den forbindelse udtalt følgende:

– “Vores undersøgelser til dato afslørede ingen beviser, der kunne pege på en højere sikkerhedsrisiko. Tværtimod viser vores sagsakter, at Apples adfærd ikke kan retfærdiggøres af sikkerhedshensyn.”

Apple Pay blev lanceret i Danmark i slutningen af 2017 og er i dag danskernes fortrukne mobilbetalingsmiddel. Apple havde i 2021 en andel på 42 procent af alle mobilbetalinger i fysiske butikker. MobilePay stod for hver femte betaling.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

For nogle få uger siden gik økonom Jacob Ruben fra Forbrugerrådet Tænk efter en anden problematik med Apple Pay. Når forbrugerne har tilknyttet Apple Pay på telefonen, så er det Visa-kortet der betales med. Økonomen peger på, at Dankort er billigst for forbrugeren, så med andre ord tjener bankerne flere penge på Visa-kortet. Læs mere om det her

Nu kommer straftolden på elbiler

Populær kineser i Danmark rammes hårdt, når EU flere måneder tidligere end ventet indfører EU straftold på kinesisk producerede elbiler.

(mere…)
Falske annoncer med tv-værter overdrages til EU

Dansk tilsyn vurderer, at EU-reglerne overtrædes af Meta på Facebook og Instagram.

(mere…)
iPhone-brugere SKAL kunne vælge Dankort i Apple Pay

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen minder banker og kortudbydere om de danske regler for betalinger.

(mere…)
Omfattende ændring på iPhone kommer til iPad

Apple er også tvunget til at ændre softwaren på iPad.

(mere…)
Mobilbetaling hitter i Norden

Vi er særligt vilde med mobilbetalinger i Norden, hvor det nu er den næstmest benyttede betalingsmulighed.

(mere…)
Apple Pay presser prisen på Dankort i vejret

Dankort bliver dyrere for butikkerne. Endnu et skridt i den forkerte retning.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram