Google retter ind efter kritik af oversættelse

Kritik fra brugerne får Google til at ændre ordvalg i oversættelsesprogram.

Justeringen af det danske datasæt i Google Translate er slået igennem.

Nu er det slut med, at få Google til at oversætte “kæreste” til “boyfriend” eller “girlfriend”.

Google har nemlig justeret på Google Translate efter anklager om, at Google Translate reproducerede kønsstereotyper i oversættelserne.

Blandt andet kunne man på Twitter se videoer, hvor en kæreste, der vasker op eller er hysterisk, blive oversat til “girlfriend”, mens en direktør eller stærk kæreste blev oversat til “boyfriend”.

Fremadrettet oversættes “kæreste” til “partner” på engelsk.

– “På mange af de største verdenssprog har vi indført mekanismer, hvor man for eksempel får to valgmuligheder ved de kønsneutrale ord. Det er forhåbentlig også på vej til Danmark,” siger Jesper Vangkilde, Google Danmarks kommunikationschef, til faktatjekmediet TjekDet.

Han erkender, at der er et problem med kønsbias i det datasæt, Googles kunstige intelligens hviler på. Google Translate skal finde det bedst mulige svar ved at lede på internettet, forklarer han.

– “Og hvis eksempelvis langt de fleste billeder og omtaler af sygeplejersker er kvinder, så medfører det nogle gange, at der bliver videregivet nogle stereotyper.”

Han forklarer desuden, at Google har folk der vurderer feedback fra brugerne, og at der på det grundlag korrigeres for stereotyperne, men at det ikke er muligt at ramme plet hver gang – selvom Google er baseret på et solidt datasæt. Datasættet er ifølge Jesper Vangkilde kun solidt i den forstand, at det er omfattende.

– “Over tid kan der jo godt være sket en ændring, så den store mængde ikke er repræsentativt i dag. Jeg anerkender fuldt ud, at det er en kæmpe udfordring.”

Google Translate afspejler samfundet

Professor Søren Hauberg, forsker i kunstig intelligens (AI) ved DTU Compute, siger til TjekDet, at den kunstige intelligens, som Google Translate bruger, afspejler samfundet. Den bliver nemlig trænet med data fra internettet.

– “Med den tilgang åbner man for al den sexisme, der er i samfundet. Og den arver AI’en så,” siger professoren til TjekDet.

Hans kollega ved Aalborg Universitet, Thomas Ploug, mener dog, at det er Googles ansvar at opdage den slags – og gøre noget ved det.

Mere til historien

Google Translate er et gratis webbaseret program til maskinoversættelse. Google Translate – eller oversat til dansk: Google Oversæt – blev lanceret i april 2006. Maskinen kan oversætte til og fra ikke færre end 109 sprog. Ifølge Google har tjenesten verden over flere end 500 millioner daglige brugere.

Besked-appen på udvalgte Android-telefoner får chat-robot

Googles AI-værktøjer dukker op i Besked-appen på udvalgte Android-telefoner.

(mere…)
Google Pixel Fold 2 er lækket på billeder

De næste foldbare smartphones fra Google kan få et helt nyt design, viser lækkede billeder af det, som ventes at være Pixel Fold 2.

(mere…)
Google rundede milepæl med Pixel-telefonerne i 2023

Salget af Google Pixel-telefonerne går godt, men der er fortsat langt op til konkurrenterne.

(mere…)
Dansk hovedpine i Chromebook-sag tages op i Norge

Det norske datatilsyn efterlyser en stærkere central styring af privatlivsdata i skolerne.

(mere…)
Få et smugkig på Android 15

Google har givet et lille smugkig på den næste store Android-opdatering, som hedder Android 15.

(mere…)
Google Bard skifter navn til Gemini

Google lancerede sidste år chatbotten Bard, men siden da er meget sket og et nyt navn er en realitet – nu hedder AI-satsningen Gemini.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram