Google retter ind efter kritik af oversættelse

Kritik fra brugerne får Google til at ændre ordvalg i oversættelsesprogram.

Justeringen af det danske datasæt i Google Translate er slået igennem.

Nu er det slut med, at få Google til at oversætte "kæreste" til "boyfriend" eller "girlfriend".

Google har nemlig justeret på Google Translate efter anklager om, at Google Translate reproducerede kønsstereotyper i oversættelserne.

Blandt andet kunne man på Twitter se videoer, hvor en kæreste, der vasker op eller er hysterisk, blive oversat til "girlfriend", mens en direktør eller stærk kæreste blev oversat til "boyfriend".

Fremadrettet oversættes "kæreste" til "partner" på engelsk.

- "På mange af de største verdenssprog har vi indført mekanismer, hvor man for eksempel får to valgmuligheder ved de kønsneutrale ord. Det er forhåbentlig også på vej til Danmark," siger Jesper Vangkilde, Google Danmarks kommunikationschef, til faktatjekmediet TjekDet.

Han erkender, at der er et problem med kønsbias i det datasæt, Googles kunstige intelligens hviler på. Google Translate skal finde det bedst mulige svar ved at lede på internettet, forklarer han.

- "Og hvis eksempelvis langt de fleste billeder og omtaler af sygeplejersker er kvinder, så medfører det nogle gange, at der bliver videregivet nogle stereotyper."

Han forklarer desuden, at Google har folk der vurderer feedback fra brugerne, og at der på det grundlag korrigeres for stereotyperne, men at det ikke er muligt at ramme plet hver gang - selvom Google er baseret på et solidt datasæt. Datasættet er ifølge Jesper Vangkilde kun solidt i den forstand, at det er omfattende.

- "Over tid kan der jo godt være sket en ændring, så den store mængde ikke er repræsentativt i dag. Jeg anerkender fuldt ud, at det er en kæmpe udfordring."

Google Translate afspejler samfundet

Professor Søren Hauberg, forsker i kunstig intelligens (AI) ved DTU Compute, siger til TjekDet, at den kunstige intelligens, som Google Translate bruger, afspejler samfundet. Den bliver nemlig trænet med data fra internettet.

- "Med den tilgang åbner man for al den sexisme, der er i samfundet. Og den arver AI’en så," siger professoren til TjekDet.

Hans kollega ved Aalborg Universitet, Thomas Ploug, mener dog, at det er Googles ansvar at opdage den slags - og gøre noget ved det.

Mere til historien

Google Translate er et gratis webbaseret program til maskinoversættelse. Google Translate - eller oversat til dansk: Google Oversæt - blev lanceret i april 2006. Maskinen kan oversætte til og fra ikke færre end 109 sprog. Ifølge Google har tjenesten verden over flere end 500 millioner daglige brugere.

Pixel 7 Pro er næsten en Samsung-telefon

Indmaden i Google Pixel 7 Pro er primært fra Samsung, viser oplysninger fra Counterpoint Research, som har skilt enheden ad.

(mere…)
Bard er Googles ChatGPT-konkurrent

OFFICIELT: Bard er Googles forsøg på at konkurrere mod ChatGPT. Bard åbner snart for offentligheden.

(mere…)
Google afholder ”Search og AI”-event

Google holder onsdag den 8. februar et event, hvor der vil komme flere oplysninger om ”Search, Maps og Beyind".

(mere…)
Sådan tager du screenshots på Pixel 7 Pro

TIP: Læs her hvordan du tager screenshots på Google Pixel 7 og Pixel 7 Pro – og hvor du finder dem.

(mere…)
Google arbejder på AirTag-konkurrent

RYGTE: En AirTag-konkurrent er på vej fra Google. Den præsenteres måske ved Google I/O i maj måned.

(mere…)
Derfor holder Pixel 7 Pro og Pixel 7

EP123: Jeg går tæt på Google Pixel 7 Pro og Pixel 7 i denne podcastepisode.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram