Sony WH-1000XM5 test | det bedste headset med aktiv støjreduktion

TEST: Noise-cancelling headphone i verdensklasse. Sony WH-1000XM5 slår WH-1000XM4 på opkaldslyd og musikoplevelse.

Sony WH-1000XM5 Noise-cancelling headphones
Sony WH-1000XM5 er nok den bedste noise-cancelling headphone på markedet. Selv telefonsamtaler klarer dette headset virkelig godt (Grafik: MereMobil.dk)

Sony vinder gang på gang anmeldernes og købernes hjerter, når det kommer til headsets med støjreduktion. Sony WH-1000XM5 er ingen undtagelse.

Bose QuietComfort er en stor konkurrent, men Sony formår med WH-1000XM4-efterfølgeren at overgå sig selv.

På en række punkter har Sony hævet deres i forvejen gode lydkvalitet, som denne headsetserie er kendte for; det lyder bare godt – og med en skøn lækker bund.

Designet er justeret lidt fra de tidligere modeller og den nye udgave sidder, som de forrige, rigtigt godt på hovedet. Det er bare en lækker følelse.

Sony har forsøgt at tilpasse designet så de områder, der kunne bidrage til at skabe vindstøj er forbedret. Du kan ikke folde headsettet ”sammen på midten”. Det kan kun placeres med ørekopperne nedad, hvilket betyder, at de fylder pænt meget i en taske.

Bedre støjreduktion

Endnu engang løfter Sony oplevelsen af støjreduktionen (ANC). På den foregående model, WH-1000XM4, var der fokuseret på reduktion af lave frekvenser. Denne gang er Sony gået opad i frekvensområderne.

Hvor du manuelt skulle optimere på støjreduktionen i appen, når du skiftede lyttested, så gør XM5 det nu automatisk. Dette hedder ”Adaptive Sound Control”.

Støjreduktionen kan naturligvis deaktiveres efter behov.

En anden fed funktion er, at headsettet automatisk stopper musikken, hvis nogen taler til dig. Dette har dog den uhensigtsmæssige konsekvens, at hvis du synger med, så stopper musikken. Det kan selvfølgelig være en fordel for ens omgivelser.

Musikken eller podcasten stopper også, når du tager headsettet af – og fortsætter, når du igen tager det på. Dette er en god brugsoplevelse.

Opgraderer dine musikstreams

Sony WH-1000XM5 har funktionen DSEE Extreme, som kan opgradere musikken fra musiktjenesterne til at lyde bedre.

Sony-formatet LDAC er også understøttet. Med LDAC kan du streame fra understøttede enheder i højere kvalitet – sammenlignet med konventionel Bluetooth. 

Der desværre ikke adgang til formaterne aptX eller aptx HD, som er en Qualcomm-teknologi, der virkelig gør noget god for lyden. AptX er tilgængelig på ret mange Android-telefoner.

LDAC-streaming finder du blandt andet i Sony Xperia 1 IV og Xperia 5 IV, men også i andre produkter såsom OnePlus 10 Pro og Xiaomi 12 Pro. Du kan læse mere om LDAC her.

Jeg lytter til meget forskelligt musik – helst i så høj lydkvalitet som muligt. Lige nu er Apple Music min foretrukne platform. Det kan du læse mere om her.

Fed… Fed… lyd!

Sony WH-1000XM5
En konkurrent til Sony WH-1000XM5 er Bose QuietComfort. Prisniveauet er ret ens (Foto: Sony)

Min oplevelse er, at XM5 lyder virkelig godt. Der er en generel flot klang i lyden og præcision i vokaler og guitarspil, som bare gør musikken til en fornøjelse. Bassen pumper lækkert, uden det bliver for meget.

Jeg har ikke haft mulighed for at lytte til både XM4 og XM5 i forbindelse med testen. Derfor kan jeg ikke afgøre, om XM5 lyder bedre end XM4. Det er altid let at blive imponeret, når man ikke har noget at sammenligne med.

Flere forskellige udenlandske anmeldelser peger dog i retning af, at Sony denne gang er lykkedes med at løfte lydkvaliteten positivt.

Der medfølger et 3,5 mm. jackstik-kabel, så du kan tilslutte headsettet uden at anvende Bluetooth. Du skal vide, at headsettet stadig bruger strøm, selvom kablet er tilsluttet. Når du benytter kabeltilslutning er lydoverførslen i realtid – altså uden forsinkelse.

Overraskende god opkaldskvalitet

Jeg plejer at fraråde in-ear headsets og musikheadsets som dette, når det handler om telefonsamtaler. Oftest er mikrofonlyden i telefonsamlerne virkelig dårlig. Støjer det, går det helt galt. Et nyligt eksempel er AirPods Pro (2nd) fra Apple. Læs min test af de nye AirPods Pro her.

Sony WH-1000XM5 er anderledes. Lydkvaliteten fra mikrofonerne er overraskende god, selv når jeg har udsat dem for meget støj fra omgivelserne.

Sony kalder teknologien for ”Precise Voice Pickup”. Her anvendes fire mikrofoner (med beamforming) samt støjreduktion med AI-kræfter i ryggen til at optimere på opkaldskvaliteten – og det virker.

Det er første gang, at jeg har testet et headset, der både er godt til musik og podcasts, men som ikke fejler med et brag på samtalekvalitet.

Konklusion: Enestående godt headset

Hvis du er Hi-Fi nørd er Sony WH-1000XM5 ikke noget for dig. Synes du derimod at musik må lyde fedt og gider du ikke blive forstyrret af støj fra omgivelserne, er headsettet relevant.

Lytter du mest til ny musik, der ofte er komprimeret ihjel, kommer XM5 ikke til sin ret. Til gengæld så blomstrer noderne omkring hovedet på dig, når du lytter så meget andet musik.

Batteritiden på 30 timer med støjreduktion aktiveret, vil være fint for de fleste. Der trækkes op til 40 timer, hvis du slår ANC fra. Har du en USB PD-lader, kan du på tre minutter oplade til tre timers brug.

Jeg er imponeret over pasformen, lydkvaliteten og opkaldslyden, men jeg er ikke fan af de berøringsfølsomme områder på siden af headsettet. Jeg synes ikke det fungerer godt nok. Støjreduktionen er derimod i verdensklasse.

Sammenligner jeg med B&O Beoplay HX er det klart, at design- og kvalitetsfølelsen ikke er god nok hos Sony. De fleste andre steder, er Sony dog helt fremme i forreste rille.

For enkelte brugere vil forsinkelsen af lyden, når der benyttes kabel, være et problem.

Sony WH-1000XM5 er enestående godt prissat. Lige nu koster det mellem 3.000 og 3.200 kroner, hvilket er nærmest en foræringspris. Hvis du aldrig bruger headsettet til telefonsamtaler, så skal du købe forgængeren XM4, der koster cirka 1.000 kroner mindre.

Topkarakteren er uundgåelig. Sony WH-1000XM5 er den bedste noise-cancelling headphone, som jeg har testet.

Podcast: Sådan lyder Sony WH-1000XM5

https://open.spotify.com/episode/1Y2a6gIZMWMFocE6Pw3Bwz?si=prsNXKToRkOFeRN7SwIkGQ

Aktuelle priser på Sony WH-1000XM5

Herunder kan du se dagspriserne på Sony WH-1000XM5.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Fed lyd på det meste musik
  • God pasform – sidder godt uden at trykke
  • Tilslutning af to enheder trådløst samtidigt
  • Markedets (nok) bedste støjreduktion
  • Højkvalitets streaming via LDAC
  • Overraskende god samtalelyd for begge parter i samtalen
  • Lang batteritid
  • Mulighed for kablet tilslutning
  • Opbevaringsetui medfølger
  • Rigtigt prissat

Lidt at tænke over

  • Overførsel af lyd via kabel er ikke i realtid
  • Der er ingen ”side-tone” (hør din egen stemme) ved samtaler
  • Headsettet kan ikke foldes sammen
  • Berøringsfølsomme områder er ikke den bedste oplevelse
  • Understøtter ikke aptX eller aptX HD
  • Appen er ikke særligt godt skruet sammen

Mere til historien

Vil du have et headset hvor designkvaliteten er højere, men stadig med enestående god lyd, så læs min test af Beosound HX her.

Sony WH-1000XM5
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
5 billige hovedtelefoner med ledning til børn

GUIDE: Mine børn skal have et sæt billige hovedtelefoner med ledning til skolebrug. Her er 5 headsets, som jeg har overvejet at købe.

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Xperia 1 VI bliver første Sony med Android 15

En supportside bekræfter, at Android 15 kommer til den første Sony-telefon.

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram