Skal du i gang med smarthome så læs med her
GUIDE: Smarthome eller intelligente hjem kan være en kæmpe udgift. Men det behøver ikke være dyrt eller besværligt at komme i gang.
Danskerne er vilde med smarthome-produkter. Ifølge tal fra Danmarks Statistik havde mere end hver tredje voksne mindst ét smarthome-produkt i 2020. Coronakrisen boostede salget af smarthome-produkter. De mest populære er stemmestyrede højttalere og smarte alarm- og overvågningssystemer.
Når man hører ordet “smarthome”, så tænker mange måske, at det er rigtigt dyrt, hvilket det også sagtens kan være, men du kan komme i gang for få penge. Faktisk forhandles der smarthome-produkter alle steder lige fra Lidl over IKEA og til specialforretninger.
Du kan sagtens komme i gang uden at købe masser af dyre produkter, gadgets og enheder. Du kan f.eks. starte med at optimere og automatisere flere apparater, processer og funktioner.
Start med lyset
De grundlæggende steder er der, hvor det er klogt at starte ens smarthome-eventyr. Det kan være ved varmestyring. Det kan nemlig på sigt være med til at give besparelser. Styring af lys er også oplagt og let at komme i gang med.
Vi har alle forskellige behov og ønsker, men varme- og lysstyring er de steder, hvor man virkelig får glæde ved at begynde.
Står du og skal udskifte vaskemaskine, køleskab eller lignende, kan det også være, at du skal opgradere til modeller med smartstyring. Eksempelvis kan det gøre, at du kan vaske, når strømmen er billigst eller mindske madspild ved, fordi du kan stå i dagligvarebutikken og se hvad du har i køleskabet.
For at komme i gang billigst muligt og mest helhjertet, er det om at finde et fokusområde, der føles vigtigst for dig – så du ikke køber ét produkt i hver kategori og dermed aldrig får det fulde udbytte. Du udvider i stedet over tid. Alternativt er et godt råd at tage det rum fra rum.
Bedst med produkter med samme ”sprog”
Zigbee og Z-Wave er to af de mest brugte ”samtale-sprog”, der benyttes i smarthome-dimser. Hvis vi lige ser bort fra Bluetooth og Wi-Fi, som også indgår.
Sørg for, at f.eks. de pærer du køber, taler samme sprog, da din chance for at få det til at spille sammen på den lange bane er større.
Det gode råd er ikke at købe et lukket system, der kun “taler mig sig selv”. Se på kassen om Apple HomeKit, SmartThings, Amazon Alexa eller Google Assistant er understøttet.
Derudover er det rigtig vigtigt, at du finder det ”økosystem”, som du ønsker, skal styre dit hjem. Altså så du ikke køber en masse forskellige systemer, der ikke kan tale sammen.
Mere til historien
Nogle dagligvarebutikker sælger smarthomeprodukter. Vær opmærksom på, at der ikke må være tale en partivare, hvor du pludselig står og ikke kan købe f.eks. flere pærer. Køb et system og et sted, hvor du har historik for, at de fører de samme varer i lang tid.