Disse apps kunne stjæle dine bankoplysninger

4

Forklædt som brugbare værktøjer kunne en række apps aflure og stjæle blandt andet bankoplysninger fra telefonen.

Android instant apps
Pas på når du henter apps. Ikke alle apps er, hvad de udgiver sig for at være (Foto: Google)

12 apps til Android-telefoner var designet som uskyldige værktøjer alle mobilbrugere kunne have glæde af, men i virkeligheden var det forklædte hackerapps.

Uden brugerne vidste det kunne disse apps stjæle banklogin-oplysninger og sikkerhedskoder, der blev anvendt, ved såkaldt ’to faktor login’.

Blandt de 12 apps fandtes motionsapps, antivirus, QR-kode scannere og PDF-læsere.

Angiveligt er disse apps blevet hentet mere end 300.000 gange, lyder det fra Ars Technica, der bringer listen over de 12 svinderapps.

HVAD ER TO FAKTOR LOGIN? Et ‘to faktor login’ er en del af sikkerhedsproceduren, når du logger ind på en tjeneste eller en app. Efter du har indtastet brugernavn og kodeord, skal du bagefter bekræfte med en ekstra unik kode, der sendes som eksempelvis SMS eller mail.

Google bekræfter problemet

Overfor Ars Technica bekræfter Google, at de forklædte apps er blevet fjerne fra Google Play Store.

Det skal siges, at der sandsynligvis stadig findes tusindevis af apps fra cyberkriminelle i Google Play Store, som blot ikke er fundet endnu.

Det er langt fra første gang, at svinderapps har sneget sig ind på telefonerne. I februar blev Barcode Scanner (fra LavaBird LTD) fjernet efter 10 millioner downloads.

Pas på de snedige apps

I Google Play Store og på Apples platform App Store findes en anden gruppe af apps, der udgør et mindst lige så stort problem. Det er apps, der via køb inde i den enkelte app forsøger at ’narre’ penge ud af brugerne.

Et af mange eksempler er QR Scanner & QR code reader udgivet af ’Quick QR Code & Barcode Reader’ på iPhone.

Appen er gratis at hente, men hvis ikke du er opmærksom, så aktiveres der efter syv dages brug et abonnement, som koster op til 709 kroner om året.

Dette er en helt almindelig og snedig fremgangsmåde, der ikke er direkte ulovlig men dog stærkt umoralsk.

Læs også vores guide til, hvordan du spænder ben for apps, som stjæler din placering og sælger dine oplysninger til datakøbmænd.

Mere til historien

Din iPhone, samt en del Android-telefoner, kan scanne QR-koder, blot ved at åbne kameraet og penge det på en QR-kode – uden brug af eksterne apps.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer