MacBook Pro med M1 Pro lægger alt ned

TEST: Denne computer overhaler alt andet jeg tidligere har set på en bærbarcomputer, der stadig er bærbar. Læs min test af MacBook Pro med M1 Pro-chippen.

MacBook Pro 16-tommer,  M1 Pro, 2021
MacBook Pro 16-tommer, M1 Pro, 2021 er blevet lidt større og lidt tungere end forgængeren (Foto: MereMobil.dk)

Apples nyeste 16-tommer computer er en vild sag der med det nye M1 Pro-chipset, rykker ved, hvad man normalt ville forvente af ydelse fra en bærbar computer.

Nu har jeg tilfældigvis den tidligere 16-tommer MacBook Pro stående og selv i sammenligning med den, er den nye M1 Pro-version LANGT bedre, selvom den tidligere 2019-maskine også var ret fed.

Det værste er, at skal finde dig i, at computeren nu er blevet godt og vel 100 gram tungere samt lidt tykkere. Ja den er simpelthen blevet buttet. Her hører med til historien, at Apple også forøgede vægten fra mid-2018 til 2019 modellen.

Hvis du har computeren meget med i tasken, er det irriterende med ekstra størrelse og vægt, men bruger du den med ekstern skærm på kontoret, er det lige meget.

Mål og vægt på MacBook Pro

MacBook Pro 16” 2021, M1 ProMacBook Pro 16” late 2019, Intel
Vægt2,2 kg.2,0 kg.
Mål1,68 x 35,57 x 24,81 cm.1,62 x 35,79 x 24,59 cm.

Gigantisk forskel i varmeudviklingen

MacBook Pro 16", M1 Pro, 2021 til venstre. MacBook Pro 16", Intel, 2019 til højre
MacBook Pro 16″, M1 Pro, 2021 til venstre. MacBook Pro 16″, Intel, 2019 til højre. Den Intel-baserede bliver lynhurtigt meget varm (Foto: MereMobil.dk)

Intel-versionen af MacBook Pro 16” udmærker sig negativt ved, at du dårligt skal tænke på at åbne en browser og Microsoft Word, inden maskinen bliver varm at sidde med.

Min temperaturmåling af hardwaren viste, at Intel-versionen hele tiden er omkring 50-60 grader varm, selv når den ikke er belastet.

Varmeudviklingen fra den nye M1 Pro-baserede er LANGT mindre. Den typiske driftstemperatur er cirka 35-40 grader.

Varme er lig med tabt ydelse. Derfor er det et kæmpe plus for ydelsen og ikke mindst strømforbruget.

Den mindre varmeudvikling betyder også, at det er yderst sjældent blæserne starter op –  og når de gør, er de nærmest lydløse.

M1 Pro chipsettet yder vildt

Jeg har haft en forholdsvis vild konfiguration til test med 32 GB RAM og M1 Pro (10 core + 16 core) og maskinen skuffer i hvert fald ikke på den rå maskinkraft.

Herunder kan du se mine benchmarkmålinger af de seneste Mac-computere, jeg har testet.

 GB 1/2 coreGB OpenCLChipset
MacBook Pro 16”, 20211.761 / 12.04637.502M1 Pro, gen1
MacBook Pro 16”, 20191.067 / 6.49830.263Intel Core i9
iMac 24”, 20211.696 / 7.11119.159M1, gen 1
GB = GeekBench 5

Den nye MacBook Pro 16-tommer stormer også forbi den ellers højt profilerede iMac 24, der kom tidligere på året. iMac 24-tommer er baseret på den første M1-chip, som blev frigivet.

Selvom M1 i iMac’en ikke er dårlig, så er der noget mere skrald på M1 Pro. Det kunne være dejligt med en iMac baseret på M1 Pro, men mon ikke det kommer?

For første gange understøttes hurtigopladning. Maskinen kan med den medfølgende oplader pumpes fra 0 til 50 procent på blot en halv time, men så bliver den også pænt varm; både oplader og computer.

Ufattelig hurtig SSD

Ser vi på ydelsen fra SSD-lagerpladsen, er der yderligere knald på. Black Magic Disk Speed Test aflæser cirka 5.500 MB/s og 5.080 MB/s på henholdsvis skrive- og læsehastigheder.

Til sammenligning leverer den foregående MacBook Pro-model, baseret på Intel-chipset, 2.600 MB/s og 950 MB/s. Det er noget, der mærkes, når du benytter apps, som kører mange data fra lagerpladsen – f.eks. videoredigering.

Ifølge Apple er fire samtidige streams af 8K ProRes video i Final Cut Pro intet problem. Jeg kører kun Full HD-filer i min videoredigering, men det flyver så til gengæld også derudaf.

Det største problem med den lynhurtige SSD er, at man gerne vil have hele sit videoarkiv over på det lokale drev, for at få udnyttelse af hastigheden. Her bliver det for alvor dyrt. Hvis du går fra 1 TB til 2 TB SSD, forøges prisen med 3.600 kroner. 8 TB koster 19.800 kroner mere.

Apple anbefaler, at man køber en Thunderbolt-understøttet ekstern SSD, men sådan en er også pæn dyr. Jeg har derfor ikke haft mulighed for at teste det, men min gamle SSD fra ADATA, leverer i hvert fald ikke varen.

Ydelsen fra denne er 380 / 450 MB/s – sådan cirka 10-11 gange langsommere end det interne lager på computeren og det mærkes tydeligt.

Touch Bar er heldigvis væk

Touch Bar virkede som en interessant idé, men idéen slog aldrig igennem og ofte kom man til at ramme forkerte kommandoer, blot der blevet skrevet på tastaturet.

Apple kom heller aldrig med et eksternt tastatur, hvor Touch Bar var implementeret. Nu er Touch Bar da heldigvis fortid.

Der bliver heller ikke eksperimenteret med tastaturet, der er et fuldt layout Magic Keybord, som er fantastisk at skrive på.

LÆS OGSÅ: Ny MacBook Pro indeholder en overraskende god nyhed

EKSTERN MONITOR: I testperioden har jeg både brugt MacBook Pro som bærbar men også haft den tilsluttet en ekstern skærm på kontoret. Denne test viser, at maskinen udmærket klarer opgaven som den primære computer. For at spare plads, har jeg sat computeren lodret i en laptop-stand med kølerudblæsningen øverst. Det har bare spillet. Den eksterne skærm var den buede gaming-monitor fra HP model HP X27qc. Den er virkelig cool og giver et ret naturtro billede, hvis man så ellers synes, at en buet skærm, gør noget særligt for en. Læs testen af HP X27qc hos Gamereactor. Netop når man ind i mellem bruger en ekstern skærm, er det fedt, at HDMI-porten er tilbage på MacBook Pro. Det er hurtig og effektiv tilslutning.

De gamle dyder er tilbage

MacBook Pro 16-tommer, M1 Pro, 2021
MagSafe er tilbage på MacBook Pro 16-tommer, M1 Pro, 2021. Du får også fire USB-C porte (to af dem er Thunderbolt 4 kompatible) (Foto: MereMobil.dk)

Jeg er VILD med det magnetiske opladestik (MagSafe 3), men også at MacBook Pro stadig kan oplades med USB-C-standarden.

HDMI-porten, uden brug af r*vsyge adaptere er tilbage, men skærme kan også tilsluttes via USB-C stik. Faktisk understøtter computeren op til tre eksterne Pro Display XDR og et 4K TV – samtidigt.

SD-kort læseren er også tilbage – TUSINDE TAK! For ikke at tale om, at der er to USB-C-stik baserede porte på hver side, hvor de to af disse understøtter Thunderbolt 4.

Hovedtelefonsstikket på 3.5 mm er stadig at finde på MacBook Pro.

Du får ingen gammeldags USB-A stik, hvilket ikke gør mig noget. Jeg er for længst gået på USB-C. Skulle jeg støde på en USB-A enhed, har jeg en adapter liggende i skuffen.

I denne computer får du desuden det bedste højttaler- og mikrofonsystem i en bærbar computer. Det indbyggede kamera er tilmed opgraderet til 1080p-opløsning.

Konklusion: Lægger alt andet ned

MacBook Pro, M1 Pro, 2021
MereMobil.dk anbefaler MacBook Pro 16-tommer, M1 Pro, 2021 (Foto: MereMobil.dk)

Apple er med deres egne processorer i gang med at genoplive den klassiske computer via både den stationære iMac og MacBook Pro. M1-chipsettet er bare SÅ langt foran alt andet lige nu, at det næsten ikke er til at forstå.

I forhold til de Intel-baserede Macs lægger jeg mærke til, at programmerne åbner hurtigere og er mere flydende ved brug – selv dem som stadig kører gennem ”oversætteren” Rosetta 2.

Jeg lægger også mærke til, at varmeudviklingen er halveret og batteritiden rigtig god. 

Nå ja! Så er hardwaren bare generelt vanvittig hurtig uden maskinen bliver til en transportabel kogeplade.

Apple skruer forventningerne op i disse år. Jeg er allerede klar til den næste iMac, der forhåbentlig kommer i M1 Pro og M1 Max konfigurationer, men indtil da må du nøjes med at læse min test af iMac 24″ baseret på M1-chip.

iMac 24″ er stadig et godt køb, da prisen er betydeligt mindre end på denne nye MacBook Pro.

Vi skal have med, at skærmen på MacBook Pro er mega fed – nu med op til 120 Hz opdateringshastighed.

Min testmaskine koster 27.199 kroner, hvilket er mange penge, men for den professionelle bruger er det jo ikke nødvendigvis dyrt.

Hvis jeg kunne finde et rimeligt effektivt eksternt SSD, vil jeg overvejen grundkonfigurationen til 21.799 kroner.

Du skal i øvrigt lige huske, at M1-chipsets er bygget sammen med RAM-blokken. Det vil sige. Du kan ikke skifte RAM-moduler eller opgradere senere, så denne beslutning skal du tage i købsøjeblikket.

Der er ikke noget, der taler for, at denne MacBook Pro ikke fortjener topkarakter. Den lægger alt andet ned, som jeg hidtil har prøvet. Jeg er imponeret.

Aktuelle priser på Apple MacBook Pro (2021), M1 Pro

Herunder kan du se dagspriserne på Apple MacBook Pro (2021), M1 Pro i standardkonfiguration.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Utrolig effektiv og hurtig processor
  • Beskeden varmeudvikling selv ved kraftig belastning
  • Flot skærm, 120 Hz er undersøttet
  • SSD-lagerplads på speed
  • Magnetisk oplader men USB-C er stadig understøttet
  • SD-kort-læser og HDMI-port er indbygget

Lidt at tænke over

  • Maskinen er tungere og tykkere end forgængeren
  • Har du brug for en SÅ vild maskine?
  • RAM kan ikke opgraderes
  • Understøtter dine programmer M1-chipset / Rosetta 2 emulator?

Mere til historien

Ingen af de programmer jeg bruger, har fejlet på M1-chipsettet. De få rene Intel-baserede programmer jeg har tilbage, kører fejlfrit.

MacBook Pro 16", M1 Pro, 2021
MX Creative Console er en genial udvidelse, men!

TEST: Logitech MX Creative Console er udvidelsen til dit workflow, som du ikke vidste, du manglede.

(mere…)
Apple overvejer radikalt skifte i kamera-design

RYGTE: Hvis man skal tro rygterne, så arbejder Apple på et radikalt skifte, hvad angår kameraet.

(mere…)
iOS 18.2 er udgivet – Her er nyhederne

iOS 18.2 er frigivet, og selvom vi ikke har Apple Intelligence herhjemme endnu, er der stadig nyheder til os.

(mere…)
iPhone-monopol på mobilbetalinger er brudt i Norge

Vipps MobilePay er verdens første Apple Pay-alternativ, der bruger iPhones NFC-teknologi.

(mere…)
Flere store Mac-ændringer er på vej

RYGTE: Apple arbejder på flere store ændringer til Mac og en tilføjelse, som nogle nok har ønsket længe.

(mere…)
PlayStation VR2 med Apple Vision Pro?

KORT NYT: Apple og Sony arbejder på at få PlayStation VR-controllere til Vision Pro.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
17 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram