1 ud af 3 ved ikke det er ulovligt

7

En ny undersøgelse fra Kantar Gallup viser, at hver tredje dansker ikke ved det er ulovligt at have mobilen i hånden, når man cykler.

Håndholdt brug af mobilen er også forbudt på cyklen. Ny undersøgelse viser, at hver tredje dansker ikke vidste det. (Foto: Gjensidige)
Håndholdt brug af mobilen er også forbudt på cyklen. Ny undersøgelse viser, at hver tredje dansker ikke vidste det. (Foto: Gjensidige)

En ny undersøgelse som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige, viser at hver tredje dansker ikke ved, at det er ulovligt at have mobilen i hånden, når de cykler.

Håndholdt mobiltelefoni er nemlig ulovligt på cyklen – præcis som i bilen.

Mange danskere bruger telefonen til at høre musik på, sende en SMS eller lignende, men det er altså imod reglerne.

-“Når man bevæger sig i trafikken, bør man selvfølgelig kende til de regler, der gælder; og ikke kun for ens egen sikkerheds skyld, men også for sine medtrafikanters. Hvis man har fokus væk fra vejen, risikerer man at bringe sig selv og andre i fare, og det er en situation, man helst skal undgå,” siger skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild.   

Undersøgelsen viser, at det er i Midtjylland færrest, kender denne regel. Her har 40 procent nemlig svaret, at de ikke var klar over det. I Nordjylland er de derimod bedst oplyst, hvor kun 20 procent ikke ved brugen af håndholdt mobiltelefon er forbudt på cyklen.

Koster 1.000 kroner

Der blev i 2020 dræbt 28 cyklister i trafikken i 2020, mens hele 521 cyklister kom alvorligt til skade. Dette var det højeste antal på tværs af alle transportmidler. Tallene stammer fra Vejdirektoratet. 

-“Cyklister er langt mere sårbare i trafikken, end bilister, og for at passe på sig selv bør man fjerne alle distraktioner og fokusere på trafikken. Det gør man ved at have fokus på at køre på cykel – ikke på telefonen,” siger Henrik Sagild.   

Cykler du med mobilen i hånden og bliver stoppet af politiet, koster det 1.000 kroner. Der kan også gives bøder for mange andre ting.

Du kan se de forskellige overtrædelser af færdselsloven og priserne på Cyklistforbundets hjemmeside.

Vidste du eksempelvis, at det koster 700 kroner, hvis du cykler i et fodgængerfelt.

Mere til historien

Undersøgelsen er som nævnt foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige. Dette blev den i juni 2021 og 1591 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget i undersøgelsen.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer