Så meget belaster telefonen miljøet

Miljømærkningen Eco Rating har fundet vej til Danmark. Du kan se hvor meget telefoner belaster miljøjet og klimaet.

EcoRating miljømærkning
Blandt andet Samsung og Motorola udleverer data til Eco Rating om, hvor meget deres produkter belaster miljøet (Foto: Ecoratingdevices.com / MereMobil.dk)

Miljømærkningen Eco Rating er kommet til Danmark og ses nu på nogle af de mobiltelefoner, som danske mobilkøbere har adgang til.

Nyt mærke afslører hvor miljøvenlig din smartphone er

Eco Rating gør det muligt for forbrugerne at se hvordan telefonerne klarer sig, når det vurderes hvordan de belaster miljø og klima. Telefonerne får en sammenfattet score fra 0-100.

-”Ordningen giver vores kunder større indsigt i miljø- og klimapåvirkning og gør det muligt at sammenligne aftrykket fra forskellige modeller. Det gør det lettere for vores kunder at træffe det mest klimavenlige valg,” siger Telia Danmarks direktør for sustainability Julie Nilsson Bour-Hil i en pressemeddelelse.

Telia er den første operatør, der skilter med miljøbelastningen.

Eco Rating er skabt af Telia Company, Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica og Orange. Målet er at skabe en global standard for, hvordan man miljømærker mobiltelefoner.

Indtil videre er der 12 producenter, som er med i ordningen. Der er desuden dialog med flere producenter om at tilslutte sig.

Blandt andre Samsung, Motorola, OnePlus, Nokia, Doro og Xiaomi deltager på nuværende tidspunkt.

Mobiltelefonerne får ”ratings” ud fra flere forskellige faktorer, der opdeles i fem hovedpunkter og får en fælles score. 

Eco Rating begynder at ses på forskellige smartphone-modeller i Telias butikker (Kilde: Eco Rating)
Eco Rating begynder at ses på forskellige smartphone-modeller i Telias butikker (Kilde: Eco Rating)

De fem hovedpunkter er:

  • Holdbarhed: Tager hensyn til robustheden af telefonen, levetid på batteriet samt garantiperiode på telefonen og de forskellige dele, den består af.
  • Reparation: Dækker over, hvor let det er at reparere enheden. Medregner design af produktet og tager også hensyn til, i hvor høj grad det kan lade sig gøre at opgradere eller genbruge enheden.
  • Genanvendelighed: Handler om, hvor mange og hvor meget af enhedens komponenter, der kan adskilles og genanvendes, samt hvor meget information der medfølger ifm. det.
  • Klimahensyn: Udledning af drivhusgasser for enheden i hele dens levetid. Jo bedre score, desto lavere aftryk på klimaet.
  • Ressourceeffektivitet: Dækker over mængden af knappe råmaterialer anvendt i enheden, den virkning de forårsager, samt kompleksiteten i fremskaffe materialerne. En høj score betyder, at enheden i mindre grad bruger knappe råmaterialer.

Jo højere score desto mindre miljø- og klimabelastning. Scoren går mellem 0-100. 

I skrivende stund er det Samsung Galaxy S21, som har en score på 85 ud af 100, der har den bedste Eco Rating. Gennemsnittet på de modeller, der er med i ordningen, er netop nu på 73 ud af 100.

Mere til historien

Det er omkring 40 procent af de telefonmodeller, som Telia har i sortiment, der indtil videre er med i mærkningsordningen. Du kan læse meget mere om Eco Rating på den officielle hjemmeside.

5,3 milliarder mobiltelefoner bliver affald i 2022

Gamle mobiltelefoner indeholder værdifuldt materiale og bør i langt højere grad genbruges, lyder opfordringen fra organisationer der har til formål, at håndtere producentansvaret for udtjent elektronik.

(mere…)
EU vil forlænge levetiden på smartphones

EU er tæt på en lov, der vil øge levetiden på en smartphone til det dobbelte - og kræve hurtigere softwareopdateringer.

(mere…)
5 tips til dig der køber en brugt smartphone

GUIDE: Spring de billigste brugte telefoner over, og bevar din sunde fornuft. Brug disse 5 konkrete råd, når du køber em brugt smartphone.

(mere…)
3 telefoner til under 3.000 kroner

KØBSGUIDE: Hvis dit budget til en ny telefon er begrænset, så tjek disse 3 telefoner til under 3.000 kroner.

(mere…)
Stem på din mobilfavorit i Årets Mobil 2021

AFSTEMNING: Så er afstemningen til Årets Mobil 2021 i gang. Du kan stemme på din favorit fra 2021 her. 

(mere…)
Dovne danskere har mindst 12 mio. gamle værdifulde telefoner liggende

Der ligger over 12 millioner gamle telefoner, som stadig fungerer, i danskernes skuffer, vurderer Foxway. Humac-direktør kalder det 'Dovenskab'.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram