Så meget belaster telefonen miljøet

2

Miljømærkningen Eco Rating har fundet vej til Danmark. Du kan se hvor meget telefoner belaster miljøjet og klimaet.

EcoRating miljømærkning
Blandt andet Samsung og Motorola udleverer data til Eco Rating om, hvor meget deres produkter belaster miljøet (Foto: Ecoratingdevices.com / MereMobil.dk)

Miljømærkningen Eco Rating er kommet til Danmark og ses nu på nogle af de mobiltelefoner, som danske mobilkøbere har adgang til.

Nyt mærke afslører hvor miljøvenlig din smartphone er

Eco Rating gør det muligt for forbrugerne at se hvordan telefonerne klarer sig, når det vurderes hvordan de belaster miljø og klima. Telefonerne får en sammenfattet score fra 0-100.

-”Ordningen giver vores kunder større indsigt i miljø- og klimapåvirkning og gør det muligt at sammenligne aftrykket fra forskellige modeller. Det gør det lettere for vores kunder at træffe det mest klimavenlige valg,” siger Telia Danmarks direktør for sustainability Julie Nilsson Bour-Hil i en pressemeddelelse.

Telia er den første operatør, der skilter med miljøbelastningen.

Eco Rating er skabt af Telia Company, Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica og Orange. Målet er at skabe en global standard for, hvordan man miljømærker mobiltelefoner.

Indtil videre er der 12 producenter, som er med i ordningen. Der er desuden dialog med flere producenter om at tilslutte sig.

Blandt andre Samsung, Motorola, OnePlus, Nokia, Doro og Xiaomi deltager på nuværende tidspunkt.

Mobiltelefonerne får ”ratings” ud fra flere forskellige faktorer, der opdeles i fem hovedpunkter og får en fælles score. 

Eco Rating begynder at ses på forskellige smartphone-modeller i Telias butikker (Kilde: Eco Rating)
Eco Rating begynder at ses på forskellige smartphone-modeller i Telias butikker (Kilde: Eco Rating)

De fem hovedpunkter er:

  • Holdbarhed: Tager hensyn til robustheden af telefonen, levetid på batteriet samt garantiperiode på telefonen og de forskellige dele, den består af.
  • Reparation: Dækker over, hvor let det er at reparere enheden. Medregner design af produktet og tager også hensyn til, i hvor høj grad det kan lade sig gøre at opgradere eller genbruge enheden.
  • Genanvendelighed: Handler om, hvor mange og hvor meget af enhedens komponenter, der kan adskilles og genanvendes, samt hvor meget information der medfølger ifm. det.
  • Klimahensyn: Udledning af drivhusgasser for enheden i hele dens levetid. Jo bedre score, desto lavere aftryk på klimaet.
  • Ressourceeffektivitet: Dækker over mængden af knappe råmaterialer anvendt i enheden, den virkning de forårsager, samt kompleksiteten i fremskaffe materialerne. En høj score betyder, at enheden i mindre grad bruger knappe råmaterialer.

Jo højere score desto mindre miljø- og klimabelastning. Scoren går mellem 0-100. 

I skrivende stund er det Samsung Galaxy S21, som har en score på 85 ud af 100, der har den bedste Eco Rating. Gennemsnittet på de modeller, der er med i ordningen, er netop nu på 73 ud af 100.

Mere til historien

Det er omkring 40 procent af de telefonmodeller, som Telia har i sortiment, der indtil videre er med i mærkningsordningen. Du kan læse meget mere om Eco Rating på den officielle hjemmeside.

Billige printerpatroner, kontormaterialer og LED-pærer

Tjek InkClub når du skal bruge kontormaterialer, printerblæk, LED-pærer og kaffekapsler. Gratis blækpatron eller støvsugerpose til nye kunder. Klik her og tjek priserne.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer