”Fri data” skal være ubegrænset

AFGØRELSE: Et mobilabonnement med ”fri data” må ikke indeholde begrænsninger, slås det nu fast.

smartphone
Hvis et abonnement markedsføres med ordene "fri data" skal dataforbruget reelt være ubegrænset (Foto: Cottonbro)

Teleselskaberne må ikke markedsføre mobilabonnementer, der har en begrænsning i dataforbruget med ordene ”fri data”. Det slår Forbrugerombudsmanden fast i en ny afgørelse.

Fri data” betyder ”ubegrænset forbrug af data”, skriver Forbrugerombudsmanden. Teleselskaberne må derfor ikke automatisk lukke dataforbindelsen, hvis en forbruger passerer en fastsat grænse i et abonnement med fri data.

Afgørelsen er kommet efter en række kundeklager over teleselskaberne. I sagen var der klager over Telia, 3 og Nuuday (YouSee, Telmore m.fl.).

Kunderne har klaget over markedsføring, hvor teleselskaberne bruger ”fri data” til at markedsføre abonnementer, der reelt indeholder en begrænsning på 1.000 GB. Grænset er kendt som en fair-use-grænse.

Alligevel er der ikke tale om en vildledning af forbrugerne, lyder fra Forbrugerombudsmanden.

Til Forbrugerombudsmanden har teleselskaberne oplyst, at 1.000 GB ikke skal betragtes som en maksimal forbrugsgrænse af data, da de reelt ikke har en konsekvens, hvis kunderne passerer grænsen.

Grænsen er sat så teleselskaberne har mulighedfor at slå ned på misbrug, hvilket stadig er lovligt.

-"Hvis et teleselskab markedsfører et abonnement med ”fri data”, må der ikke være en øvre forbrugsgrænse eller andre begrænsninger forbundet med abonnementet, men selskaberne må naturligvis gerne forhindre misbrug, f.eks. at forbrugsabonnementer bliver anvendt til erhvervsmæssigt brug," lyder det fra Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

LÆS OGSÅ: Du overser vigtige ting, når du henter apps

Uklart om hastigheden må sættes ned

Forbrugerombudsmanden forholder sig ikke til, om teleselskaberne må nedsætte hastigheden, når en kunde passerer fair-use-grænsen eller om hastigheden skal forsætte uhindret på det samme niveau.

Det er normalt, at teleselskaberne reducerer hastigheden, når grænsen er passeret. Det fremgår af betingelserne for abonnementerne.

I et abonnement skriver YouSee eksempelvis: "Bruger du mere data end de inkluderede GB/måned eller overskrides grænsen på 1000 GB/måned for Fri Data, sættes hastigheden ned til 128 Kbit/s.”.

Isoleret set kan kunden stadig hente data, når hastigheden sættes ned. Det sker blot med en meget lav hastighed. I praksis er det dog så langsomt, at forbrugeren vil opleve abonnementet som lukket.

På MereMobil.dk har vi spurgt Forbrugerombundsmandens kontor om, hvordan de i sagen har forholdt sig til denne problematik, men vi har ikke modtaget svar før deadline. Artiklen opdateres, hvis der kommer yderligere i sagen.

PRISTJEK: 3 genveje til et billigere mobilabonnement

Mere til historien

I 2018 fik Oister en over næsen i lignende sag, hvor et abonnement indeholdt en begrænsning på datadeling, men hvor abonnementet blev markedsført med ordene ”fri data”.

Her er prisen på PlayStations nye abonnementer

Sony er på vej med en ny abonnementstjeneste til PlayStation. Se den danske pris her.

(mere…)
Ubegrænset lytning i Chapter forsvinder hos Telmore

Chapter lukker for ubegrænset lytning hos Telmore Play-kunderne.

(mere…)
Fastnet bliver nu endnu dyrere hos YouSee

YouSee har annonceret, at der er prisstigninger på vej på mere end 10 procent til omkring 300.000 fastnetkunder.

(mere…)
Mange har ikke styr på deres abonnementer – har du?

Nye tal fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at mere end hver femte betaler for et abonnement, som de ikke bruger. Har du styr på dine?

(mere…)
Find nemmere rundt i mobilselskaber og sammenlign abonnementer nemt

Du kan selv lave et tele-pristjek og se om du har det bedste om billigste mobilabonnement. Læs her hvordan du sammenligner telepriserne.

Smartphone
Tag et tele-pristjek på mp.dk og sammenlign de bedste mobilabonnementer netop nu (Foto: Jonas Leupe)

####

Mobilen er en essentiel del af hverdagen for rigtigt mange. De fleste går derfor også op i at have en god og solid telefon, som kan leve op til de mange krav og ønsker, som de fleste har i dag. Det er uanset om man har brug for et godt kamera, stærke processer, en holdbar skærm, eller et elegant design.

Ligeså vigtig som mobilen er, er dog også det mobilselskab, som man har tilknyttet. Uden det rette abonnement, så er de fleste telefoner ikke meget værd.

Der er dog mange mobilselskaber på markedet. Det kan derfor være svært at vælge det rette abonnement. Gennem den rette guide online, har man dog mulighed for, at sammenligne abonnementer og se efter deres forskellige fordele og altså ikke blot deres prisforskelle.

mp.dk kan du få detaljerede sammenligninger, over de bedste mobilselskaber på markedet, så du kan finde det helt rette til dig.

Gennemskuelighed med priserne

I tilfælde af de fleste mobilselskaber, så er det ikke så ligetil med priserne.

Der er naturligvis den månedlige pris, hvor man lægger langt den største del af sine omkostninger. Det er dog også vigtigt at holde øje med de andre priser, som er forbundet med et abonnement.

Med guiden i ovenstående link kan du også sammenligne priserne for oprettelse ved et bestemt mobilselskab. Samtidig kan du også se, om der er en bindingsperiode hos de forskellige selskaber. Her kan der nemlig ofte ligge visse skjulte gebyrer, især hvis du ikke er opmærksom på bindingsperioden.

Find det rette tilbud

Det rette mobilselskab kan ofte stå og falde på et særligt tilbud, hvis du vælger at oprette dig hos dem. Disse særlige tilbud bliver også oplistet på mp.dk, så du ikke blot kan sammenligne priserne for de forskellige selskaber, men også de ekstra fordele, som du kan få ud af at oprette dig ved selskabet.

Ofte kan du modtage specielle priser, gavekort eller andre fordele, som kan gøre et bestemt selskab endnu mere tiltalende.

Mere information og flere detaljer

Udover omkostninger, så kan du finde detaljer omkring selskabernes tekniske services. Det er ting som mængden af data i abonnementet, hvilket netværk som selskabet benytter og hvordan fordelene er i udlandet.

Naturligvis kan du også se, om det specifikke selskab har gode anmeldelser og ratings. På denne måde finder du kun de bedste og mest anvendte selskaber. Med den rette information og specifikke detaljer, kan du blive klar med det helt rigtige abonnement til netop dine behov. 

Det koster PlayStation Plus - se priser og indhold i pakkerne

OVERBLIK: Se priserne og indholdet i de nye PlaySration Plus abonnementer til PlayStation.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
21 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram