Er man sur hvis man sætter punktum i beskeder?
Yngre ønsker at droppe punktummet, da det oftest betragtes som man er sur, hvis man sætter et punktum i en besked.
Punktummet har fået en ny betydning de senere år – særligt hos den yngre del af befolkningen.
Så selvom punktummet har mange år på bagen og faktisk stammer helt tilbage fra før Vikingetiden, så kan i udfasning i nogle sammehænge være på vej.
Især hos yngre danskere har punktummet fået en ny betydning de senere år. Mange kan nemlig opfatte beskeder som ”hårde” eller “vrede”, hvis man slutter med et punktum.
Ekstraregninger på flere tusinde kroner – læste ikke besked
Der er egentlig ikke noget nyt i det. Sådan har det været i flere år. Men efter Abdel Aziz Mahmoud, vært på TV 2’s ”Go’ aften Danmark” lavede et opslag på Twitter, har der været en diskussion om emnet på Twitter.
-“Jeg kan forstå på venner, familie og nu også kolleger, at jeg virker sur, hvis jeg på skrift IKKE bruger emojis. Især punktum er et udtryk for utilfredshed. Er det en ting?,” sådan skrev Abdel Aziz Mahmoud på Twitter.
Og det blev han altså efterfølgende bekræftet i, af flere, at det var en tendens.
Det er faktisk også nået til Dansk Sprognævn. Her forsker Marianne Rathje, seniorforsker ved Dansk Sprognævn, i sprogbrug på sociale medier. Og hun bekræfter også, at punktummet har fået en helt ny betydning de sidste par år. Det skriver DR.
-”Jeg har været med til at lave undersøgelser, der viser, at slutpunktummet har fået en ny betydning hos mange – især yngre danskere. De tolker det som om, at man er sur, når man afslutter sin besked med punktum til sidst,” siger Marianne Rathje til DR.
Sender du kysse eller hjerte-smiley til chefen?
Emojis bruges i stedet for af nogle til at vise ens humør og afslutte sætningen. Men nogle unge tager også afstand fra emojis.
Generelt set har punktummet tidligere blot markeret slutningen på en sætning – helt neutralt. Og altså uden det tillægges en anden betydning end det.
Unge har generelt svært ved punktum
De unge, som har droppet punktummet i slutningen af beskeder på sociale medier eller SMS, har generelt fået svært ved punktummet.
Der er en del elever i folkeskolen og gymnasiet, der har svært ved punktum. Det fortæller Marianne Rathje. For nogle år siden lavede hun en undersøgelse med flere hundrede folkeskole- og gymnasielærere og her havde henholdsvis 70,5 og 88,8 procent oplevet, at eleverne havde problemer med punktummerne.
-”Flere lærere sagde, at det var et voksende problem. Jeg har også selv læst folkeskolestile igennem og kigget universitetsstuderendes opgaver. Her opdagede jeg, at eleverne og de studerende ofte sætter komma i stedet for punktum,” siger Marianne Rathje til DR.
Med iOS 14 kan du søge efter emojier på din iPhone
Men Marianne Rathje og Eva Skafte Jensen tror ikke, at slutpunktummet helt vil forsvinde – i hvert fald ikke fra retskrivningen. Men mere uformelle tekster der ses det allerede nu, at det ikke er ”vigtigt” ligesom mange heller ikke tager taste- eller stavefel tungt på sociale medier og i beskeder.
Hvad tror du? Forsvinder punktummet helt fra vores ”sprog” eller benytter du det selv gladeligt?
Det er ikke kun i Danmark, at dette punktum i slutningen af en sætning er ved at ændre betydning. Lignende tendens ses også i Tyskland og England.
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig tre gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.
Mere til historien
Normalt går der lang tid før der sker ændringer i sproget. Derfor er det også overraskende, at punktummet på så får år har ændret betydning. Sådan udtaler Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn, til DR.